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ST ATE OF TEXAS 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. Miles H. Appleberry 
Attorney at Law 
800 N.W. Loop 410 
730 GPH South 
San Antonio, Texas 78216 

Re: Request for an Official Interpretation 
on Seller's Points 

Dear Mc. Appleberry: 

POST OFFICE BOX 2107 
Au5-!N:TEXAS 78768 

1011 SAN JACINTO ~QULEVARC 
512 I '475-21 II 

July 20, 1982 No. 82-14 

This is to acknowledge re~eipt of your letter dated April 1, 1982 and to confirm our 
recent conversation concerning "seller's points" paid to a lender by a property seller 
in connection with a secondary mortgage loan made by the lender to a buyer/borrower 
which loan is subject to Article 5069-Chapter 5, V.T.C.S. As o~tlined in your letter 
the lender would make the Chapter 5 loan at a lower interest rate if a certain anount 
of points are paid to the lender by the ~eller of the real property. 

I am aware that the revised Regulation Z, Section 226.4(c)(5) excludes ''seller's 
points" from the definition of finance charge as that term is used in the federal 
statute and regulations. However, sinc2 such federal enactments are for disclosure 
purposes, we do not view them as being controlling as to the Texas statutory definitic 
of what constitutes interest in credit transactions in this state. Additionally, I 
have recently been advised that the Federal Reserve Board is considering amending its 
position with regard to "seller-'s points." It is my understanding that in the near 
future a proposed revision of the current regulation relating to "seller's points" wiJ 
be published in the Feder~l Register and comments invited on two new alternative 
methods of treatment of this issue. 

In any case, Chapter 5 (along ~th Article 1.04 of Article 5069) prescribes the amount 
of interest as well as other charges which may be contracted for, charged or received 
in connection with a Chapter 5 t~ansaction. Article 5.02(5) specifically prohibits ar 
other than authorized charges fl:om being received by the lender. 

Article 1. 01 (a), Article 5069 defines "Interest" as " ••• the compensation allowed by le; 
for the use or forbearance or detention of money •••• " This definition of interest 
dces not prescribe nor mention the scarce of Lhe compensation. Rather it is written j 

terms of "compensation allowed," which I believe would have to mean compensation to tr 
lender for the use of the lender's money. Also, as previously mentioned, Article 
5.02(5) prohibits other than authorized charges from being directly or indirectly 
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"charged, contracted for, or received •••• " (underline mine). Again, the statutory 
language is phrased in the context of "receiving" compensation or charges, which could 
only be referring to the amounts a lender can get. 

As of this writing, as best as I have been able to determine, there is no clear court 
decision in Texas deciding the "seller's points" question. In Letter Interpretation 
No. 81-9, July 14, 1981, I mentioned the case of American Savings and Loan Association 
v. United States, Civil No. H-77-833 (S.D. Tex. 1978) which was not a final decision 
but a ruling on a motion for suI!l.'llary judgment. The case was later settled. lhat 
court, in considering "seller's points," indicated that such_ would be interest when 
directly or indirectly and ultimately paid by the borrower. The court did not elaborat 
as to whether there would have been a different result if the "poim:s" had not been 
paid directly or indirectly by the borrower but rather solely by the seller. 

Because of the lack of c:ase law on the "seller's points".question at this time, I will 
not herein express our view as to hew they should be treated in other than Chapter 5 
transactions. It does appear, however, that the definition of "interest" in Article 
l.Ol(a) can be read so as to in~lude them as interest. 

It is our position with regz."!:"d to a Chapter 5 trans;;c:::ion that "seller's point.s" are 
interest and in fact must be trea:ed as such in order to be received. Article 1.04 and 
Chapter 5 authorize the lender to receive certain interest and other enumerated charges 
on a Chapter 5 loan. All other charges are prohibited if not ·authorized. There is no 
provision authorizing a lender to receive "seller's points." Therefore, if a lender is 
to receive ''seller's points" st.:.:h compe:-isa ticn must be considered as a part of the 
interest received on the loan. Sine::? "seller's pair.ts" are received at the time cf the 
loan they should be considered as prepaid interest in calculating the interest rate on 
the contract for the purpose of determi~ing whether th~ rate charged is within the 
lawful interest =ate ceiling. 

s;;;~r~ 
Sam Kelley · ~ 
Consumer Credit Commissioer 


