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STATE OF TEXAS 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. Jewett E. Huff 
Gibson, O~hsner & Adkins 
Attorneys at Law 
500 First National Bank Bldg. 
Amarillo, Texas 79101 

Dear Hr. Huff: 

POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN .. TEXAS 78768 

1011 SAN JACINTO BOULEVARD 
512 I -475-2111 

October 9, 1981 No. 81-24 

This is to acknowledge receipt of your letter dated June 16, 1981 concerning 
whether two similar types of credit agreements should now be classified 
as "open-end accounts" as that term is defined by Art. 1. 01 (f), Article 
5069, V.T.C.S. Since your letter describes these agreements in clear 
detail, I have decided to herein quote the two descriptions as well as 
one other paragraph of your letter. These three paragraphs of your 
letter are as follows: 

"(1) Does the term 'open-end account' apply to special contracts 
for credit evidenced by an 'advancing' promissory note? An 
'advancing' note is one for credit not to exceed a specified 
face amount, to be advanced in whole or in increments upon 
request of the borrower at times (which may be specified or 
unspecified in the note) on or after the date of execution 
thereof but prior to maturity, with interest being borne only 
on the balance outstanding from time to time, but containing a 
single fixed maturity date for full repayment of all principal 
and interest remaining unpaid at maturity. A typical example 
of such a contract would be an interim construction note for a 
stated principal amount, whereunder advances are to be made in 
increments (but not to exceed in the aggregate the face amount 
of the note) at times to be determined in the future (often, 
but not always, determinable with reference to the progress of 
the construction), but providing that such advances as are 
made shall in any event be repaid in full, with interest, at 
some specified maturity date, and customarily containing the 
privilege of prepayment without penalty • 

"(2) Does the term vopen-end account' apply to all special contracts 
for credit evidenced by a 'readvancing' note? Such a note, 
like the 'advancing' note, provides for a stated principal 
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amount, to be advanced in whole or in increments at the 
request of the borrower from time to time prior to the stated 
maturity date, upon which date all outstanding principal, with 
interest, is to be repaid in full; but providing not only the 
privilege of prepayment in whole or in part without penalty, 
but also providing a 'revolving' feature which is its principal 
distinction from the 'advancing' note. This revolving feature 
permits the borrower, after having borrowed the full face 
amount of the note and prepaid all or sooe portion thereof, to 
request a readvancement of funds prior to maturity, so long as 
the aggregate amount outstanding at any one time does not 
exceed the face amount of the note. A typical example of such 
a contract would be a short-term note (frequently with a 
maturity date of 6 months, and seldom if ever more than one 
year) for the financing of a merchant's inventory, which 
provid~s for future advances (often, but.not always, limited 
to some stated percentage of his invoice price of inventory 
being purchased), with the unpaid balance of such advances 
being at all times limited to the face amount of the note. 

"In both instances (either the advancing or readvancing note), 
even though prepayments are permitted at any time without 
penalty, the agreement typically calls for only one required 
payment, that being of the entire balance 'outstanding at the 
fixed maturity date. Seldom, if ever, is there any obligation 
on the borrower's part to make any scheduled payments of 
principal at all prior to such maturity date; certainly such 
notes do not involve any repayment scheme of an installment 
nature, nor any 'minimum periodic payment' such as those .. 
required in conventional open-end accounts. In the typical 
case, therefore, any principal payments made prior to maturity 
are therefore made by the borrower on a purely voluntary basis 
in order to reduce his interest expense at a time when funds 
are not needed. In those few cases where interim principal 
payments ~ required, they are almost invariably conditioned 
upon the occurrence of events more or less completely within 
the borrower's control or upon some deficiency in the collateral· 
security. For example, in an inventory loan secured by a 
security interest in the inventory items purchased with the 
proceeds of the loan, the security agreement might require the 
borrower to apply the proceeds of any sale of that item to the 
indebtedness, and (in the case of the readvancing note) frequently 
conditions his right to a future readvance of those same funds 
upon the purchase of replacement items of inventory." 
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I apologize for the delay in responding to your inquiry but the construction 
and application of Art. l.Ol(f) is one of the most difficult problems 
with which this Office has been presented since.the enactment of H.B. 
1228. In formulating our position on this question, as we do with all 
others, we have placed emphasis upon representations made to the Legislature 
as to the effect of the Bill, legislative debate, and what we perceive 
to have been legislative intent in enactment of H.B. 1228, as well as 
the language of the Anicle 1n question. Article 1. 01 (f) is as follows: 

'" Open-en::l Acc-::>unt' means any account, under a written contract 
under whi~h the creditor may permit the obligor to nake purchases 
or borrow money from time to time, and under which interest or time 
price differential may from time to time be computed on an outstanding 
unpaid balance. The term includes, but is not limited to, accounts 
under agreements described by Section (4), Article 3.15; Section 
(4), Ac-ri:::le 4.01; and Chapters 6 and 15 of this Title." 

