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ST ATE OF TEXAS 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Comminioner 

Mr. Paul M. Maloney 
Regional Counsel 
Citicorp Person-to-Person, Inc. 
11475 Olde Cabin Road 
St. Loui~, Missouri 63141 

Dear Hr. Maloney: 

POST OFFICE BOX 2107 1011 SAN JACINTO BOULEVARD 
AUSTIN, TEXAS 78768 512/475-2111 

July 14, 1981 No. 81-9 

This is in response to your letter dated May 22, 1981, which 'Was one of several 

requests we have received concerning the question you presented. I have delayed 

somewhat in my· reply in order to discuss this matter with a nu.-nber of people and 
to consider the cor·respondence we have received related to this question • 

The issue you and several others have raised basically is as follows: 

Hay "points" (which I consider to be a prepaid finance charge) be contracted 
for and collected on a secondary r..ortgage loan made pursuant to Chapter 5, 
Article 5069, V.T.c,s.? 

I would first like to make some gener.s.l observat1o.ns. Prior to the enactment of 

H.B, 1228: this Office has al~ays considered it to be improper for a lender to 

contract for .:. prepaid finance cha!ge in connection 1-1ith a Chapter 5 loan. One of 
the primary considerations fo1'.' this position has been the language of Articles 
5.02(1) and (2) 1-1h1ch authorized an add-on interest charge of $8 per $100 per 

annum and required that the inte~est charged be added to the cash advance at the 

time the loan ~as made. That being the case, there was no authorization for any 

type of pi:epaid interest or "points." Also, Article 5.02(5) prohibited any 
charges other than authorized by Chapter 5. 

Also, this response is based on the assumption that if called upun to decide the 

question, the Texas Supreme Court would hold th.lt "points" and any other prepaid 

finance charge, no matter how denominated, would be considered interest. Gonzalez 

County Savings and Loan Association v. Freeman, 534 SW2d 903·, (Sup. Ct. Tex. 
1976); American Savings and Loan Association v. United States, Civil No. H-77-833 
(S.D. Tex. 1978). In the latter case, which was not a final decision but only a 

ruling on a motion for summary judgment (the case was later settled), the court 
stated the following: 
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''Ihecerorc, the -::>~.nt i1nd: that whe:e :.u:h a'lo:.n dlsc..:unt is ttuly -­
albeit 1nd1rectlj -- po1d by a b:>rr~wer, the rexas Supreme Court would find 
such a payment to be inte·te.st, suc.h as where the de!:>tor 1s obligated t:> 
reimburse the one mak~ng the payment or ~here the purchase price of property 
is increased ab:::>ve the market value to refle:::.t the contemplated payment of a 
loaa di::c:cu:n. by t:.hc sell-=t to indu.:c the m:sk1ng ::>! a l:an to the buyer." 

The c.ourt was of course .speaking of "sellers points'' 1n this case, but surely the 
same r eas:>:ling WO\;ld be appl ~:.ablt: to "b.:i-rco~er.s po tnt .s" or prepa1d interest. I 
mention these :::.,:,urt :::.<lse:, .:>nl7 tj 1111,;str:ite wh.i I assume the Texas Supreme Court 
w:>i.1ld c.:>nsi:ler "p:dnt.s" t::> be 1~t:re:,t., 

As mcnt1.:>ned earlier, pti.:.t t:. enactment :::1 H B. 1228, Ch5.pter 5 authorized only 
add-on precomputej 1nte:e:t :>n a Chapter 5 c:>ntract. ArL1cle 1.04(4) now provides • 
as fcllo~s: 

"In c..ny ;:.)ntra:.t, includ1.~ a cont-:a:::.r fo·.r an open-end a:c:::>unt, whic.h is 
subject t::> Chapters 4, 5, 6, 6A, o.r 7 oi this Title, r:he parties and their 
assignees ~ay contract f:t any rate or am:>unt allo~ed by cha~ Chapter, or any 
simpie or prcc.:impuced c.:ntracr rate o·r aJl;Junt n;t E!f.ceed1ng those allowed by 
this Article, bilt except t.:i the extent 1nc.:::>os1stent w1th th1s Article in any 
event the parties to any ~ontta:::c under any of su:h Chapters or to any con­
tract under Chapte' 3 oi this Title shall C.)ffiply with all of the other 
rights, duc1es 1 and obl1gatl.)OS unde~ the applicable Chapter and the parties 
and their as51gnees h:ive all other x1ghts under the applicable Chapter, 
including these pro~1s1on: requiring certain refund c.red1ts in event of 
prepayment. ::>r c.:::celecact:n 11 

As can be seen h.:im cne :.b::ve l"1n6ua.g~, smple tn>:ere:~t (i.ntere.:.t bearing) con­
tracts are n:.w a· .. .ch.:i! ized .t.:.-: Chapte·: 5 rransa:t1.)n5. Our past pos1t1on with 
regard t~ points n:t be~og p~r-.r.itted on pre~.:imputed Ch::ipter 5 -=~ntracts is sc1ll, 
we bcllEve, s:und and ~= b~lie~e H B. 1228 did n~chlng t) alter that vi~~ as far 
as pt'e.:omputeci cont·c:.ct.: a~e c.:n.::ecned. H-'We'i7er, we h.;,·;e reached a different 
con:lu~1~n with tegacd t: .:.:mpl~ 1nter~5t (interest ~eating) contrac.ts Article 
5-02(6), added c= Chapcet 5 by H B. 1228, pro-·.7ide$: 

"(6) As an ai..tt:na~1;·: t.:. th~ r.:..te pr::.~J.dtd f.:r b, Se::...ti::n (1) of this 
Artl~le, tne partle5 -:nay agr~e t:: any rate n~~ e:<t~~cding a rate auth:::>rized by 
Articil:: 1.04 ::>1 ti11s Title," 

In effect this new section states th.at as an altern~t1Ve t~ the $8 add-on, pre­
~omputed interEst authorized by Art1:le S 02(1), the pa~t~e; may agree to and 
contract f::ir the Artie.le L04 rates which may be p·,e:.:mplltf!d or simple interest • 
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ln a precomputed Chapter 5 contract but with Article 1.04 rates, our earlier 
position with respect to points would still be applicable. However, if the note 
were simple interest (interest bearing), the provisions of Chapter 5 relating to 
the treatment of precomputed interest would of course not be applicable. There­
fore, on those types of loans, "po in ts" may be charged and any such charge would 
be considered as interest. Since "points" would be interest they 'W'Ould have to be 
included with the remainder of the interest charges in calculating the appropriate 
annual percentage rate on the contract. Also, it 'W'Ould be imperative that the 
inclusion of "points" in the total interest charge did net increase the overall 
interest yield on the contract beyond the appropriate interest ceiling. 

Additionally, I am of the opini~n that the provisions of Article l.07(a) would be 
applicable to an interest-bearing Chapter 5 loan made pursuant to the provisions 
of Article 1.04. Said Article l.07(a) would not, however, be applicable on any 
precomputed Chapter 5 loan even if nade pursuant to Article 1.04 provisions since 
the provisions of Chapter 5 relating to the treatment of preconputed interest 
re:::ain in effect • 


