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STATE OF TEXAS 

JFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Ms. Ann Kelley 
Attorney at Law 
P. 0. Box 4272 
Houston, Texas 77210 

Dear Hs. Kelley: 

POST OFFICE BOX 2107 1011 SAN JACINTO BOULEVARD 
AUSTIN, TEXAS 78768 512/475-2111 

December 23, 1981 No. 81-32 

This is to acknowledge receipt of your letter dated November 18, 1981 concerning 
loans secured by a first lien on manufactured homes. The questions you pose are as 
follows: 

"l. Is it necessary for a lender to obtain a license under Chapter 3 in order 
to make loans secured by a purchase money lien on a ·manufactured home as 
defined in Chapter 6A? 

"2. Can a lender which elects to treat the manufactured home as if it were 
residential real estate charge an interest rate authorized by Article 
1.04 and not be subject to the provisions of Chapter. 6A (except Section 2) 
as stated in Section 11(3)? 

"3. Does Article l.04(n)(4) impose the entire Chapter 6A obligations on a 
lender which has elected to treat the manufactured home as residential 
real estate?" 

It is the opinion of this Off ice that it is not necessary for a lender to obtain a 
license under Chapter 3, Article 5069, V.T.C.S in order to make purchase money loans 
for "manufactured homes" as that term is defined in Chapter 6A, Article 5069. 

Section 11(3), Chapter 6A provides as follows: 

"In a land and home credit transaction permitted in this section, the creditor 
may elect to treat the manufactured home as if it were residential real estate 
for all purposes in connection with the credit transaction. The election must 
be conspicuously disclosed to the consumer. On such an election the provisions 
of this chapter, except the definitions in Section 2, are not applicable to 
the credit transaction, and the credit transaction is considered to be a 
residential real estate loan for all purposes." 
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It is our position that if a lender elects to treat a land and manufactured home 
transaction as residential real estate, the provisions of Chapter 6A (except for 
Section 2) are not applicable to the transactions. This election is of course 
available only if the sale involves both land and manufactured home. 

It is our opinion that the provisions of Article l.04(n)(4) are not applicable to a 
sale of land and a manufactured home in which the lender has elected to treat the 
sale as if it were one of residential real estate. It is our opinion that once the 
lender elects to treat the sale as one of residential real estate, it is no longer 
"subject to Chapter ••• 6A ••• "as that phrase is used in Article 1.04(n)(4), and 
thus that section does not apply so as to put the transaction back into a position 
where 6A would apply. ;::yours, 

Sam Kelley 
Consumer Credit Commissioner 


