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~ 9 STATE OF TEXAS 

uFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY. Commissioner 

Mr. Jack W2lch 
Attorney at Law 
Box 568 
Marlin, Texas 76661 

Dear Mr. Welch: 

POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN. TEXAS 78768 

IOI I SAN JACINTO BOULEVARD 
512/-475-211 I 

February 24, 1982 No. 82-8 

This is to acknowledge receipt of your letter dated February 11, 1982, wherein you 
request an opinion from this Office concerning a proposed method of implementation 
of the pro~lsions of Article 5069-1.04, V.T.C.S., as to retail charge agreements 
subject tc Chapter 6 of Article 5069 . 

In your letter y0u point out that Article 5069-lA.Ol requires that a creditor who 
implements the provisions of Art. 1.04 as to existing open-end accounts must allow 
the obligors to pay off the balances then existing at the previously agreed to 
(ates and terms.. This can be achieved upon inpleoentation of the Art. 1.04 provi­
sions by the creditor's maintaining two balances on each of the open-end accounts 
the pre-implementation balance at the old rates and terms and the new balances 
incurred after the implementation date at the new rates and terms. As you men­
tion, many relatively small retailers do no~ have data processing equipment which 
will m~inc~in two different balances with different finance charges. You suggest 
the following hypothetical situation as a possible course of action for those 
c:edit0rs who cannot maintain two separate balances and ask for our opinion as to 
whether such a program would comply with the requirements of Arts. 1.04 and lA.01. 

The hypothetical situation to be assumed is as follows: A retailer has a revolving 
credit program subject to Chapter 6, Article 5069. The required percentage of 
repayment s:heduled for all customers participating in the program is the same and 
is established in such a reanner that all balances, no matter what their size, will 
be paid in full in not more than a certain number of months -- for example, six 
months -- if the customers pay as agreed. The creditor proposes that the provi­
sions of Arc. 1.04 be implemented as to customers participating in the program as 
of a monthly billing date, say April 1982; that the annualized ceiling be appli­
cable to the agreements and that the rate to be implemented will be 21% per annum. 
However, the 21%, although implemented as of the April billing date, will not be 
charged on any account until after a six month period. The 21% would not be 
charged on any balances existing on the accounts as of the date of implementation 
nor w~~ld it be assessed on new purchases during the six month period. If the 
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cusLomers paid according to thei·r agreements, the balances which were in existence 
as of the implementation date {April 1982) would be paid off during the six month 
period. The old rates would be charged on all old balances and new purchases 
du~ing this period. The creditor would not charge the new, higher rate until 
after the initial six month period at which time the new rate of 21% would be 
charged on balan~es existing as of that time and on all future charges to the 
accoun::s. This type of program would not require the creditor to maintain two 
balances a~ two different rates of charge. 

It is OU( ~pinion that 5~ch a proposed implementation of Art. 1.04 provisions, if 
done properly, would comply with the requirements of Arts. 1.04 and lA.01. 
Article lA.01, as previously mentioned, requires that upon implementation of Art. 
l.04 provisions the creditor must allow the obliger to pay the existing balance at 
the rates pceviously agreed to and at the minimum payment terms previously agreed 
upon. This section also allows the creditor to apply all payments made on the 
ac.:::uunt firs.: to the 11 01.d" balances. In the proposed plan, all balances existing 
as of the. inplementa~ion daLe (A?ril 1982 billing date), if paid as agreed, would 
beo paid off by tr,e end of the six month period. This I think is what lA. 01 requires. 
Thert: ·;.;ould of ccu::-se be. some .:usto:ners who would not have paid enough to pay off 
those balances but they would not have paid as agreed. Article lA.01 in my opin­
icn does not require the creditor to extend the old repayment terms on the old 
balances beyond the old agreement provisions. In my view those customers who do 
no~ pay according to the old agreement terms lose the benefits of lA.01 after the 
time at which the old balances would have been retired if proper_ payment had been 
made. 

lt couid be arg~ed (anc h~s ~~en ~c~side~ed) that in your hypothetical situation 
the n:d:i.to;:- hc.s not imp"!emenr.ed the Art. 1. 04 t:ates as of the April 1982 billing 
date, and that therefo~e :he provisions of lA.01 should be applicable not to the 
balances as of April 1982 but to those existing some six months later when the new 
rate of 21% starts being assessed. I do not agree with that view for several 
reasons. First, lA.01 does not speak in terms of implementing the Art. 1.04 rates 
but rather the Art. 1.04 provisions. Although I believe in the hypothetical 
situation the creditor has implemented the Art. 1.04 rates as of April 1982 but is 
just net charging them, Art. lA.01 would be applicable as of the date the provi­
~icn~ 0£ Art. 1.04 were implemented even though the Art. 1.04 rates were not 
cha-rged. Secondly, A~t. l.04(g) provides " ••• that when the parties have agreed to 
a rate, they are considered to have agreed to any lesser rate that the creditor 
raav ele~t, or is required under Section (h) of this Article to implement." 
(Emphasis, mine.) Art. 1.04(g) thus contemplates two instances when lesser rates 
than those specifically agreed upon have by implication been agreed to: when the 
creditor of his own volition decides to charge less and when the creditor is 
required to charge less. It seems to me that the former situation is applicable 
here . 
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In my opinion the creditor in the hypothetical situation will implement the 
provisions (including the rates) of Art. 1.04 as of the April 1982 billing date 
and that the proposed plan will comply with the requirements of Art. lA.01. The 
customers will be allowed to retire the balances existing as of that time at the 
old rates and payment terms. (This opinion is of course predicated on the assump­
tion that the old repayment terms are such that the old balances will all be 
retired during the six month period if payments are made as agreed.) The new rate 
of charge of 21% would not be assessed on any balances on any account until after 
the six month period. This feature can be more beneficial to the customers than 
some other plans since the new, higher rate will not be charged on new purchases 
during the initial six month period. Assuming proper notice is given to customers 
and the other requirements (such as limitations on charges) are complied with, we 
are of the opinion that the method of implementation of Art. 1.04 provisions you 
have proposed is in compliance with the provisions of Arts. 1.04 and lA.01. 

~·z~ 
Sam Kelley 
Consumer Credit Co, ssioner 


