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$~ STATE OF TEXAS 

··~ 
OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. Jack Welch 
P. 0. Box 568 
}larlin, Texas 76661 

Dear Hr. Welch: 

1011 SAN JACINTO 
POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

June 7, 1983 No. 83-3 

(512)475-2111 
(214)263-2016 
(713)461-4074 

This is to acknowledge receipt of your letter dated }lay .19, 1983 in which you pose 
several questions relating to Senate Bill 405 which was signed by Governor White 
on }lay 24, 1983. The provisions of that bill which are relevant to your questions 
become effective July 1, 1983. I will quote a paragraph of your letter and the 
questions you present. Each quoted question will be imr:iediately followed by my 
response thereto. The quoted paragraph and your first question are as follows: 

"Please assume that a retailer operating·under Chapter 6 of Article 5069, Tex. 
Rev. Civ. Statutes, has previously adopted an alternative rate under Art. 
5069--1.04 and does provide open-end credit pursuant to which credit card 
transactions are made. 

"Question .1. In your letter to me dated February 10, 1983, (No. 83-2) in 
answer to.Question 1, you stated that a retailer may reduce the rate without 
giving the notice described in Article 5069--l.04(i). You stated that this 
was authorized under Article l.04(g). Your answer was in response to a 
question where the retailer elected to or voluntarily reduced the rate. Would 
your answer be the same where you have a reduction in rate by operation of 
law, such as the enactment of S.B. 405?" 

Response to Question 1. A portion of Section 37 of Senate Bill 405 mandates 
that certain annualized ceilings applicable to accounts pursuant to which 
retail credit card transactions may be made be deemed to be equal to 18% as of 
July 1, 1983. Article 5069-1.04(g) provides that when the parties have agreed 
to a rate they are considered to have agreed to a lesser rate. It is the 
position of this office that because of Article l.04(g) and because the Texas 
Legislature has mandated rate reductions as of July 1, 1983 that a retailer is 
not required to give the notice set out in Article l.04(i)· because of such rate 
reduction. 

"Question 2. This question pertains to Section 37 of S.B. 405 in reference to 
a retailer's monthly billing cycle and effective date of the Act. Please assume 
that a customer's closing date for such customer's monthly billing cycle is the 
15th day of each month. If a retailer elects to implement the reduced rate 
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(187.) on a billing cycle basis as permitted under Section 37 of SB. 405, would 
the first day of such customer's billing cycle be July 16, 1983? May the retailer, 
in such event, charge the customer the rate in effect prior to July 1, 1983, 
which rate exceeds 187., on purchases made on July 1, 1983, and thereafter 
through the last day of that customer's billing cycle in July 1983? (Which 
would, under the above example, be through July 15, 1983)." 

Response to Question 2. Under the facts set out in your question No. 2, it is 
our position that Section 37 of S.B. 405 provides that the described retailer 
may charge the pre-July 1, 1983 rate on purchases made after July 1, 1983 and 
on or before the last day of the billing cycle which includes July 1, 1983. In 
the example given in your question No. 2 the pre-July 1, 1983 rate could be 
assessed on purchases made on or before July 15, 1983. 

"Question 3. Hay a retailer charge a customer the rate in effect prior to 
July 1, 1983, on purchases made before July 1, 1983, or prior to such customer's 
closing date, if the retailer elects to implement the reduced rate on a billing 
cycle basis. If the retailer is using the annualized ceiling, may this charge 
be made until the retailer's current annual period expires? Upon the expiration 
of the retailer's annual period, will the ceiling for the next annual period on 
these prior to July 1, 1983 purchases be computed fron auctions occurring during 
the three calendar months preceding the computation date as provided under S.B . 
405 or from auctions occurring during the 12 calendar months preceding the compu­
tive date as under the old law?" 

Response to Question 3, As stated in my response to question No. 2, on pur­
chases made prior to the closing date of the. customer's billing cycle which ends 
during the month of July, 1983, the retailer may charge the rate which was in 
effect prior to July 1, 1983. If th~ retailer i~ using the annualized ceiling, 
the pre-July 1, 1983 rate of charge may be charged on those purchases made 
before July 1, 1983 or before the closing of the customer's billing cycle which 
ends in July until the current annualized ceiling period ends. 

The last two sentences of Sec. 37 of Senate Bill 405 provide as follows: 

"Notwithstanding the foregoing, a credit card transaction occurring before 
the effective date of Sections 29 through 36 of this Act as to the account 
under which it is made is governed by the law in effect immediately before 
the amendments made by those sections, and that law is continued in effect 
for that purpose. Any credit card transaction occurring on or after the 
effective date of Sections 29 through 36 of this Act as to the account 
under which it is made is governed by the law as amended by those sections 
and by this section." 

