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• STATE OF TEXAS 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. John M. Moran 
Burke, Griffin, Chomicz & Wienke 
303 East Wacker Drive, Suite 1000 
Chicago, Illinois 60601 

Dear Hr. Horan: 

POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN. TEXAS 78768 

IOI I SAN JACINTO BOULEVARD 
512/475-2111 

February 9, 1982 No. 82-6 

This is to acknowledge receipt of your letter dated January 7, 1982 concerning 
credit sales of manufactured homes by individuals who are not in the business of 
manufactured home sales. 

Chapter 6A, Article 5069, V.T.C.S., was first enacted by the Texas Legislature in 
1979 and then rew~itten extensively by the last Legislature in 1981, the most 
recent enactment becoming effective August 28, 1981. The earlier version of 
Chapter 6A, Sec. 2-C defined a creditor as " .•. a person who in the ordinary course 
of business regularly sells manufactured homes or extends or arranges for the 
extension of credit for the purchase of a manufactured home for the use by the 
customer ••.• " This definition was changed somewhat by the Legislature in the new 
Chapter 6A, Sec. 2(2)(c)(i) & (ii), and the reference to "in the ordinary course of 
business regularly sells manufactured homes" was deleted. Instead, the definition 
of creditor now is two-part; the first including a p~rson who extends or arranges 
for ~he extension of credit and the second including retailers and/or brokers as 
defined by the Texas Manufactured Housing Act. We view the new definition as 
being more inclusive then the earlier one and as evidence of legislative intent to 
include all credit transactions involving the purchase of manufactured homes as 
subject to the provisions of Chapter 6A. 

We are of the opinion therefore that an individual who sells his/her manufactured 
home to a "consumer" as that term is defined in Sec. 2(2)(b) of Chapter 6A and 
finances the transaction must comply with the provisions of that Chapter. A 
seller of a manufactured home who is a "creditor" as defined in Chapter. 6A does 
not have to be licensed under the provisions of Chapter 3, Article 5069. An in­
dividual who finances the sale of his/her manufactured home pursuant to Chapter 
6A may assign the contract to a third party. A retailer or broker may of course 
also assign a Chapter 6A contract to a third party. I would also point out that 
the new Chapter 6A is applicable to direct loans made by a lender to a consumer 
for the purchase of a manufactured home, and there is no requirement that the 
lender in such a transaction have a Chapter 3 license. The provisions of Chapter 
6A are applicable to purchase money loans as well as installment sales contracts • 

;;f:"/ 
Sam Kelley 
Consumer Credit Commissioner 


