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OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Hr. J. Scott Sheehan 
Taylor, Hays, Price, HcConn 

and Pickering 
Attorneys at Law 
400 Citicorp Center 
1200 Smith Street 
Houston, Texas 77002 

Dear Hr. Sheehan: 

2601 NORTH LAMAR 
AUSTIN, TEXAS 78705-4207 

June 26, 1985 85-7 

This is to acknowledge receipt of your letter dated May 23, 1985 in 
which you request an interpretation by this office of various provisions 
of Article 5069, V.T.C.S. as they may or may not be applicable to a 
proposed variable rate open-end credit program which would be offered by 
a bank. I will first summarize the essential elements of the program 
and then set out my responses to your questions. 

Proposed variable rate open-end credit program. 

Each account would be documented by a written credit agreement (with 
initial disclosure statement) and would establish an approved line of 
credit for $10,000. Subject to that limit, the borrower would obtain 
funds from time to time by drafting against a zero balance demand 
deposit account (no credit card is involved) tied into the credit· 
account. The designated demand deposit account is used strictly to 
activate the credit line and is not the borrower's regular checking 
account. Billing cycles will be quarterly, the quarterly ceiling will 
be applicable to the accounts, and a statement of account will be issued 
at the close of each calendar quarter. The account agreement would 
require the borrower to make a minimum payment each calendar quarter 
equal to 10% of the new balance on the statement of account or $500, 
whichever is greater, within 25 days of the statement date. Any balance 
less than $500 would have to be paid in full. 

The finance charge on the account would be computed using the average 
daily balance method and a daily periodic rate (based upon 1/365 or 
1/366 as applicable). The account agreements would specify that Chapter 
1: - Article 5069 is applicable to the accounts. The agreements would 
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provide that the borrower would pay a finance charge at an annual per­
centage rate that varies based upon a margin percentage of 3% per annum 
above the rate quoted by the bank from time to time as its prime com- . 
mercial rate (i.e., the basic agreed rate is prime plus 3% per annum). 

Adjustments in the prime commercial rate, if any, would be made on the 
first banking day of each calendar quarter based upon the prime com­
mercial rate in effect at the end of the preceding calendar quarter, 
i,e., adjustments due to changes in the prime commercial rate are only 
made once each billing cycle at the start of the cycle and will never 
exceed the quarterly ceiling. Adjustments will apply to current and 
future balances. Notice of adjustments in the prime commercial rate 
would be given in accordance with Article l.04(h)(2). 

The account agreements would specify that the .bank could adjust the 
applicable margin percentage from time to time in its sole discretion by 
giving the borrower 15 days advance written notice with the proviso that. 
any such adjustment would never exceed the agreed maximum margin percent~ 
age of 3% per annum. For example, the bank might elect to lower the 
margin percentage to 2%, or 1% or 0%, but later decide to increase the 
margin percentage back to.3%, but not higher •. Any such adjustments 
would apply to current and future balances. 

Typically, adjustments in the margin percentage would occur at some time 
after the account had been established•' For example, ·the initial rate 
would be prime plus 3% per annum and at some later date the bank might 
give 15 days written notice that the margin percentage would.be adjusted 
to, say, 2% per annum, with a resulting rate of prime plus 2% per annum. 
Later the same notice procedure would be used if the bank elect~d to 
increase the margin percentage back to 3% per annum. The 15 days advance 
written notice provision for margin adjustments would be designed to 
comply with Regulation Z, 12 C.F.R., Section 226.9(c). 