The purpose of the first of the above quoted sentences is to insure that trans­
actions made prior to the effective date of the quoted sections of the bill 
will continue to be governed by the law as it existed when they were made. When 
those pre-July 1, 1983 or pre-July, 1983 billing cycle closing date purchases 
~ere made they were subject to an annualized ceiling computed by using a formula 
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based on twelve months of six month treasury bill auction rates. Even though, 
beginning July 1, 1983, annualized ceilings for future purchases will be com­
puted by utilizing three months of treasury bill auction rates, it is our 
position that as to transactions made prior to the effective date of the rele­
vant provisions of S.B. 405 that the annualized ceilings applicable to those 
transactions should be computed by using twelve months of treasury bill auction 
rates. This will of course mean that this office will in the future compute 
and publish two types of annualized ceilings. One annualized ceiling based on 
twelve months of treasury bill averages will be applicable to pre-S.B. 405 
balances and the new annualized ceiling based on three months of treasury bill 
averages will be applicable to subsequent transactions. Therefore, at the end 
of the described retailer's annual contract period, the_ ceiling for the next 
annual period for those unpaid pre-S.B. 405 balances will be the annualized 
ceiling computed by using twelve months of treasury bill averages. 

"Question 4. If a retailer does not use credit cards or deletes the use of 
credit cards, does Section 32 (Article 1.11) of S.B. 405 apply to such retailer? 
If a retailer engages in credit card transactions and also non-credit card 
transactions, for example such as installment contracts, does Section 32 of S.B • 
405 apply only to the credit card transactions?" 

Response to Question 4. ~ ·rf a retailer does not use credit cards or discontinues 
the use of credit cards and therefore does not utilize a credit program pursuant 
to which "credit card transactions" (as defined in Art. l.Ol(g)-Sec. 29, S.B. 
405) may be made, Art. 1.11 (Sec. 32, S~B. 405) is not appiicable to that re­
tailer. If a retailer engages in credit card transactions and non-credit card 
transactions, Sec. 32 of S.B. 405 is applicable only to the program involving 
credit card transactions. 

"Question 5. For a retailer currently assessing a rate under Art. 5069-­
l.04(h) (2) (variable rate) and disclosing the 12-month average as the computa­
tion formula, must the Section (i) of Art. 5069--1.04 notice be given? If so, 
when must such notice be given?" 

Response to Question 5. If a retailer is currently assessing a rate under 
Article 5069-l.04(h)(2) - (variable rate) - and has stated in the agreements 
tha~_they are subject to the annualized ceiling; has further stated in the 
agreements that the annualized ceiling is based on a twelve month average of 
treasury bill rates; and the annual anniversary date of that·retailer's plan is 
June 30, 1983, it is our position that that retailer is not required to give 
the Article l.04(i) notice to its customers when it lowers the rate on the 
agreements for the new annual period beginning July 1, 1983. The agreements 
will still be subject to the annualized ceiling - it will just be computed in a 
different manner by using three months of treasury bill auction rates rather 
than twelve months of those rates. As previously mentioned, Article l.04(g) 
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assumes that if the parties have agreed .to a rate they have also agreed to a 
lesser rate, and the rate in this situation is being lowered. I can see no 
public policy to be served by requiring the Article 1.04{i) notice in this 
situation since the.rate on the agreements is being lowered. Also, the change 
in the method of computation of the annualized ceiling has been mandated by the 
legislature and has not been brought about by the creditor. It is our position 
that in the above described situation the Article 1.04(i) notice is not required. 
However, if at some future date the creditor desired to increase the rate in 
conformity with an increased annualized ceiling, the Article 1.04(i) notice 
should be given. 

I would point out that in the fact situation described in Question 5 the agreements 
stated not only that the plan was subject to the annualized ceiling but went further 
and stated that the annualized ceiling was based on a twelve month average of treasury 
bill rates. If the agreements had not described the method of computation of the 
annualized ceiling but had only provided that the agreements were subject to the 
annualized ceiling, it is our position that the fact that future annualized ceilings 
applicable to the plan will be computed in a different manner (three months of 
treasury bill rates rather than twelve) would not compel the creditor to give the 
Art. l.04(i) notice if the only change in the plan was the altered method of com­
puting the ceiling. 

Sincerely, 

dw-wu 
Sam Kelley 
Consumer Credit Con.missio 


