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STATE OF TEXAS 

JFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY. Commissioner 

Mr. Dennis Swift 
Law, Snakard, Brown & Gambill 
2600 Fort Worth National Bank Bldg. 
Fort Worth, Texas 76102 

Dear Hr. Swift: 

POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

1011 SAN JACINTO BOULEVARD 
512/475-2111 

December 30, 1981 No. 81-35 

This is to acknowledge receipt of your letter dated Oc=ober 7, 1981 wherein you 
pose two question$ which I will quote as follows: 

111. Since Chapters 6 and 7 now permit the time price differential to be 
computed at a rate authorized by Art. 1.04, can the time price dif­
ferential also be computed on a fixed rate, interest bearing basis as 
opposed to a precomputed basis? 

"2. Since Chapters 6 and 7 now permit the time price differential to be 
computed at a rate authorized b~ Art. 1.04,· can the time price dif­
ferential also be computed on a variable rate, i~terest bearing basis as 
opposed to a precomputed basis?" 

As you know, since their enactment in 1967, Article 6.02 (Retail Installment Contracts) 
and Chapter 7, Article 5069, V.T.C.S., have always provided for a time price differen­
tial charge to be assessed on a precomputed basis, and those statutes have never 
provided for simple rate (time price differential) transactions nor have variable 
rate transactions been·authorized on those transactions covered by those statutes. 
Virtually all of the statutory language relating to Article 6.02, Retail Install-
ment Contracts, and to Chapter 7, Motor Vehicle Sales Contracts, remains in the 
terminology of precomputed time price differential credit sales. 

H.B. 1228 which became effective last May 8, and ~uch of which is now codified in 
Article 1.04, Article 5069, provided for the first time that the charges authorized 
in Chapters 6 and 7 may be computed on a simple rate basis. Article 1.04(n)(3) and 
(4) provide that in contracts subject to Chapters 6 and 7 the rate contracted for 
pursuant to the provisions of Article 1.04 is to be considered the rate or amount 
of time price differential as that term is used in those Chapters and that on 
tra~sactions subject to those Chapters the parties may contract for any simple rate 
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or amount not exceeding those authorized by Article 1.04. Also, Article 1.04(f) authorizes the parties to any contract to agree to a variable rate formula or index which produces a rate that does not exceed the applicable ceiling. Finally, Articles 6.02(15) and 7.03(7) provide that the parties to referenced contra::.ts may agree to any rate or amount of time price differential n.:>t exceeding the rates authorized by Article 1.04. 

Therefore, in response to your questions, it is our up1n1on that on =redit trans­actions subject to Article 6.02 or Chapter 7 the time pri:e differential may be computed on either a precomputed or simple interest (time price differential) basis. We are also of the opinion that those transactions may be structured as variable-rate, interest-bearing (time price differential) transactions, as well as precomputed. I realize that these types of transactions are somewhat at odds with the historical concept of time price differential, but the various se:t1ons of H,B. 1228 (now Article 1.04) seem to clearly indicate the intent wa3 to afford interest­bearing (time price differential) as well as variable-rare transactions in the areas here discussed • 

I would mention that Regulation Z, Section 226.18(f) requires certain disclosures in ·variable-rate contracts, and it is our position that the notice provided for in Article l.04(f)(l) need not be given if the federal variable-rate disclosure is given. Also, in the Federal Reserve Board Official Staff Commentary, Comment 18(j)-l, Subpart C, p. 23, is set out the method for "disclosure of the total sale price in a variable-rate sales transaction. I 

Articles 6.02(11) and 7.03(6) provide for delinquen~y charges. 1t would be our position that if a transaction subject to Article 6.02 .:>r Chapter 7 is structured so as to be a true interest (time price differential) bearing transaction 1n which the creditor would continue to earn interest (time price differential) daily on the unpaid principal amount in the event of late payment, it would not be appropriate to assess a delinquency charge in addition to the daily time price differential earnings. Our views on this are more fully set out in Letter Interpretations Nos. 81-5 and 81-29, which of course pertain to Chapter 5 transa~tions, but our rea­soning would be the same with regard to similar transactions subject to Chapters 6 or 7. 
• 

Sinc~ours, 

?aflf!i1ey 
Consumer Credit Com:ni e:>i.:mer 


