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STATE OF TEXAS 

)FFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY. Commissioner 

}tr. Dan L. Nicewander 
Gardere & Wynne 
Attorneys at Law 
1700 Republic National Bank Bldg. 
Dallas, Texas 75201 

Dear Hr. Nicewander: 

POST OFFICE BOX 210' 
AUSTIN. TEXAS 78768 

1011 SAN JACINTO ~0!1LfVARD 
Si2 I 47)-~1 ll 

June 4, 1981 No. 81-4 

This is to acknowledge receipt of your letter dated Nay 22, 1981 concerning the 
new Art. l.04(q), Article 5069, V.A.C.S., recently enacted into law by the 67th 
Legislature as a part of House Bill 1228. Art. l.04(q) provides as follows: 

"The maximum rates authorized by this Article do not apply to agreements 
under which credit is extended for a home solicitation transaction as 
defined in Chapter 13 of this Title if the agreement is secured by a lien 
on the obliger's homestead and the credit is extended by the seller or its 
o·wner, subsidiary, or corporate affiliate." 

As you may know, Art. 1. 04 (q) was not included in H.'B. 1228 as it was originally 
introduced or as it was reported from the House Financial Institutions Committee. 
It was added as a floor amendment during House debate. The only mentioned 
intent of the amendment was directed at the rate provisions of Art. 1.04 and 
there was never any reference made during this portion of the debate to Art. 
2.08, which of course was the provision in H.B. 1228 providing for increases in 
dollar bracket amounts in various Chapters of Article 5069 based on a formula 
involving the Consumer Price Index. 

By its expressed language, Art. 1. 04 (q) refers only to "rates authorized by this 
Article" (Art. 1.04) and makes no reference to Art. 2.08, which was in a dif­
ferent Section (9) of H.B. 1228. 

It is our position that l.04(q) serves to prohibit the charging of the alter­
native rates authorized by Art. 1.04 if the credit is extended for a home solici­
tation transaction as defined in Chapter 13, Article 5069, and otherwise meets 
the criteria of l.04(q). However, as is evidenced by its language, Art. l.04(q) 
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has no applicability as long as the creditor charges the "old" rates authorized 
prior to the enactment of H.B. 1228. Nor does 1.04(q) in any way restrict the 
applicability of Art. 2.08, which, for example, increases the dollar amounts of 
the brackets in Art. 6.02(9)(a)(i), (ii) and (iii) from $500 to $1250 and $1000 
to $2500, respectively. Thus a creditor who enters into a Chapter 6 retail 
installment transaction and who charges the rates authorized in Art. 6.02(9)(a)(i), 
(ii) and (iii) but on the highest dollar amounts authorized by Art. 2.08 is not 
subject to the provisions of Art. l.04(q). Such creditor in such a contract may 
take a lien as security for the contract as authorized in Chapter 6. 

I hope this is a satisfactory response to your inquiry. 

Sincfely yours, 

~~/(;-it~ 
Sam Kelley -~ 
Consumer Credit C~sioner 


