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- ' STATE OF TEXAS 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. J. Scott Sheehan 
Butler, Binion, Rice, Cook & Knapp 
Esperson Buildings 
Houston, Texas 77002 

Dear Nr. Sheehan: 

POST OFFICE BOX 2107 1011 SAN JACINTO BOULEVARD 
AUSTIN, TEXAS 78768 512/475-2111 

September 1, 1981 No. 81-18 

This is to acknowledge receipt of your letter dated July 22, 1981 concerning 
Article 5069-l.04(h)(l), V.T.C.S. I have decided to quote a portion of your 
letter in order to precisely set out your inquiry. 

"The questions we have are sinilar to the questions addressed in your 
interpretation letter number 81-7, which deals with Section (h)(2) of 
Article 1.04 as compared to Section (h)(l), 

"Our questions relate to the following hypothetical: a bank operating an 
overdraft check credit plan under Chapter 15 wants to implement rate 
changes under Article 1.04 commencing in, for example, August, 1981, with 
proper prior notice of such changes' having been· furnished to customers. 
The bank has elected the annualized rate ceiling and would therefore an­
ticipate a rate adjustment, if any, twelve months after the rate changes 
become applicable to the accounts, for example, August, 1982. The bank 
anticipates new customers obtaining check credit accounts during the 
period from August, 1981, through August, 1982. 

"Our question is whether rate adjustments that may be made in August, 1982, 
nay be applied to all check credit customers, including the new customers, 
as to whom the rate has not been in effect for twelve 'l'!lonths. 

"In this connection, we believe that Section (j) of Article 1. 04 would 
allow, and possibly even require, that the new accounts be adjusted during 
August, 1982, along with the other accounts. Please confirm whether this 
interpretation is correct • 
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"We would also ask that the same questions be answered in connection with 
quarterly rate ceilings. If a lender implements the quarterly rate ceiling 
as to existing customers, with anticipated quarterly adjustments, should 
new accounts opened thereafter.likewise be adjusted on a quarterly basis at 
the same time as existing accounts." 

As you point out in your letter, in our letter interpretation 81-7 we discussed 
some similar questions dealing with Article l.04(h)(2). On page 3 of that 
letter, we stated that in our opinion the ceilings on variable rate contracts 
subject to Article l.04(h)(2) should be adjusted on the appropriate calendar 
dates set out in Article l.04(d). I do not believe that the same adjustment of 
ceilings requirement is necessarily applicable to f i:xed rate contracts which are 
subject to the provisions of Article l.04(h)(l). 

Article l.04(h)(l) is worded somewhat differently on this point than Article 
1. 04 (h) (2), and I believe the difference is inportant. In Article 1. 04 (h) (1) is 
found the following sentence: 

" •• The creditor ·may implement a rate, not exceeding the annualized 
ceiling, for a 12-nonth period from the date it becomes effective as to 
an account, or the creditor may implenent a rate not exceeding the quar­
terly ceiling for a three-r:ionth period from the.date it becornes effective 
as to an account .••• " (Underlining added.) 

The above-underlined words are not found in Article l.04(h)(2). It is my opinion 
that a creditor who implements an Article 1.04 fixed rate program such as is 
described in your letter should keep that rate in e~f ect as to each account for 
either a three-nonth period or a twelve-month period, depending on which ceiling 
is being used. Conversely, there is no requirement that the ceiling be changed 
on one of the calendar dates set out in the statute unless one of those dates 
has been selected by the creditor as the date that the selected ceiling will be 
applicable to all the agreement5 under a particular plan. For example, in a 
hypothetical case, the creditor proposes to :l.ll\plement the Article 1.04 interest 
rates as to all customers under a particular program in October, 1981, using the 
annualized ceiling applicable at that time and a fixed rate subject to Article 
l.04(h)(l). That rate should remain in effect for each of the accounts under 
that program for a full twelve months until October, 1982. If the rate is made 
effective as to all accounts as of October 1, 1981, then the rate should be 
changed, if required, on October 1, 1982. This could present some "split rate" 
billing cycles unless all billing cycles occur on October 1. To avoid this 
problem, if it is one, the creditor could make the rate effective for each 
account as of the October, 1981 billing cycle date for each account. The rate 
then could be kept in effect until the billing cycle date for each account one 
year later. The same procedure would be applicable to programs using the quar­
terly ceiling but of course the rate changes, if required, would occur every 
three months • 
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I am of the opinion that Article l.04(j) is applicable to the type of program 

outlined in your letter, using either the quarterly or annualized ceiling. If 

the creditor is using the annualized ceiling and anticipating adjustments each 

October, all new customers coming into the program during the 'Illonths between 

each October would, because of Article l.04(j), be treated in the same 'Illanner as 

all other customers, and the "new customer" accounts would be subject to adjust­

ment each October, even though initially the "new customer" would not have been 

subject to the annualized ceiling for a full twelve-month period. The same 

principle concerning "new customers" would be applicable if the creditor were 

utilizing the quarterly ceiling. Each "new customer" would be treated as the 

others, and those types of accounts would be subject to adjustment at the desig­

nated three month time even though the new customer had not been subject to the 

rate for a full three-month period. Under either an annualized or a quarterly 

ceiling program, after a short "first period" for new customers entering the 

program between adjustment dates, they would thereafter be subject to adjustment 

at the same tine as everyone else, as in the example, each October, if the 

program is using the annualized ceiling. 

Sincerely yours, 

dt:tm 
Sa!:l Kelley 
Consumer Credit Com:i 


