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STATE OF TEXAS 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

POST OFFICE BOX 2107 1011 SAN JACINTO BOULEVARD 

SAM KELLEY. Commissioner 
AUSTIN, TEXAS 78768 512/475-2111 

June 12, 1981 No. 81-5 

Mr. Cullen A. Rogers 
Assistant General Counsel 
Dallas Federal Savings 

& Loan Association 
Corporate Headquarters 
8333 Douglas, P.O. Box 12709 
Dallas, Texas 75225 

Re: Request for Official Interpretation under 
Title 79, Interest, Texas Revised Civil 
Statutes, As .Amended by HB 1228 

Dear Mr. Rogers: 

In your letter of May 19, 1981, you requested an official interpretation 
of certain provisions of Chapters 1 and 5, Art. 5069, V.A.C.S. as 
amended by HB 1228 during the 67th Texas legislative session. Both the 
hypothetical case you presented and your question are restated verbatim 
below: 

"Hypothetical case: Under authority of the referenced provisions, 
a lender charges a rate of interest. on a precomputed, add-on basis 
which gives the lender a yield which is authorized by Articles 
5.02(6) and 1.04 at the time the loan is made." 

"Question: In the event of prepayment in full, may the lender use 
the 'Rule of 78s', as described in Article 5.02(4), to calculate 
the refund to the borrower if the resulting yield to the lender, 
after any such prepayment in full and refund, is greater than the 
yield that was authorized by Articles 5.02(6) and 1.04 at the time 
the loan was made·?" 

In order to avoid any misunderstanding as to our analysis of the effects 
of the amendments to the Texas Credit Code occasioned by the passage of 
HB 1228, I feel we should first clarify for purposes of this reply our 
definition of the various descriptive or technical terms used in your 
letter and in this response • 
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The use of the term "precomputed" refers to the ~ype of transaction that 
is described in Article 5.02(2); i.e. interest is computed on the cash 
advance (amount financed) at the time the loan is made for the full term 
of the loan contract and the amount of interest is added to the cash 
advance to arrive at the amount of the loan (total of payments). 

The term "add-on" refers to a percentage added on to an amount. The 
rate of interest a·11thorized in Article 5.02(1) is expressed in terms of 
dollars per one hundred and may be referred to as an eight percent (8%) 

add-on rate. 

A "simple interest" contract rate as that term is used in Article l.04(n) (4) 
is intended to ref er tc a rate of finance c~rge that is to be applied 
to an unpaid principal balance of a contract from time to time. Such a 
contract is opposite in construction to the precomputed· type transaction, 

and is also referred to as an "interest bearing transaction". 

The "Rule of 78" method of calculating refunds is a practical vay of 
allo~ating earnings and computing rebates for monthly installment loans. 
However, the application of this method of refunding results in only an 
approximation of the true earnings (if amortized) and its usage is 

appropriate only when the outstanding balances of a transaction are 
scheduled to be reduced each monthly installment period by a same amount; 
i.e. all scheduled monthly installments are substantially equal. This 
method of calculation employs the use of the number of monthly install­
ments in the repayment schedule of a contract rather than the amount(s) 
of periodic balances as used in the refunding method described in 
Artie.le 5.02(4). · 

The "Sum of the Per-iodic Balances" method of refunding is a descriptive 
term ';.l'hich has bE:en utilized by this Office as a short title reference 
to the calculations described in Article 5.02(4). This refunding method 
requires the use of the amounts of periodic balances to determine 
earned/unearned intetest charges. If all scheduled monthly installments 

under a cont·cacc are equal, then the sum of all the periodic balances 
will reduce in a like amount each installment period and any refundable 
amount will be ide~tical to that produ::ed by the Rule of 78 method. 
Howe;;er, if one 01 mote of the scheduled installments are not substan­
tially equal to all of ·the other installments, the Sum of the Periodic 

Balances method of computation will not produce precisely the same 
amount of refund as will be produced by the Rule of 78 method. 

