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January 18, 1988 88-1 

In your letter of December 7, 1987, you comment that Article 5069-Chapter 3, 
Chapter 4 and Chapter 5, V.T.C.S., expressly prohibit a creditor from 
directly or indirectly charging, contracting for or receiving brokerage fees 
whether received by the lender or any other person in connection with the 
loan. You further explain that your client, as do many other lenders 
throughout the state, uses "correspondents" who refer customers to the 
lending institution, which correspondents obtain ~he lender's approval for 
the loans and prepare the loan documents but do not actually fund the loans. 
Your lender client funds the loans and pays the correspondents a fee for 
referring the loans to the financial institution. 

Before quoting the two scenarios identified as Examples 1 and 2 in your 
letter, I think it is necessary that I clarify the position of our Office 
with respect to the role of a "correspondent" and the inclusion of a prepaid 
interest charge in a loan made pursuant to Subtitle Two of Article 5069. 

Chapters 3, 4 and 5 of Article 5069 contain similar but different language 
relative to the authority for a person to engage in business pursuant to 
each of the Chapters. Article 3.01 of Chapter 3 provides that only an 
authorized lender may engage in the business " ••• of making, transacting, or 
negotiating loans ••• " subject to the Chapter. "Authorized Lender" is 
defined in the Chapter as a person who has obtained a license from the 
Consumer Credit Commissioner or a bank or savings and lo&n association doing 
business under the laws of this state or of the United States. Article 
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4.01(1) provides that any bank or savings and loan association doing busi­
ness under the laws of this state or of the United States and any person 
licensed to do business under the provisions of Chapter 3 may contract for 
and receive in connection with a loan made pursuant to the Chapter an 
interest charge amount not to exceed that stipulated in the Chapter. If the 
alternative interest rate provided under Article 5069-1.04 is used in con­
nection with a Chapter 4 loan, the provisions of Article 1.04(n)(l) become 
applicable to the loan, which Article further requires that any person who 
makes or negotiates a Chapter 4 loan must be a bank or savings and loan 
association or a regulated loan licensee. Article 5.01(2) of Chapter 5 
permits banks, savings and loan associations and credit unions doing busi­
ness under the laws of Texas and the United States and a regulated loan 
licensee to make, negotiate and arrange secondary mortgage loans under the 
authority of the Chapter. 

You will note from the preceding paragraph that only licensed and authorized 
persons (lenders) are recognized in the development of loans subject to the 
provisions of Subtitle Two. "Correspondents" are not identifiable under the 
statute. Therefore, for purposes of this response, any person who prepares 
loan documents subject to Subtitle Two as an arranger of a loan (broker, 
service company, correspondent) is required to be licensed by this agency or 
be a bank or savings and loan association. 

We have previously written letters of interpretation relative to the pro­
priety of the collec~ion of prepaid interest in connection with loans 
secured by real property, including secondary mortgage loans made pursuant 
to Chapter 5 of Article 5069. Article 5069-1.07 provides a test for usury 
with respect to prepaid interest on loans secured by real property through 
the statutory process of spreading interest over the life of the loan. 
Article 5069 contains no similar language designed to be applicable to 
unsecured loans or loans secured by personal property. Consequently, this 
Office does not recognize the authority contained in Article 1.07 to extend 
to non-real property loans including all loans subject to Chapter~ 3 and 4 
which prohibit the taking of liens upon real estate. 

Your examples are quoted below followed by my response. 

"Example 1 

The customer is quoted a finance charge (for example 12% + 2% origina­
tion fee) when he makes his inquiry directly with the financial institution. 
Then, the same customer contacts a correspondent and the correspondent 
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quotes him 12.0% + 4% origination fee as the finance charge for the same 
loan with the same financial institution. In this transaction the corre­
spondent was paid 2% for originating the loan. 

"Question: Would the factual situation described in the first example 
result in an unlawful charge being made against the customer?" 

Answer: The charge for the additional 2% origination fee is considered 
by us to be an unauthorized indirect charge in th~ form of a cost of pro­
curing a loan which is specifically prohibited in Article 5.02(7). 

"Example 2 

The customer goes to the financial institution and obtains a quote on 
finance charge of 12% + 2% origination fee. Thereafter, he contacts a 
correspondent who quotes 12% + 2% origination fee with the same financial 
institution on the same loan. In this transaction the correspondent was 
paid 2% for originating the loan. 

"Question: 'Would the scenario described in Example 2 result in an 
unlawful charge being made against the customer?" 

Answer: The transaction would not be considered by this Office to be 
in violation of the provisions of Chapter 5. In this example the borrower 
is required to pay the same basic interest rate and the same amount of 
prepaid interest regardless of which authorized l~nder makes the loan. The 
funding lender absorbs the expense of the referral fee paid to the origi­
nating lender. 

I trust this is an adequate response to your inquiry. 

Very truly yours, 

Cb 'L.u~ 
Al Endsley ~·· 

Commissioner 
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