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Interpretation Letter Request: 2002-001 

Re: Your request for an official interpretation from the Office of Consumer Credit 
Commissioner 

Dear Mr. Wacholtz: 

You have requested an interpretation, approved by the Finance Commission, as to 
whether a separate insurance charge for insurance under Texas Finance Code, 
§348.208(b)(4) ("gap insurance") can be included in a motor vehicle retail installment 
contract if the gap insurance is provided by an authorized surplus lines carrier. In 
summary, you ask: 

If a surplus lines of insurance is provided by an approved surplus lines carrier (e.g., 
eligible surplus lines insurer under Texas Insurance Code, §1.14-2(8)) but not filed with 
and approved by Texas Department of Insurance, can the insurance premium be 
included as a separate charge in the motor vehicle retail installment contract? 

For the following reasons, the answer to your question is no. 

The Texas Finance Code permits a retail seller to include, as a separate charge in a motor 
vehicle retail installment contract, an amount for: 

"insurance to reimburse the retail buyer for the amount computed by subtracting 
the proceeds of the buyer's basic collision policy on the motor vehicle from the 
amount owed on the vehicle if the vehicle has been rendered a total loss." 
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Texas Finance Code, §348.208(b)(4). Additionally, the Texas Finance Code requires gap 

insurance to meet the provisions of §348.209(a) which state in pertinent part: 

(a) If insurance.is included as an itemized charge in a retail installment contract: 

(1) the insurance must be written: 

(A) at lawful rates; 
(B) in accordance with the Insurance Code; and 

(C) by a company authorized to do business in this state .... 

Currently, the Department of Insurance is approving the forms and rates for gap 

insurance.1 Only authorized insurers may submit their forms and rates for approval, 

Because surplus lines insurers are not authorized insurers as that term is defined in the 

Texas Insurance Code, and because several authorized insurers have been approved to 

write gap insurance, surplus lines insurers are not authorized to write gap insurance. 

Provisions relating to surplus lines insurance may be found in the Texas Insurance Code, 

article 1.14-2. Generally, section 3 of that article authorizes surplus lines insurers to 

procure insurance coverage when the insurance coverage cannot be obtained from 

licensed insurers. Before procurement, the surplus lines agent must ensure that the 

insurance is unavailable from an authorized insurer. Texas Insurance Code, article 1.14-

2, §5 states in full: 

(a) No in,surance coverage shall be eligible for surplus lines unless the full amount 

of insurance required is not procurable, after a diligent effort has been made to 

do so, from among the insurers licensed to transact and actually writing that kind 

and class of insurance in this state, and the amount of insurance eligible for 

surplus lines shall be only the amount in excess of the amount so procurable from 

licensed insurers. 

(b) Policy or contract forms shall not be eligible unless the use is reasonably 

necessary for the principal purposes of the coverage or unless the use would not 

be contrary to the purposes of this Article with n~spect to the reasonable 

1 The Texas Department of Insurance requires prior approval of the forms and rates for personal gap 

insurance (dual interest coverage) under the Texas Insurance Code §5.15. The Department oflnsurance also 

approves commercial gap insurance (single interest coverage) however, single interest coverage is not permissible 

for use in motor vehicle retail installment sales contracts. 
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protection of authorized insurers from unwarranted competition by unauthorized 
msurers. 

As discussed above, Texas Finance Code, §348.209 requires the gap insurance to be 
written in accordance with the Insurance Code and by a company authorized to do 
business in Texas. Surplus lines insurers do not meet either of those requirements. 
Consequently, surplus lines insurers cannot write gap insurance. 

In conclusion, neither the Texas Insurance Code nor the Texas Finance Code provides 
legal support for the proposition that surplus lines carriers can write gap insurance. 

:;;d~ 
Leslie L. Pettijohn 
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Approved by the Finance Commission on August 16, 2002 . 
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