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~ STATE OF TEXAS 
\~/ ...•. :::--·· 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY. Commissioner 

Mr. William H. Daniel 
Attorney at Law 

POST OFFICE BOX 2107 
Av5TIN, .TEXAS 78768 

1011 SAN JACINTO 2()ULEVARC 
512 / 475-2111 

July 23, 1982 No. 82-16 

Fifth Floor, RepublicBank Bldg. 
900 Congress Avenue 
Austin, Texas 78701 

Dear Hr. Daniel: 

This is to acknowledge receipt of your letter dated July 7, 1982 concerning a proposed 
business procedure relative to accounts subject to the provisions of Chapter 6, 
Article 5069, V.T.C.S. I will quote a portion of your letter as follows: 

"A retailer subject to Chapter 6 of Article 5069 owns an existing portfolio of 
'closed-end' retail .installment contracts covered by Article 5069-6.02. The 
retailer desires to offer to existing and future customers a retail charge 
agreement account covered by Article 5069-6.03~. The retailer plans to dis­
continue offering credit under Article 6.02, although some new Article 6.02 
transactions may occur. Customers who have executed (or in the future execute) 
retail installment contracts under Article 6.02 may continue to pay off these 
contracts according to their terms. 

"The retailer would like to offer these customers the option to convert the 
balance owed on their retail installment contracts to their 'open-end' retail 
charge agreement account. 

"If a customer exercises this option, the amount owed on the retail installment 
contract will be computed giving the customer the refund allowed under Article 
6.02(10), and the balance so computed will be refinanced under the retail charge 
agreement. Thereafter that balance would be subject to the terms applicable to 
the retail charge agreement as to rate, minimum payment terms, etc. 

"If the customer 
the terms of the 
account only new 

prefers, he may continue to pay for the 'old' purchase under 
retail installment contract, and to carry in the retail charge 
purchases originally made on the retail charge account." 
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Chapter 6 does not contain language specifically authorizing the type of conversion 
of accounts discussed above nor is there any indication that such should be pro­
hibited. The last sentence in Article 6.08 is as follows: 

"Except as displaced by the particular provisions of this Chapter, the Uniform 
Commercial Code as adopted in Texas, other applicable statutes, and the principles 
of the common law shall remain applicable to transactions hereunder to the 
extent they are applicable." 

It is stated in your letter that customers will be given the option of converting the 
balances owed on their retail installment contracts to their new "open-end" retail 
charge agreement account. If they do not choose to do so they may continue to pay 
off the old retail installment contract as originally agreed and charge only any new 
purchases on the new retail charge agreement. Based upon the fact that customers 
will have such op~ions, it is the position of this Office that there is nothing in 
Chapter 6 which would prohibit such a program and that a retailer would not violate 
the provisions of Article 5069 by offering and implementing such a plan. 

;;;::;;urs, 

Sam Kelley 
Consumer Credit 


