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STATE OF TEXAS 

•. FFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

AL ENDSLEY, Commissioner 
2601 NORTH LAMAR 
AUSTIN, TEXAS 78705-4207 

(512)479-1200 
(214)263-2016 
(713)461-4074 

• 

• 

Mr. Dean C. Arvidson 
Baker & Botts 
One Shell Plaza 
Houston, Texas 77002 

Dear Mr. Arvidson: 

Writer's Direct Number: 

479 1292 

July 15, 1986 86-2 

This is to acknowledge receipt of your letter dated April 22, 1986 in which 

you ask our views concerning the applicability of certain licensure, 
disclosure and interest limitations of the Texas Credit Code, Tex. Rev. Civ. 
Stat. Article 5069-1.01 et seq. relating to your client, a broker-dealer 
registered under the Federal Securities and Exchange Act of 1934 and The 
Securities Act of Texas • 

So that the parameter of our response will be clearly defined I will quote 
in its entirety that portion of your letter headed "Facts." 

"l. FACTS. 

"Broker's customers maintain traditional brokerage accounts with 
it at various offices in Texas. The brokerage accounts are regular 
margin accounts and from this account investors may purchase or sell 
securities by placing cash or securities in the account or through the 
use of credit, which is subject to the provisions in Regulation T of 
the Board of Governors of the Federal Reserve System, 12 C.F.R. Sec. 
220. 1 (1986). 

"As a by-product of this investment activity, a program.will be 
offered whereby a customer may deposit securities into a loan account 
(which is different from a margin account) and receive a committed 
open-end, revolving line of credit to be issued by Broker in a minimum 
amount of $25,001. To draw on the line of credit, a customer may write 
checks drawn on the account of Broker at a bank. An advance will be 
made when the Broker's bank, upon instruction from Broker, pays the 
check. Loans will be payable on demand or at will by the customer 
without penalty and will be secured solely by a pledge of stocks, 
bonds, or other securities held in customer's accounts with Broker. The 
loans may be used for any purpose other than to purchase, carry or 
trade in securities . 



• 

: 

• 

• ' 

Mr. ncan C. Arvidson 
Page Two 

.July 15, \q86 86-2 

''Interest will be billed to a customer's account on a monthly or 

other periodic basis. Broker will use either the indicated (weekly) 

rate ceiling or the annualized or quarterly ceiling under Article 5069-

1.04 as its interest rate ceiling index. If the computation is less 

than 18 percent a year, the ceiling will be lQ percent a year. If the 

computation is more than 24 percent a year, the ceiling will be 24 

percent a year. However, an investor's contractual interest rate will 

be based on some amount in excess of a call rate. The rate will be 

adjusted with each change in the index. In addition, the rate will 

vary during the loan term so that the rate will (i) decrease as the 

aggregate outstanding balance under the line of credit and other bor­

rowings from Broker increases, (ii) increase if the value of the 

customer's collateral falls below the amount of the customer's out­

standing balance under the line of credit, and (iii) increase if the 

customer requests ·that interest charges should be billed rather than 

added to the amount outstanding under the line of credit." 

Based upon the foregoing facts you ask the following questions: 

"(a) Does Art. 5069-1.08 exempt open-end secured loans by a 

registered broker-dealer to customers made for purposes other than the 

purchase of securities from the licensure or other requirements of 

Chapter 3 and 15 of the Credit Code? 

"(b) Is the interest rate ceiling applicable to the 

loans that which is set forth in Art. 5069-1.08, and 

thereto the alternative rate ceilings set forth in Art. 

and (b)? 

contemplated 
by reference 

5069-1. 04 (a) 

"(c) Are the proposed loans subject to any 

disclosure requirements of Art. 5069-1.04(f)-(1), 

Credit Code?" 

of the 
1. 04 ( i) 

consumer 
of the 

Article 5069-1.08 provides as follows: 

"Interest charged by a broker or dealer registered under the 

Federal Securities and Exchange Act of 1934, as now or hereafter 

amended, and The Securities Act, as now or hereafter amended, for 

carrying a debit balance in an account for a customer shall not be 

subject to any of the limitations or other provisions of Title 79, 

Revised Civil Statutes of Texas (Article 5069-1, et seq., Vernon's 

Texas Civil Statutes) as now or hereafter amended, if such debit 

balance is payable on demand, or at will by the customer without 

penalty, and is secured by stocks, bond~, or other securities, and if 

such interest does not exceed the greater of the rate allowed by 

Article 1.04 of this· Title or the rate of 1-1/2 per:ent per month on 

the monthly debit balance." 
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Applying the language of Art. 1.08 to the above facts your client is a 

broker or dealer registered under the Federal Securities Act of 1934 and The 

Securities Act of Texas. The customer will receive a committed open-end 

line of credit payable on demand of the creditor or at the will of the 

customer without penalty; will be secured by stocks, bonds or other securi­

ties; and interest will not exceed that allowed under Art. 1.04. 

Since the account constitutes open-end credit available for personal, family 

or household use, Art. l.04(n)(5) would require the creditor to be licensed 

if the lending operation was subject to an applicable chapter of Subtitle 2. 

Likewise, the loan, being available for personal, family and household use, 

would normally be subject to the disclosure, interest and fee limitations of 

Chapters 3, 4, or 15. Art. 1.08 has, however, carved an exception from the 

normal. We find that its specific wording, 11 
••• shall not be subject to 

any of the limitations or other provisions of Title 79 11 (except 

interest limitations of Art. 1.04) effectively eliminates the licensure 

requirements of Chapter 3 as well as 11 
• • • any of the limitations or other 

provisions of Title 79. • " 

Accordingly, in answer to your specific questions, we find that a loan con­

tract structured according to the specified limitation of Art. 1.08 may be 

cade without limitation as to licensing and disclosure requirements of Title 

79 and interest rates will be governed by the provisions of Art. 1.04 • 

As you have indicated, the type of loan account of which you inquire is a 

by-product of margin accounts subject to the provisions of Regulation T. 

That regulation requires stocks, bonds, or other securities equal to twice 

the amount of the loan. As such accounts were not available at the time of 

the enactment of Art. 1.08 there is no stated prohibition ~o increasing or 

decreasing the rate of interest charged the customer contingent upon the 

outstanding balance of the customer's account or the amount of the 

customer's collateral securing the account. We do not find that this prac­

tice would infr~nge on the authority of the article so long as the interest 

rate fluctuation is within the applicable ceiling and the collateral is such 

as to satisfy the requirement that the debit balance in the. customer's 

account is still sufficiently secured by stocks, bonds, or other securities 

so as to remain within the purview of Art. 1.08 and not be merely a device 

to evade regulatory provisions or other limitations of Title 79. 

Sincerely yours, 

(\\\ ~> '.·. ~ 
"-5-C ~ 

Al E~d s :e:·· iJ 
Comm1ss ione1· 


