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You have requested an interpretation approved by the Finance Commission of Texas as provided 
in Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. arts. 5069-2.02A (10). Your request is that I define the proper 
disclosure of a "unit property tax value" dollar amount in retail installment contracts made pursuant 
to Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. art. 5069, Chapter 6 or 7. More specifically you have asked if the "unit 
property tax value" created by Senate Bill 878, 73rd Legislature is included in the term "any taxes" 
as used in Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. arts. 5069-6.01 G) (iii) and 7.01 (g) (ii) and therefore includable 
in such contracts as an "itemized charge." 

Senate Bill 878 established the term "unit property tax value" which is not within the statutory text 
defined as or referred to as a tax but represents a prepayment of an amount to escrow to be 
credited to a tax bill determined at a later date. Due to the lack of clarity as to the nature of the 
"unit property tax value" I have sought guidance from Comptroller John Sharp and Senator John 
Montford, the sponsor of the legislation. Senator Montford has responded to my inquiry advising 
that "The Legislature intended that the unit property tax value be deemed a tax for all purposes, 
including as used in the consumer credit statutes." In general, Senator Montford stated that the 
reasons in support of that position are that the unit property tax value determined on each vehicle 
sale is remitted to the tax assessor-collector monthly and that the vehicle seller can never recover 
the amounts remitted to the tax assessor-collector even if the remittances exceed the seller's tax bill. 
Comptroller Sharp has advised that he has no basis on which to differ with Senator Montford. 
Senator Montford also stated that "It was the intent of the Legislature that the unit property tax 
value be itemized and disclosed to the purchaser of a vehicle. Indeed, that was one of the more 
notable aspects of the bill because it provides an accurate statutory method for determining the 
seller's property taxes on a 'per unit' basis." 

Based on Comptroller Sharp's and Senator Montford's views as to the nature of the "unit property 
tax value" I find that it is a tax within the scope of Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. arts. 5069-6.01 et seq. 
and 7.01 et seq. Tex. Rev. Civ. Stat. arts. 5069-6.0l(i) and G) permit the inclusion of "any taxes" in 
a retail installment transaction for consumer goods and services either in the "cash price" or as an 
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"itemized charge." Articles 7.01 (t) and (g) are essentially identical as to motor vehicle transactions. 
Due to the unique character of "unit property tax value" Senator Montford has stated that the 
Legislature intended that the "unit property tax value" not be included as part of the sales price of 
a vehicle on which sales tax is to be computed. Comptroller Sharp has concurred with that view. 
In light of that separation and distinction, I believe that disclosing thf? itemized amount of the unit 
property tax value in a retail installment contract as an itemized charge would best serve the public 
interest. Such charge should bear a clear and meaningful caption such as "Dealer's Inventory Tax." 
The statute, however, permits its inclusion in the cash price. Inclusion in the cash price does not 
preclude full disclosure to the buyer in keeping with Senator Montford's statement of legislative 
intent quoted above. 

The rationale used in reaching this conclusion does not affect the handling of sales taxes but will 
not, under current law, permit the pass through of any other seller's taxes as an itemized charge. 

Between the receipt of your request and the writing of this response we have received one or more 
oral inquiries from motor vehicle dealers asking if they can in their advertising offer to pay the tax 
(unit property tax value) for the vehicle buyer. To permit such runs contrary to the spirit of full 
disclosure to the buyer and the prohibition in Chapter 7 against cash payments. We do not condone 
such handling of this tax. 

rr~ 
Al Endsley 

Interpretation 94-1. 
Approved by the Finance Commission January 14, 1994 . 


