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~~1) STATE OF TEXAS 
~~ ...... , ..... 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. Robert C. Bass, Jr. 
Rinehart & Nugent 
Attorneys at Law 
1040 American Bank Tower 
221 W. 6th Street 
Austin, Texas 78701 

Dear Mr. Bass: 

POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN. TEXAS 78768 

1011 SAN JACINTO BOULEVARD 
512 / 475-2111 

July 21, 1981 No. 81-11 

This is to acknowledge receipt of your letter of May 29, 1981 in which you pose 
two questions concerning open accounts evidenced by written agreements in exis­
tence on }~y 8, 1981, the effective date of H.B. 1228. I will first set out the 
fact situation as outlined in your letter and then the questions you presented. 
Your fact situation is as follows: 

"A commercial enterprise sells goods and services (e.g.· construction mate­
rials and, in some cases, labor for installation thereof) to other commercial 
concerns. These goods and services are not sold by the Seller for personal, 
family, household, or agricultural use. The Seller requires its commercial 
customers to execute a written credit application and a charge or open­
account agreement prior to selling any goods (or services) on credit. When 
such agreement is executed, the seller will permit the Buyer to purchase 
goods on "open account" in that the buyer is billed for the goods in the 
month following their purchase. The charge or open-account agreement ex­
pressly provides that, if the goods are not paid for within a certain time 
period, the buyer will be charged interest thereon at the rate of 10% per 
annum. In summary, the Seller presently sells to commercial enterprises or 
concerns on "open-account" pursuant to a written charge or open-account 
agreement that provides for interest at the rate of 10% per annum. These 
sellers wish to modify their open-account or charge agreements to increase 
the interest rate to 18i. per annum. It should be noted that these presently 
existing open-account or charge agreements do not contain a provision per­
mit ting the unilateral modification of the terms thereof. Additionally it 
should be noted that such agreements have not, heretofore, been regulated by 
Chapters 3-15 of Texas Consumer Credit Code." 
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Your questions are as follows: 

July 21, 1981 

, 
' 

(1) "Can the seller employ the unilateral notice procedure provided in 
Article 5069-l.04(i)(l) and (2) to modify (increase) its presently 
existing written charge agreements with commercial, non-consumer 
customers by increasing the rate of interest (to 18% per annum) charged 
for late payment on open account sales made pursuant to the written 
agreements?" 

(2) "Or; must the Seller first obtain from the customer an executed agree­
ment which contains a provision that expressly permits the seller to 
modify unilaterally the interest rates pursuant to Article 5069-l.04(i)?". 

The facts set out in your letter indicate to rne that as of May 8, 1981, the effec­
tive date of H.B. 1228, the creditor in question had entered into written agree­
ments which evidenced what I would refer to as "open accounts." Prior to the 
effective date of H.B. 1228, there was no statutory definition of "open account" 
or ''open-end account." As you of course know, Article 1. 01 (f) now sets out a 
definition of "open-end account," which I will not quote here, and Articles lA.01 
and 1. 04 (i) provide for the conversion and amendment of "open-end accounts." 

I am convinced that the accounts described in your letter are "open accounts" but 
the question is whether they are "open-end accounts" as defined by Article 1. 01 (f) 
so as to be subject to Articles lA.01 and l.04(i). 

Article lA.01 provides as follows: 

"Conversion of Open-end Accounts. Any creditor electing to implement the 
provisions of Article 1.04 of this Title, as amended, to an open-end account 
existing on the effective date of this Act and not previously subject to 
Article 1.04, as amended, must allow the obliger to pay the balance then 
existing at the rate previously agreed to and at the minimum payment terns 
previously agreed to. For this purpose, payments on an account may be 
applied by the creditor to the balance existing on the account on the eff ec­
tive date of this Act prior to applying same to credit extended after the 
effective date of this Act." 

As can be seen, Article lA.01 applies to "open-end accounts" existing on the 
effective date of the Act (H.B. 1228) and not previously subject to Article 
1.04 as amended. The open accounts described would have been subject to Article 
1.04 as it was prior to May 8, 1981, but of course have not been converted so as 
to take advantage of and conform with its provisions since it was amended by H.B. 
1228. They have not, therefore, been subject to the provisions of Article 1.04 as 
amended • 
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Additionally, since the definition in Article l.Ol(f) of "open-end accounts" came 
into existence as of May 8, 1981, the only method of determining those that were 
in existence at that time is to determine if those "open accounts" existing as of 
May 8, 1981 conform to the definition of "open-end account" which became effective 
on that date. If such "open accounts" meet the Article 1. Ol(f) definition of 
"open-end account" then those accounts are subJect to the provisions of Articles 
lA.01 and l.04(i). I am of the opinion that the accounts described in your letter 
meet the requirements of that definition and therefote fall within the purview of 
Articles lA.01 and 1.04(1). 

I am also of the opinion that the accounts described in your letter, although 
previously subject to the "old" Article 1.04, have not been previously subject to 
Article 1.04 as amended, as that term is used in Article lA.01. The reason the 
phrase "not previously subject to Article 1.04, as amended" is used in Article 
lA.01 is to make possible an initial conversion of "open-end accounts" to the new 
provisions of Article 1.04 but to require that the other provisions of lA.01 be 
complied with only once; i.e. on the initial conversion to Article 1.04 provisions 
and not on subsequent changes made pursuant to Article l.04(i). Thus, that por­
tion of Article lA.01 which requires that the "old" balances be retired in accor­
dance with the "old" contract need be complied with only once -- at the time of 
the conversion of the "open-end accounts" to the new Article 1.04 provisions. On 
subsequent changes to these already converted accounts, the provisions of Article 
lA.01 are not applicable since such accounts have previously been subject to 
Article 1.04 as amended. 

Therefore, I am of the opinion that the contracts described in your letter meet 
the definition of "open-end account" in Article l.Ol(f) and th3t they are subject 
to Articles lA.01 and Article 1.04(1). In the event they are converted to Article 
1.04 provisions pursuant to these Articles, compliance oust be had with all of the 
provisions of Articles lA.01 and 1.04(1), and the existtng balances should be 
retired at the old interest rates. 

_s;;;;;ours, 
Sam Kelley 
Consumer Credit 