It is the opinion of this Office that any statutory authority to utilize 
a stipulated method to determine refunds and earnings may also be con­
strued as a preemptive authority to receive a rate of charge (yield) 
greater than that otherwise permitted under the statute if the prescribed 
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refunding method has the effect of producing accelerated earnings in the 

event cf the prepayment in full of the indebtedn~ss. Assume a precomputed 

loan has bean made pursuant to Chapter 5 of the Code at the maximum 

ceiling rate oi twenty-four percent (24%) permitted by Article 1.04. If 

the lean is pr~paid in full and the Tefunding method prescTibed in· 
Article 5.02(4) is utilized, the amount of t:he lawfully retained interest 

will probably produce an interest yield (rate of return) greater than 

twenty-four percent (247.). Even so, the transaction should not be 

considered usurious. Prepayments that occur during the earlier life of 

the contract produce the g~eatest disparity between the original contract 

rate and the yield rate. 

We de not ag·!ee with yo~a conclusion that the Rule of 78 method of 

refunding can oe used in the e~ent of the prepayment in full of any 

pye~omputed lean made pursuant to Chapter 5. The phrose " •.• substan­

tially equal in amount ••• " which is found in Article 5-.02 has been 
omitted from Article l.04(n)(2). Consequently, a loan that otherwise 

qualiiies under Chapter 5 may be scheduled to be repaid in other than 

substantially equal m~nthly installments and thus would not qualify as a 

trQnsaction tc which the Rule of 78 refunding method would be appropriate. 

The Sum of the Periodic Balances method of refunding cay be used in such 
an instance, 

l might add that we h..r:e received numerous inquiries as to whether the 

repayment schedule for a Chapter 5 loan can include a balloon payment. 

Inasmuch as the Article l.04(n)(2) provision does not include a restriction 

as to the amount of each monthly installment we conclude that the inclusion 

of a balloon payment in the repayment schedule of a Chapter 5 loan is 
permissible. 

It is obv~cus tha~ th~ authority in Article l.04(n)(2) to arrange simple 

inte'.!."est leans under Chapter 5 creates a type o! tran.;;act:Lon that is 
completely foreign to the existing provisions of the Chapter. In order 
to properly adm~nister this part of Article 5069, we must basically rely 

on the kno-;.J'll legislat.ive history and intent. and, hopefully, some degree 

of logic to arrive at our position with respect to charges and earnings 

in connei:tion with interest bearing loans made pu·rsuant thereto. The 

contents of Article 5. 02 (3) relatlng to def'ault and def'erment charges 

ware obviously written to be applicable to prec:miputed type loans. The 

original langu&ge of Articles 3.15(5) and 4.01(5) was identical to that 

whi:h new zxists in Article 5.02(3) (except fer references to Sections), 

but the provisions of those Articles (3.15(5) and 4.01(5)) were amended 

in 1979 so as to limi.t the default and deferment charge authority to 

those loans which in=lude precomputed interest, Chapter 5 was not 

amended in a like manner at the same time since only precomputed loans 

could be made under Chapter 5. Therefore, we feel that the absence of 

the qualifying language "On any loan contract which includes precomputed 

interest ••• " (as found in Articles 3.15(5) and 4.01(5)) should not be 

conatrued as an intent on the part of the legislature to authorize a 



• 

• 

• 

Mr. Cullen A. Roget s -4- June 12, 1981 

default charge as an additional charge which can ~e assessed on an 
interest bearing loan made pursuant to Chapter 5 but which charge is not 
authcrized fot the same "type" of loan made under either Chapter 3 or 
Chapter 4. We do not consider either a default charge or a deferment 
charge as being authorized in connection with an interest bearing 
(simple interest) loan made pursuant to Chapter 5. 

The refunding provision of Article 5.02(4) can only be applicable to a 
transaction that involves precomputed interest. For interest bearing 
transactions (simple interest) made pursuant to Chapter 5, we consider 
the following provisions of Articles 3.15(6)(b) and 4.01(6)(b) to be the 
stated concept for interest earnings under the Code and is applicable to 
such Chapter 5 transactions: 

"If the loan contract does not contain precomputed ·interest, then 
interest may be earned on the principal balance, including additions 
to principal subsequent to the loan contract from time to time 
unpaid at the rate contracted for, untii the date of payment in 
full or demand for payment in full." 

I realize I have expanded this response beyond your basic inquiry, but 
1 believe all the contents of this letter are pertinent to the subject. 
If you have any further comments or sugge5tions, please let me know. 

Your?7very truly, i 1/ 1~ 
y{;t//nU /¥{f~ 
Sain Kelley / J 
Consumer Credit Colilr.li~sioner 


