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ST ATF. OF TEX.A~ 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Comminionet 

Ms. Marsha L. Williams 
Staff Attorney 
First Texas Savings Association 
14951 Dallas Parkway, 8th Floor 
Dallas, Texas 75240 

Dear Hs. Williams: 

POST OFFICE BOX 2107 1011 SAN JACINTO BOULEVARI 
AUSTIN. TEXAS 78768 512/475-211 

September 3, 1981 No. 81-19 

This is to acknowledge receipt of your letter dated May 29, 1981 ~herein you 
pose four questions concerning Article 5069, V.T.C.S., as recently amended by 
H.B. 1228. I have paraphrased three of your questions as follows: 

(1) Hay the alternative rates provided for in H.B. 1228 (Article 1.04) be 
used in interest-bearing as well as precomputed transactions which are 
subject to the provisions of Chapter 5, Article 5069? 

(2) On the above transactions, r:laY the "Rule of 78's" be used upon re­
payment of a precomputed transaction even though the resulting yield 
would exceed the applicable rate ceiling? 

I 

(3) Does Article 5069 as recently anended now'allow the parties to con­
tract for a "balloon payment" in a transaction subject to Chapter 5? 

In a letter I wrote on June 12, 1981 to Mr. Cullen A. Rogers, I set out the 
position of this Office on these three questions. I am attaching hereto a copy 
of that letter interpretation No. 81-5, and I consider the statements made 
therein to be part of my response to your questions. You may consider Mr. 
Rogers' letter to be an accurate representation of our position and as being 
included in my reply to you. 

Without going into detail here as I did in the Rogers letter, in reply to your 
questions I would state that our position is that it is now possible to have a 
"balloon payment" in a transaction subject to Chapter 5. We are of the·opinion 
that Chapter 5 transactions may now be constructed so as to be either precomputed 
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or interest-bearing. Also, as set out in the Rogers letter and within the 
limitations described therein, the ''Rule of 78' s" or the "Sum of the Periodic 
Balances" methods of refunding may be utilized in a Chapter 5 transaction using 
Article 1.04 rates even though the resulting yield in the event of prepayment 
exceeds the applicable rate ceiling. As pointed out in the Rogers letter, 
neither of these methods would be appropriate in an interest-bearing contract. 

Since the amendments to Article 5069 by H.B. 1228, we have not expressed our 
view as regards the fourth question you asked, which is: 

What rate of interest may be charged after a note has matured? Can the 
rate charged after maturity be at the rate provided in the revised Article 
1.04? 

A relatively recent court decision and some of the language of recently enacted 
H.B. 1228, now a part of Article 1.04, Article 5069, have caused this Office to 
alter somewhat our position concerning this question. 

In Bundrick v. First National Bank of Jacksonville, 570 S.W.2d 12 (Tyler Ct. of 
Civ. App., n.r.e., 1978), the parties to a loan made pursuant to Chapter 4, 
Article 5069, V.T.C.S., agreed that "all past due principal and interest shall 
bear interest from the date it is due until paid at the highest legal contract 
rate." The borrower contended that since Chapter 4 limited default charges to 
five cents for each one dollar of any scheduled installment which was not paid 
as agreed that the above-quoted provision in the contract resulted in a contract 
for usurious interest. The court disagreed and stated that the limitation on 
default charges for failure to make an installment payment as scheduled did not 
affect the right of the lender to contract for interest after maturity. The 
court stated that: 

"It is generally held that parties to a contract validly may agree that 
past due principal and interest shall bear the highest lawful contract 
rate, whether the obligation matures in the ordinary course according to 
the terms thereof, or by reason of acceleration." 

In the Bundrick case (an acceleration), the court said that "The highest legal 
contract rate of interest on a loan is 10%." That had been the position of this 
Office for many years with respect to interest after maturity on credit trans­
actions subject to Article 5069. 

Then in 1980 the Beaumont Court of Civil Appeals decided the case of Ford Motor 
Credit Co. v. Long, 608 S.W.2d 293 (Beaumont Ct. of Civ. App., n.r.e., 1980). 
The court, with very little discussion, held that after maturity (acceleration 
in this instance) the same rate of interest could be collected as was originally 
c0ntracted for during the term of the contract, even though the terms of the 
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agreement were silent as to what rate could be collected after maturity. This 
case involved a Chapter 7 contract. Time price differential rather than in­
terest was and still is charged in these transactions. The court did not men­
tion that distinction, however, and just stated that the interest rate agreed to 
for the term of the cont·ract could be charged on the balance due after maturity 
even though the contract was silent on this point. The court in the Ford Motor 
Credit Co. case made no mention of the earlier Bundrick case. 

