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ST AT.E OF TEXAS 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Hs. Claudia B. Wilkinson 
Fulbright & Jaworski 
Bank of the Southwest Building 
Houston, Texas 77002 

Dear Ms. Wilkinson: 

POST OFFICE BOX 2107 1011 SAN JACINTO !!OULEVARC 
AJST:N, TEXAS 78768 512 I 475-2111 

August 6, 1982 82-18 

This is to acknowledge receipt of your letter dated June 28, 1982 
wherein you pose several questions and request our views concerning 
them. All statutory references in this response are to various 
provisions of Article 5069 V.T.C.S • 

You first point out that various provisions of Chapter 4 state that 
they apply to.loans on which interest is charged in accordance with 
the provisions of Article 4.01(1), the old "add-on" interest section, 
and make no reference to loans made pursuant to Article 4.01(8), the 
new alternative rate section. It is our opinion that those provisions 
which mention only Article 4.01(1) are applicable to loans made pur­
suant to Article 4.01(8) as well as those utilizing the rates authorized 
by Article 4.01(1). I agree with you that it seems reasonable to 
conclude that the Legislature intended that all provisions of the 
chapter apply equally to all loans made pursuant to the chapter whether 
of the 4.01(1) or.the 4.01(8) type. Also, I would point out that 
Article l.04(n)(l) provides that loans made under the authority of 
Article 1.04 and which fit the criteria of Chapter 4 are " ••• subject to 
Chapter 4 of this Title ••• " In view of the foregoing our response to 
your first question is "Yes." 

The coIIIIllents made in our Letter Interpretation No. 81-19 pertaining 
to interest after maturity are applicable to Chapter 4 transactions. 

Article 4.01(6)(b) does not preclude interest after maturity on a 
non-precomputed loan. Our view of that section is that it allows the 
lender to charge the contracted for rate during the term of the loan 
until date of payment in full or until the lender makes a demand for 
payment in full. After demand and acceleration the general rules of 
interest after maturity would be applicable. The intent of the phrase 
" ••• until. •• demand for payment in full" in 4.01(6)(b)(last paragraph) 
was to permit the contracted for rate to continue to be charged on 
past due principal until the lender made demand for payment and accel­
erated the note. At such time, if the parties had so contracted, 
interest after maturity could be charged in the manner discussed in 
Letter Interpretation No. 81-19. 
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If a Chapter 4 loan is made utilizing the add-on interest charge author­
ized by Article 4.01(1) we feel that the parties may contract for in­
terest after.matu=ity in a specified amount not in excess of that 
authorized by Article 1.04. 

Our response to your question number 3 is "Yes". A lender may receive 
and retain an experience refund as described in your letter in connection 
with a group credit insurance policy without violating Articles 4.01(7) 
or 4.02(6). If the debtor is charged a premium rate in accordance 
wiLh the master policy we do not consider any compensation or refund 
paid to the creditor to be subject to the restrictive provisions of 
Chapter 4 • 

Consumer Credit Commission r 
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