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- STATE OF TEXAS 
···t.:;_V 

JFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

IOI I SAN JACINTO BOULEVARD 
512/-475-2111 

January 21, 1982 No. 82-3 

Mr. John B. Lederer 
Assistant General Counsel 
Texas Credit Union League 
P. O. Box 225147 
Dallas, Texas 75265 

Dear Mr. Lederer: 

This is to acknowleJge receipt of your letter dated December 10, 1981 wherein you 
request us to state the position of this Office concerning a question you pose 
pertaining to Article 5069-6A, Sec. 5(4), V.T.C.S. All statutory references 
herein are to provisions of Chapter 6A, Article 5069 or to Regulation z. 

The 67th Texas Legislature recently enacted an extensively revised Chapter 6A 
which authorizes financing of manufactured homes either by credit sales contracts 
or purchase money loans. The new Chapter 6A along wit~ the provisions of H.B. 
1228 now codified in Art. 1.04, provide that the time price differential charges 
on such credit transactions may be on a precomputed or simple interest (time price 
differential) basis. Your question is whether a portion of the disclosure re­
quirements provided for in Chapter 6A, Sec. 5(4) must be made in a Chapter 6A 
transaction in which the time price differential charge is computed by the appli­
cation of a rate from time to time on the unpaid principal balance; i.e. a simple 
interest (time price differential) calculation. 

Chapter 6A, Sec. 5(4) provides in part as follows: 

II The document must contain substantially: 

II Under the law you have the right to pay off in advance the full amount 
due and obtain a substantial refund of the credit charge ••••• 11 

The wording of the above-quoted provision of the statute obviously appears to make 
the above set out disclosure mandatory in all Chapter 6A contracts. However, in a 
6A transaction wherein the time price differential is computed on a simple in­
terest basis, the time price differential is computed from time to time by apply­
ing a rate to the unpaid principal balance and in the event of early full payment 
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of one of these types of loans there would never be a refund due the borrower. 
Simply stated, the above-quoted, required disclosure in Sec. 5(4) just does not 
fit a contract wherein the time price differential is computed on a simple basis. 
Also, it can be confusing to the debtor obligated on such a contract. 

Regulation Z, Sec. 226.18(k) provides for certain federal disclosures in the event 
of prepayment telling the consumer whether there will be a prepayment penalty in a 
simple interest transaction and whether in a transaction other than one where the 
interest (time price differential) charge is computed on a simple basis whether or 
not the consumer is entitled to a rebate of any finance charge. Regulation Z does 
not require a Sec. 5(4) type disclosure in contracts where the time price differen­
tial is computed on a simple basis for the obvious and I think valid reas~n that 
there will never be a rebate of charges in a simple interest contract. Regulation 
Z only requires the Sec. 5(4) type disclosure in a precomputed type contract. 

Chapter 6A, Sec. 5(1) provides that creditors shall comply with the federal Truth­
in-Lending Act and Regulation Z and then states: 

''In the event of any inconsistency or conflict between the provisions of this 
Chapter and federal requirements, disclosures, or interpretations, the 
federal requirements, disclosures, or interpretations control, and the in­
consistent or conflicting provisions of this Chapter do not apply." 

Regulation Z requires disclosure only in contracts other than those computed on a 
simple basis of whether or not the customer is entitled to a rebate of charges in 
the event of prepayment. Chapter 6A, Sec. 5 (4) would apparently require that 
disclosure in all contracts, even those in which charges a·re computed by the 
simple interest method, and even though there would never be a rebate. We do not 
think that the portion of Sec. 5(4) quoted earlier is an appropriate disclosure in 
credit transactions computed on a simple interest basis and that if given in such 
type contracts can be misleading to the obliger. Regulation Z does not require 
such a disclosure in such contracts but rather requires it to be given in those 
types of contracts where it is applicable and appropriate. We feel that the 
Regulation Z type of disclosure requirement is preferable to that of Sec. 5(4) on 
the rebate of charges question. Since Regulation Z does not require the Sec. 5(4) 
disclosure in simple interest (time price differential) contracts but does require 
it in others, and since giving the Sec. 5(4) disclosure in simple interest (time 
price differential) contracts can be misleading to the consumer, it is our posi­
tion that the portion of Chapter 6A, 5(4) which provides for disclosure of refund 
of credit charge in the event of prepayment need not be given in Chapter 6A con­
tracts wherein the time price differential is computed on a simple basis. 

Sincere:ly yours, 

0~ 
Sam Kelley 
Consumer Credit Commissioner 


