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FFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY. Commissioner 

Mr. A. Branton Kotch 
Attorney at Law 
9 Greenway Plaza East, Suite 1717 
Houston, Texas 77046 

Dear Hr. Kotch: 

POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

IOI I SAN JACINTO BOULEVARD 
512/-475·21 II 

July 12, 1982 No. 82-13 

This is to acknowledge receipt of your letter dated June 17, 1982 concerning 'the 
applicability of Chapter 5, Article 5069, V.T.C.S. to a type of business practice 
conducted by one of your clients • 

In your letter you state that a corporation owns and maintains an inventory of 
residential properties, sells them as the market allows, and in connection with 
sooe sales retains a secondary mortgage on the property as security for payment of 
a portion of the purchase price. You then ask: 

"(1) 'hnat is the maximum rate of interest that it c;an charge on that second 
Rortgage money, absent any license? 

"(2) Must it obtain any such license?" 

In our Letter Interpretation No. 82-12 dated June 30, 1982 we expressed our views 
concerning somewhat related questions. 

Article 5069-5.01(3) provides as follows: 

"The provisions of this Chapter shall not apply to any seller of property who 
makes a secondary mortgage loan to secure all or part of the unpaid purchase 
price." 

Since the enactment of Chapter 5 in 1967 this Office has taken the position that 
the above quoted Article 5.01(3) precludes the applicability of Chapter 5 to sellers 
of property who retain a secondary mortgage on the property sold. Our position has 
been that sellers in such situations were not subject to the various restrictive 
provisions of that Chapter nor could they charge the rates authorized by Chapter 5 • 
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However, H.B. 1228, which became effective May 8, 1981, contained the provision 
set out below which is now codified as Article 5069-l.04(n)(2). 

"Any loan made under this Article that is extended primarily for personal, 
family, or household use but not for business, commercial, investment, agri­
cultural, or other similar purposes, and that is payable in consecutive 
monthly installments and is described by Section (1), Article 5.01, of this 
Title and that is made by a person engaged in the busin~ss of ma.king those 
types of loans, is subject to Chapter 5 of this Title, and any pers~n except 
a bank or savings and loan association engaged in th<it ·business shall ob'tain 
a license under Chapter 3 of this Title." 

As can be seen this section makes no reference to Article 5.01(3) and does not ex­
clude sellers of property from its applicability. It makes reference on1y to the 
type of transaction described in Article 5.01(1), and prvvides that if such a loan 
also meets the criteria of Article l.04(n)(2) and is made by a person engaged in the 
business of making such loans then that person must have a Chapte~ 3 license . 

In Letter Interpretation No. 81-14 dated August 19, 1981 we expressed cur view that 
subsequent to May 8, 1981 a person could still engage in the bu5iness of making loans 
at an interest rate of 10% per annum or less and not be req~ired to have a license 
from this Office. It is my opinion that such reasoning is applicable t~ a pers~n 
engaged in the business of making loans covered by Article l.04(n)(2). 

It is our opinion that your client may engage in the earlier described activity and 
not be required to obtain a license from this Off ice as lon3 as the interest charged 
on the loan transactions is 10% per annum or less. If y~ur client wishes·to·charge 
an interest rate in excess of 10% per annum as is authorized by Article 1.04 on 
transactions which fall within the purview of Article l.04(n)(2) then your client 
would be required to ob~ain a license as required by that Article. 

4:::~~ 
Sam Kelley '/" 
Consumer Credit CoillIIliss~ner 


