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')FFICE OF CONSU1\1ER CREDIT COM1\1ISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. Ed Harness, Credit Manager 
Finger Fu:niture Com?any 
P. 0. Box 194 
Houston, Texas 77001 

Dear Mr. Harness: 

POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

1011 SAN JACINTO BOULEVARD 
512 / 475-2111 

July 30, 1981 No. 81-12 

This is to acknowledge receipt of jOU! letters ot June 4 and June 29, 1981, wherein 
you requested our interpretation o: va:lcus q~est1ons concecnlng retail charge 
agreements as affe:ted by H.B. 1228, now a part of Article 5069, V.T.C.S. Since 
we have already, in earlier interpretative lettets, expressed ~uc views on your 
questions except for one, I w11i ll~it thls letter to that one question. You nay 
of course consider our earlier letters on the other questions as expressing the 
position of this Office on the other questions you presented. 

Your question concerns the appllc~t1cn of Article lA.01, Article 5069, and more 
particularly the last &encence oi that Article which prov~de3·for a method of 
allocation of payments to exlstl.•Jg balances on "open-end a:::~o~nts" that are 
amended so as to implement the pt~visl0ns of Article.1.04, Article 5069. The 
question set out in your le~te' iS as follows: 

"As an example, lee's assume a :;,istomer had a balance of $1,000 prior to the 
Act (grandfathered by H.B. 1228) and made a purchase of $1,000 after the Act 
(covered by che new rate). The payments on the old balance were $50.00 and 
the payments on the nc:w balance are $50.00. The question arises; how is 
the customer's $100.00 payment !o be credited'( Do we credit all $100.00 to 
the old balance e:xis~log pc10r to the Act or do we ~~edit $50.00 to the old 
and $50.00 to the new? It the latte! is the case, an additional question 
arises. How do credit0rs .:.-ced.:.t ..:usco'!Ile.cs' a~:ounts when more than the stan­
dard payment is paid; Le. the customer pays $150.00 and che standard pay­
ment is $100.00?" 

Article lA.01 provides as follows: 

"C.:inverslon of Open-End A:::::iums. Any creditor electing to implement the 
provisions of Article 1.04 ofthls Title, as amended, to an open-end account 
existing on the effect11.•e date :;f thl& Act and not pre\·1ously subject to 
Article 1.04, as ame~ded, must ~llc~ the obligjr to pay the balance then 
existing at the rate: prevlo~sly agcee:d to a.nd at the minimum payment terms 
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previously agreed to. Fo~ this purpose, payments on an account may be 
applied by the creditor to the balance existing on the account on the effec­
tive date of this Act prior to applying same to credit extended after the 
effective date of this Acc." 

As ~an be seen from the first sentence of Article lA.01, and as we pointed out in 
our letter interpretation No. 81-8, dated July 13, 1981, the obliger 1s entitled 
to pay off the balance existing on the date of imp~~mentat1on of the new Article 
l, 04 rat es 1n accvrdance w1. th the "old" contra~t pr.:. ... 1s1ons. ln the context of 
this "right," the date of the Act (May 8, 1981J is not important. The parties 
look to the balance existing on the conversion date to determ1n~ the appropriate 
balance on which to apply the earlier contract pravls1ons. 

The l~st sentence of Article lA.01 authorizes the creditor to apply any and all 
pay~ents made on an account to that prior balance which was in existence on the 
date of the Act. Obviously it does not make cefercnce to .the date of irnplemcn­
ta:lvn of the new rates. However, as mentioned in vut letcer interpretation No. 
81-S, t11e last sentence of Artlcle lA.01 is permlsstv..? in n:3ture, and probably 
•mne::e5sary any\.lay. \..'atson 11 Cargill, Inc. _Het:.fe~~-.Qlyl.;iL~, 573 S.W.2d 35, 
(\\ .:u.: o C t • C i v . App . , 1 9 18 , r e £. n . r . e . ) ; F J r s t Na tl on a l [3 an k in D a tL as v . 
~.b_!rl~Co~ .• 517 S.W.2d 262 (Sup. Ct.-olTex~ 1974). Even though the last 
sentence In Article lA.01 refers to the b~lance e~1st1ng ~n the date of the Act, 
since the balance to be "grandfathered" is that in existence on the date of the 
i~plementation of Article 1.04 provisions, and in view of the above-mentioned 
cases whicl1 in my Judgment would allow this methvd of allocation of payments 
ar,yway, in my opinion the creditor may apply payrnents on ,1n ac.:count first to the 
balance e~1sting on the date of conversion. 

I am also ol the opinion that in the f1rsc example g~ven in your letter, the 
•::nr.ir.e $100 payment mc..y be applied to the old bat.m'ce uf Sl.,000 which was "gran<l­
f.:ir.hered." ln the second ex:.i.mple, L am ·-:>l the ~pin1an ::hat all cf the $150 payrnent 
may be applied co the old $1,000 balance- 1 realize that.this result can be said 
to result in the debtor not p3ying off the old balance in accordance with the old 
contract terms. However, I believe that some meaning should be given to the last 
sentence of Article lA.Ol. That Actt.::le, after "grandfathering" the old balances, 
pro 1:i<les "For- this purpose" (the "6tand1athec 1ng") ::.he payJ1ents on the account c;iay 
be first appl1ed to the 011 baldnce. The Leg1s.Larur~ wa.; saying, it seems to me, 
tbat the old balar.ces wil.l be paid oft. in aci::Jrddn.'.e with the old terms but within 
the framework of the last sentence of Article lA.01. 

Thus, as previously st~ted, it ls the op1n1on cf chis Office that ln your first 
example the entire $100 payment may be applied to the old $1,000; in ~he second 
example, the entire $150 payment m.;.y be applied tv the old $1,000 balance • 