In some cases >-·however, the bank might agree to make an initial margin 
adjustment when the account is opened. In those situations, the account. 
agreements would still specify that the customers agree to :pay interest 
at the rate of 3% per annum above the prime commercial rate. The agree­
ment would further specify, however, that the margin percentage. had been 
initially adjusted to, say, 2% per annum, and that the margin percentage. 
would remain at that percentage until the ba.nk gives 15 days advance 
written notice of a subsequent adjustment.in the margin.percentage. In 
giving Regulation Z disclosures regarding such an initial adjustment in. 
the margin percentage the bank would furnish the "discounted variable-. 
r~te~ disclosures contemplated by Official Staff Comment, Section 226.6, 
S~ction 6(a)(2)-10. Such Official Staff Commentary section essential.ly 
requires disclosures based upon the agreed rate (i.e., prime plus 3% per 
annum) and the initial discounted rate (i.e., prime plus 2% per annum). 
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Your initial in;:iui:-y c.on::e!'ns t:he applicability of Article 5069 -l.04(g) 
to the proposed program. That section provide3 that. ''Unless ot.herw!se 
agreed, when the parties have agreed to a rate, they are considered also 
to have agreed to any lesacr rate that the credito!' may elect, or is 
re;:iui!'ed uncle= Section (h) of ~his Article to implement." It is the 
positi~n of this office that Artie.le l.04(g) authorizes the bank, pur­
::•.;ant to the proposed p::-ogram, tc implement the feature whe::-eby the 
customer agrees to a particular rate, i.e,, a varying rate equal to the 
bank;s prime ~=m.~c::-cial ::-ate plus a margin percentage of 3%, and, so 
long as the bank ne?er cha!'ges in excess of this agreed percentage, the 
bank may elec~ to charge any lesser rate from time to time (i,e., a 
margin percentage of 2%, 1% or 0%). The bank may also at some sub­
seq~ent time after lo~e~ing the rate fr~m 3% abo?e prime to, say, 2% 
above prime, !'aise th~ rat~ back to 3% above prime, o~r views con­
cerning this pro~edurc and Articl~ l,04(g) are more fully set out in cur 
Letter Interpretation Noc 83-2, February 10, 1983 • 

Se::onc!_ questi:::n ~nd r-:sponse thereto, 

The proposed prog~am state3 that the bank would give 15 days ad~an~e 
written noti~e cf an adjustment in Lhe ma=gin per::entage in order to be 
in compliance with Reg~lation Z, 12 C.F.R., Section 226.9(c). (Also 
refer to Official Staff COITu.llentary, Section 226.9(c.)-1; 6(a)(2)-2). The 
bank would not however be !eq~ired to give the notices contemplated by 
either Article 5069 - 1.04(i) er Article 5069 - 15.05, V.T.C.S, It is 
our position that the prcpo5ed type of rate :S.dju.:i:ment. :!.s not an &mend­
ment or re~i=ion as contemplated by Article 1.04(i) nor is such adjust­
ment an amendment t::· the agreement as contemplated by Ar title 15. 05. 
Since the custome~ ~ould initially agree to all the possible rate 
adjustments (but never t~ ex~eed 3% above prime), su~h adj~stments would 
not cons~itu~e an amendment o::- revisior. subject to one of those provisions. 

Third question and respcn;e thereto. 

You next ask whether. the nctice provisions of Artie.le 5069 - L 04 (h) (2) 
would be applicable ;;hen an adjustment in the margin percentage occ.ur.s. 
Since the adjustments in the ma:-gin percentage would not be brought 
about by "operation of the index, formula, or pro-vision of law", it is 
our opinion.that the Article 1.04(h)(2) notice would not have to be 
given in connection with such adjustments. (See Letter Interpretation 
No. 83-2, February 10, 1983). However, if a change in the rate on the 
Pi7ogram were brought abcut by a change in the prime .rate and not by an 
adjustment in the margin percentage, then the notice requirements of 
Artie.le l.04(h)(2) would be applicable. I would point out, however, 
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that the second paragraph of Artie.le l.04(h)(2) was amended by Senate 
Bill 899 just enacted by the 69th Texas Legislature, which bill becomes 
effective August 26, 1985. Senate Bill 899 provides that the Article 
l.04(h)(2) notice (set out in the second paragraph of that Article) does 
not have to be given prior to the billing cycle to which the rate change 
is effective if the open-end account is not subject to Article 1.11 or 
15.02(d) of Artie.le 5069, which the proposed program here discussed is 
not • 


