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.-~~....,,, m STATE OF TEXAS 
···.::._ .. .!;/ 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. J. Scott Sheehan 
Butler, Binion, Rice, Cook & Knapp 
Esperson Buildings 
Houston, Texas 77002 

Dear Mr. Sheehan: 

POST OFFICE BOX 2107 1011 SAN JACINTO BOULEVARD 
AUSTIN, TEXAS 78768 512/475-2111 

September 9, 1981 No; 81-20 

This is to acknowledge receipt of your letter dated August 14, 1981 concerning 
inplenentation of the provisions of Art. 1.04, Article 5069, V.T.C.S. as to 
existing retail charge agreements subject to the provisions of Chapter 6, 
Article 5069 • 

The circumstances and question you pose are as follows: (paraphrased) 

A chain of retail stores conducts a credit card program for its retail 
charge customers. All of the accounts are evidenced by signed written 
agreements and are subject to the provisions of Chapter 6, Article 5069, 
V.T.C.S. The creditor wants to continue to o.perate under Chapter 6 but 
wants to implement new rates as are now authorized by Art. 1.04, as 
recently amended. Is it ne~essary for the ~reditor to have all existing 
charge a~count customers execute ne~ signed written agreements? 

It is our position that if the creditor follows the procedure for amendment of 
existing open-end accounts as is outlined in Articles lA.01 and l.04(i), 
Article 5069, there is no requ'irement that there be new contracts executed. 

The creditor must allow the customers to pay off existing balances as is 
required by Art. lA.01 and must allow the customers to accept or reject th£7 
new terms as is required by Art. 1.04(i). There is no requirem:nt, however, 
that the creditor obtain from existing customers new signed written agree­
ments. Of course, new customers joining the program after implementation 
would have to execute signed written agreements evidencing the terms of the 
contract. 

J;:?~ 
Sam Kelley ~ 
Commissioner 


