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ST ATE OF TEXAS 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr J. Scott Sheehan 
Taylor, Hays, Price, McConn 

and Pickering 
Attorneys at Law 
400 Citicorp Center 
1200 Smith Street 
Houston, Texas 77002 

Dear Mr. Sheehan: 

1011 SAN JACINTO 
POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

August 20, 1984 R4-8 

This is to acknowledge receipt of your letter dated July 18, 1984 
concerning a proposed change in a bank overdraft credit plan. The 
portion of your letter which sets out your inquiry i~ as follows: 

(512)475-2111 
(214)263-2016 
(713)461-4074 

"The bank currently operates an overdraft credit plan under Chap­
ter 15 for which the rates authorized by Article 5069-1.04, as 
amended, have been implemented< The account agreements presently 
provide for the "average daily balance" methcd, monthly billing 
cycles, and a monthly periodic rate of 1.5%, ~orre5ponding to 
an annual rate of 18%. 

"The bank is purchasing a new computer systt:m that computes 
interest using annual rates rather than monthly periodic rates. 
The bank as a precaution the:eiore wishes to amend the existing 
account agreements to provide that the applicable portion of the 
average daily balance will be multiplied by the annual rate of 
18% based upon the actual number oi calendar ddys in the billing 
cycle, using the rate of 18% per annum. 

"Our question is whether the notice requirements cf Article 
5069-l,04(i) would be applicable to the proposed change. In our 
view, the proposed change is only technical in nature, does net 
increase the interest rate~ would be non-adverse to the customer, 
and therefore we believe that the notice contemplated by Article 
5069-1.04(1) is not required in making this particular change." 
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It is the position of this off ice that the above described change in the 
overdraft credit plan may be made by the bank without the bank having to 
give the notice prescribed in Article 5069-1.04(!), V.T.C.S. The 
Article 1.04(i) notice is required when there is a change in the terms 
of an open-end account or in the rate (in the case of fixed rate con­
tracts) or in the index, formula, or provision of law used to compute 
the rate (in the case of variable rate contracts). In the example given 
in your letter in our view there is no change in the terms of the agree­
ment. There is no change in the rate of interest charged participating 
obligors. These are not variable rate contracts which have an index, 
formula or provision of law used to compute the rate as specified in 
Article 1.04(£) and Article l.04(i)(l). It is true that the last sen­
tence of Article 1.04(1)(1) and Article l,04(i)(l)(A) use the word 
"provision" rather than the phrase "provision of law" when referring to 
changes requiring the Article l.04(i) notice. However, we believe that 
the use of the word "provision" in those instances is in reference to 
the previously stated "provision of law" phrase applicable to variable 
rate contracts, and therefore not applicable to the types of contracts 
described in your letter. Therefore, as previously stated, it is the 
opinion of this office that the bank does not have to give the Article 
1.04(1) notice to effect the change described in your letter. 

The agreements entered into pursuant to the plan may be amended as 
prescribed by Article 5069-15.05, V.T.C.S. Since the change is not 
adverse to the customer the "90 days" requirement of Article 15.05 is 
not applicable. The notice given sh?uld meet any requirements of 
Regulation z, 

Sink,~ 

ff~ley 
Consumer Credit Commis 
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