As is obvious to any reader, this language is very broad and susceptible 
of various interpretations, most of which if not all having some measure 

_of validity_ However, m<.1ch of the language of Art:. 1. 01 (f) was apparently 
copied from the definition of "open-end credit" in Regulation Z in 
effect at the time H.B. 1228 was drafted and considered by the Legislature. 
We have decided that our basic approach to what is and is not an "open­
end account" within the meaning of Art. l.Ol(f), as to the elements 
which the St.ate and Regula.:.ion z definition have in comr.ion, will be to 
conform with what is an:l is not "open-end credit" as set out in old 
Regulation Z, t.he n~;..r Simplified Regulation Z, and the interpretations 
and commentary p-r:imuigace::i by the Federal Ret>erve Board. We ara aware 
of the fact: that Reguiati:m Z is not appli.:able to business and commercial 
transactions, while Art~ l.Ol(f) applies to all types of credit. Also, 
the Texas definition is applicable to those accounts in which the creditor 
permits the debtor to make purchases or borrow money from time to time 
while Regulation Z indicates that the creditor should reasonably contemplate 
repeated transactions. The latter test could result in fact question 
determinations h·om time t.J time which I do not feel would be necessary 
under the Texas definition, sin~e it would be applicable if the agreement 
permits future c.red1t e.xtensions. Also, I do not feel that the Texas 
definition requires that the. c.reditor have the right of deferred payment, 
such as is usually the case with farm supply stores which sell to their 
customers on "open accounts," the entire balance being due _on a day 
certain during the month following the purchase. Such an account would 
be an "open-end account" as defined in Art. 1.0l(f). We feel, however, 
that: an attempt to adopt the basic tenets of Regulation Z as to elements 
common with those of the Texas definition will provide for a consistent 
viewpoint: by both state and federal regulatory agencies and will conform 
with the intent of the 67th Legislature in enacting H.B. 1228. 
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Article 1.0l(f) itself provides some assistance in determining what is 
an "open-end account" when it makes references to Articles 3.15(4), 
4.01(4), 6,01 and 15.02. Articles 3.15(4) and 4.01(4) provide for an 
open-end line of credit arrangement with a bank, savings and loan, or 
licensed lender. These provisions in the past were primarily used for 
bank credit card operations but have been used somewhat less in recent 
years since che passage of Chapter 15 in 1979. The reference to Art. 
6.01 w.:iuld include in the "open-end account" definition the retail 
charge agreements and revolving charge agreements as defined in Art. 
6,0l(g) and (p) and more fully discussed in Art. 6.03. The reference to 
Chapter 15 includes typical bank-type credit card plans and other lines 
of credit a·rrangements under Chapter 15. All of these various types of 
plans which are set out in Art. 1.0l(f) are not identical in all respects, 
but they have in common at least two very important characteristics: 
(1) they all "revolve" and (2) the parcies never know at the outset the 
tot.al number of advances (charges) or total amount of credit which will 
be extended during thei·r existence. 

Article 1.0l(f) specifically provides that "open-end accounts" are not 
limited to those authorized by the Articles mentioned therein, and I 
think their inclusion in 1.0l(f) indicates the general type of credit 
arrangement contemplated by the Legislature to be covered by that definition. 

I 

lt is prooaoly not p0ssible (at least for this writer) to clearly delineate 
certain characteristics which may be applied to all possible fact situations 
and easily detennine whet.her a particular agreement is an "open-end 
ac~ounto 11 However, certain characteristics are, we feel, important. 

First, and most simply, it must be evidenced by a written agreement. 

Secondly, the creditor permits the obliger to make purchases or borrow 
money from time to time. This is virtually identical to the Regulation 
Z approa::h. 

Thirdly, the interest or time price differential charge may from time to 
time be computed on an outstanding unpaid balance .• 

And the parties generally do not know the total amount of credit which 
will be extended pursuant to the agreement nor do they usually know when 
or in precise amounts what the various loans or purchases will be • 

Our position is, therefore, that the type of transaction you describe as 
I~ II an advancing promissory note would not be considered an "open-end 

account" as defined by Art. l.Ol(f). In such an arrangement, in our 
opinion, there is really only one loan made although it may be advanced 
in increments over a period of time. The obliger does not borrow money 
from time to time as contemplated by Art. 1.0l(f). This result conforms 
with that taken by the Federal Reserve Board. It would also result in 
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the typical interim construction loan not being considered an "open-end 
account." 

We are, however, of the opinion that the credit extension you described 
as a "readvancing note" would fall within the Art. 1.0l(f) definition of 
"open-end account." When the parties enter into such an agreement, the 
creditor places a limit on the amount of credit to be outstanding at one 
time (such as in a bank credit card), but neither party knows the total 
amount(s) of loans which will be made over the term of the agreement. 
There may be many separate loans made pursuant to a "readvancing note" 
agreement and even though the credit limit might be $1,000,000 at any 
one time, because of the revolving nature of the agreement, there might 
be any number of separate loans made resulting in a total credit extension 
of $2,000,000, which sum is unknown to either of the parties at the 
inception of the agreement. We are of the opinion, therefore, that the 
type of transaction you describe as a "readvancing note" would fall 
within the Art. l.Ol(f) definition of "open-end account." I believe that 
thfs approach also would be consistent with Regulation Z. 

As a general approach, we believe that when the central and primary 
purpose of an agreement is that future and probably undetermined transactions 
can be permitted under the contract and added to the balance owing on 
the contract, and the other elements previously mentioned are present, 
an "open-end account" exists. Articles l.04(h)(l) and l.04(h)(2) provide 
for ceilings that can change from time to time on open accounts. These 
sections are in recognition of the fact that the date an "open-end 
account" is signed will not necessarily reflect the cost of new credit 
transactions made pursuant to the agreement in subsequent months or 
years • 