Articles l.04(a)(l) and (2) and l.04(c) provide that the parties may agree to 
any rate of interest or time price differential producing a rate that does not 
exceed the various ceilings described therein. These sections which authorize 
the parties to so agree do not limit the interest so agreed upon to the stated 
term of the contract. Stated another way, there is nothing in these statutory 
authorizations indicating that the parties may not agree to the various authorized 
~nterest charges after maturity. On the contrary, they all authorize the parties 
to agree to the authorized rates with no restrictions on the time period. They 
all, however, contain the restriction that the rate agreed upon may not exceed 
the ceiling applicable to the contract • 

Article 1.04(£) provides in part as follows: 

"The parties to any contract, including a contract for an open-end account, 
may agree to and stipulate for a rate or amount by contracting for any 
indeox, formula, or provision of law, by or under which the numerical rate 
or am.::>unt ca.n from time to time be determined, . However, the rate or amount 
so produced may not exceed the ceiling that may from time to time be in 
effect and applicable to the contract, for so long as debt is outstanding 
under the ccntrac!::. 11 

I believe that the underlined words evidence legislative intent to allow the 
contracted for rates in variable rate contracts to be charged so long as the 
debt is outstanding; i.e. after maturity, if applicable. But, as pointed out 
with respect to the other provisions, Article l.04(f) also provides that the 
contracted for rate must not exceed the ceiling applicable to the contract as it 
is from time to time in effect. 

Then, Article l.04(b)(l) provides that no matter what the various ceilings are 
because of the computations based on the Treasury Bill rates, 18% per annum may 
always be contracted for pursuant to the provisions of Article 1.04. 

Notwithstanding the Ford Motor Credit Co. case mentioned earlier where the 
contract did not contain a provision relating to interest after maturity, our 
position on this question is based on the premise that Article 1.04 requires 
that interest after maturity must be contracted for in writing • 
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It is our position that in any written contract entered into pursuant to t~e 
provisions of Article 1.04, the parties may always agree to interest after 
maturity at the rate of 187. per annum. This of course would most normally occur 
in closed-end accounts but could happen in an "open-end account" which was for 
some reason accelerated with a balance still owing. 

On a closed-end, fixed-rate contract, the parties may contract for interest 
after maturity at the same rate contracted for in the agreement for its stated 
term. If the applicable rate ceiling is 207., and the parties agree to that rate 
(20%) for the term of the contract, they can also contract for 20% after maturity. 
However, since the 20% per annum was the applicable rate ceiling at the time the 
contract was consummated, they could not agree to a higher_rate after maturity 
since the various sections of Article 1.04 mentioned earlier state that the 
parties ~ay contract for a rate not to exceed the applicable ceiling. Also, if 
the rate ceiling applicable to the contract is 24%, the parties may contract for 
a rate of 20% during the stated term of the contract and 24% after maturity. 
Our reasoning on this point is thar the parries could have contracted for 24% 
for the stated term of the contract as well as after maturity, and I find nothing 
to prevent the parties from contracting for a rate which is lower than the 
ceiling for the terr.1 of the contract and for the lawful applicable ceiling after 
maturity. 

On closed-end variable rate contracts the parties may contract for interest 
after ~~turity not to exceed the ceiling applicable to its term prior to maturity 
as it is from time to time in effect. However, the interest ·after maturity 
should not exceed the appropriate ceiling since, as-mentioned earlier, Article 
l.04(f) provides that the intecest rate in variable rate contracts may never 
exceed the applicable ceiling from time to time in effect for so long as the 
debt is outstanding; i.e. during the stated term and after maturity. 

Interest after maturity will not normally be important in open-end contracts, 
but the appropriate ceiling would be that ~hich was applicable to the contract 
before maturity. 

I hope this response is sati5factory. 

;r;;;:;;~ 
Sam Kelley 
Consumer Credit Commi 

Enclosure 


