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ST ATE OF TEX.AS 

)FFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY. Commissioner 

POST OFFICE BOX 210' 
AUSTIN, TEXAS 787b9 

1011 SAN JACINTO ~0"L~VARD 
!ii2, 4i~·il 11 

Mr. Dan L. Nicewander 
Gardere & Wynne 
Attorneys at Law 
1700 Republic National Bank Bldg. 
Dallas, Texas 75201 

Dear Hr. ~icewander: 

June 23, 1981 No. 81-6 

This is in response to your letter dated 11ay 27, 1981 in v:hich you request that ~ 
set out the position of this Office in regard to two questions concerning Artie-res 
l.04(n)(l) and 4.04\4), Article 5069, V.A.c.s . 

In your first question, you inquire whether under the provisions of Article l.04(n)(l) 
an installnent loan to a corporation or partnership for the purchase of a motor 
vehicle(s) to be used for a business or catm:nercial purpose would be subject to the 
provisions of Chapter 4. Article l.04(n)(l) provides as follows: 

"Any loan t::1ade under authority of this Article that is extended either pri­
marily for personal, family, or household use but not for business, commer­
cial, investment, agricultural, or other similar purposes, or primarily 
for the purchase of a motor vehicle, and that is payable in two or more 
install~ents, not secured by a lien on real estate, and that is entered by a 
person engaged in the business of making or negotiating those types of loans, 
is subject to Chapter 4 of this Title, and any person except a bank or 
savings and loan association engaged in that business shall obtain a license 
under Chapter 3 of this Title," (Emphasis added.) 

The above underlined words were intended to provide, assuming the other criteria 
of the Article are met, that all loans made for the purchase of motor vehicles 
made under the authority of Article 1.04 must be made pursuant to Chapter 4, 
Article 5069. Therefore, in the circumstances you described, an installment loan 
to a corporation or other business entity for the purchase of a motor vehicle(s) 
for commercial purposes would be subject to Chapter 4, Article 5069. This posi­
tion is based not only on the language of this Article but also on personal know­
ledge of the intent of the parties who drafted this provision. 

You advised that it is your opinion that a bank would comply with the requirements 
of Article 4.04(4) if it complied with the disclosure requirements set forth in 
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Sections 226.18(b), (f) and (g) of Regulation Z, as amended and any official 
rulings or interpretations issued by the staff of the Federal Reserve Board. You 
further suggested that these disclosures possibly could be made on either the face 
of the promissory note or on a separate disclosure statement in conformity with 
the requirements of Section 226.17(a) of the revised Regulation Z. 

As you know, the repeal of Chapter 14 and the deletion of practically all the 
disclosure requirements from the loan and retail installment sales chapters of the 
Code by legislative action in 1979 was accomplished with the intent that the 
provisions of Federal Truth-in-Lending and Regulation Z would be controlling as to 
required disclosures for credit transactions otherwise subject to provisions of 
the Texas Credit Code. We have no reservation toward acknowledging that the 
federal law and official rulings or interpretations issued by the staff of the 
Federal Reserve Board are controlling with respect to transactions to which they 
are applicable and required. However, there is no federal requirement that the 
amount financed and the schedule of payoents be disclosed in connection with a 
transaction that is nade for business or cor.mercial purposes; i.e. the loan to 
purchase an automobile to be used for cotCT:J.ercial purposes described at the be­
ginning of this letter. In such an instance, the provision of Article 4.04(4) 
remains applicable as a State required disclosure . 

i.:e oust respectfully disagree with your opinion that the disclosure of amount 
financed and schedule of payments may be provided solely on a form separate from 
the pronissory note. Article 4.04(4) clearly requires that " .•. any promise to 
pay ... " or " .•. loan obligation ... " disclose the anount financed and the schedule 
of payments. The types of instrl.lI:lents referred to in the Article are limited to 
those that evidence a debt and would not include a separate disclosure state:nent 
that, in itself, would not be evidence of the indebtedness. 

I hope this reply is satisfactory for your purposes. 

~ely yours , 

Sam~//J~ 
Consumer Credit Commissioner 


