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~u STATE OF TEXAS 

-....::: .. -·· 
OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. Daniel A. Winterbottom, Jr. 
Attorney at Law 
2001 Bryan Tower, Suite 3858 
Dallas, Texas 75201-2193 

Re: Seller's Points 

Dear Mr. Winterbottom: 

POST OFFICE BOX 2107 
Ai.JSilN. TEXAS 78768 

1011 SAN JACINTO BOULEVARD 
5 I 2 / 475-2111 

July 22, 1982 No. 82-15 

This is to acknowledge receipt of your letter dated April 19, 1982 concerning "seller'! 
points" received by a lender in connection with a secondary mortgage loan subject to 
the provisions of Chapter 5, Article 5069, V.T.C.S. 

Several of the questions you presented are discussed in our Letter Interpretation No. 
82-14 dated July 20, 1982. Without going into as much detail here it is our position 
that "seller's points" may be received by a lender in connection with a Chapter 5 
transaction provided they are treated as prepaid int~rest. You may consider Letter 
Interpretation No. 82-14 as a portion of ~his response to you. 

You then pose questions not considered by us in No. 82-14. I will quote a portion of 
your letter: 

"If you determine, however, that Seller's Points are interest, then we request 
your opinion as to proper method of computation of the effective interest rate for 
purposes of Chapter V, Article 5069, V.T.C.S. Specifically: 

"(a) Is Article 5069-l.07(a) applicable? As the 'refund,' provided for in 
the second sentence of Article 5069-1.07(a), in the event a prepayment would 
cause the interest received for the actual period of existence of the loan tc 
exceed the maximum lawful rate, is to be made 'to the borrower,' then argu- · 
ably the provisions of the first sentence which permit the amortization of 
'al~ interest at any time contracted for, charged, or received from the 
borrower' could be interpreted to apply only to interest contracted to be 
paid by, or paid by, the Borrower. On the other hand, the statute could be 
interpreted to apply to 'interest' on the loan 'charged' to the Seller; 

"(b) If Article 5069-l.07(a) is applicable, should any refund be made to the 
Seller or the borrower;" 
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Article l.07(a) provides as follows: 

July 22, 1982 

"On any loan or agreement to loan secured or to be secured, in whole or in part, 
by a lien, mortgage, security interest, or other interest in or with respect to 
any interest in real property, determination of the rate of interest for the 
purpose of determining whether the loan is usurious under all applicable Texas 
laws shall be made by amortizing, prc~ating, allocating, and spreading, in equal 
parts during the period of the full stated term of the loan, all interest at any 
time contracted for, charged, or received from the borrower in connection with the 
loan. However, in the event the loan is paid in full by the borrower prior to the 
end of the full stated term cf the loan and the interest received for the actual 
period of the existence cf the loan exceeds the maximum lawful rate, the lender 
contracting for, charging, or receiving all such interest shall refund to the 
borrower the amount of the excess or shall credit the amount of the excess against 
amounts owing under the loan and shall not be subject to any of the penalties 
provided by law for c::mt:-o.ctL1g for, ~harging, or receiving interest in excess of 
the maximum lawful rate." 

It is our position that Arti~:e 5069-1.07(5) is applica~le to the type of transaction 
discussed herein in which "seller's points" are received by the lender. We .s.re cf the 
opinion that because of Article l.07(a) "seller's points" may be "spread" as provided 
in that Article. I realize that the Article mentions interest received from the 
borrower and makes no refen:n:e to any::hing su:h as '·'seller's p.:>ints." However, it 
would not seem consistent to s,:,.y chat i~terc.st suc.h as "buyer's points" can be spread 
but that "seller's points" may no:. l feel ·reldcively sm·e that the Legislature in 
enacting Article 1.07(a) ir.tended tha~ a lender be able to spread all interest received 
no matter the source. It: is O".JT p.)Sition therefore that Article 1.07(a) is applicable 
to secondary mortgage loans s ... io:jt:::t to Chapter 5 and that "seller's points" may be 
"spread" as provided in Ar-ticle l.Oi(a). 

The last portion of Arti::le l.07(a) proviaes that in the event of prepayment in full of 
the loan prior to the end of its tstn if the interest received for the actual period cf 
the existence of the loar1 e-x·::eeds the lawful :-.;.te the lender shall refund to the 
borrower the amount of the ex~ess or cred~t that amount to principal. 

Again the statute does not specifically mention what should 'be done iri the event there 
have been seller's points in conne-::tion with the transaction. Although it could be 
contended that any portion of excess interest attributable to the seller's points 
should be refunded to the borrower it will be the position of this Office that the 
lender has acted properly if all of the exct:ss interest refund is made to the borrower 
or credited to the principal. The words of the statute direct that any refund be made 
to the borrower or credited to the principal still o~ed by the borrower, and it seems 
to ue that any other reading of this portion of the statute would create substantial 
practical difficulties. It would seem to be a good idea if the contractual agreements 
contained a provision providing that any interest refunds would be paid to the borrower 
or credited to principal. 
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Since our response to your inquiry is that Article l.07(a) is applicable to this type 
transaction, I will not respond to your alternative questions. 

7~ursV 
Sam Kelley 
Consumer Credit 


