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SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. Ira Lee Allen 
Allen Knuths & Cassell 
Attorneys and Counselors at Law 
932 Dallas Federal Savings Tower 
8333 Douglas Avenue 
Dallas, Texas 75225 

Dear Mr. Allen: 
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August 17, 1982 82-19 

This is to acknowledge receipt of your letter dated July 28, 1982 concerning 
Chapter 5, ArticJe 5069, V.T.C.S. and Article 1.04 (n)(2), Article 5069 • 

In the first portion of your letter you point out that Article 5.01(3) provides 
that Chapter 5 shall not apply to sellers of property. You also note that Article 
l.04(n)(2) makes Chapter 5 applicable to those who are engaged in the business of 
making loans which meet the criteria of Chapter 5. As you mention, in our Letter 
Interpretations Nos. 82-12 and 82-13 are set out the views of this Office con­
cerning some aspects of this ~eneral area. You may consider the statements made 
in those letters as a portion of this response to you insofar as they are relevant 
to the issues you presented. You then set out four specific questions which I 
will quote as well as one other paragraph as set out in your letter and give my 
response immediately following each quoted question. Your letter reads as 
follows: 

"Our questions involve: (i) the interest rates which may be charged on 
secondary mortgage loans of less than $250,000 (ii) by sellers who are not 
in the business of. making secondary mortgage loans described in Article 
5.01(2) and (iii) by certain purchasers from those sellers. It is assumed 
that the owner/seller of property is not in the business of making second 
lien loans." (Emphasis mine) 

"1. If the owner of property, either one who resides on the property or one 
who holds the property as an investment, selis the property, either to a 
person who plans to occupy the property as a home, or one who is purchasing 
the property for investment, may the seller charge interest on the loan at a 
rate which does not exceed the rates of Article l.04(a), subject to the 
maximum on loans provided by Article l.04(b)(l).· 

Response: Yes. 
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"2. If the seller in a described loan may charge a rate of interest in 
excess of 10% per annum, but within the Article 1.04 limits, may someone who 
is licensed under Chapter 3 purchase such a loan from a seller and continue 
to charge the rate of interest provided in the loan documents." 

Response: Yes. 

"3. Hay a licensee under Chapter 3 who purchases a secondary mortgage loan 
from the assignee of a seller continue to charge the rate of interest con­
tracted for by the seller, in excess of ten percent but within the Article 
1.04 limits, where such assignee of the Seller was not a bank, savings and 
loan association or Chapter 3 licensee? We are not asking for a ruling or 
opinion on the status of the assignee of the Seller by reason of Article 
5.0l(l)(b) but only the status of the interest rate when the loan is pur­
chased by a permitted entity or licensee described in Article 5.01(2)." 

Response: Yes. 

"4. In the second and third exai:iples above, are your answers any different 
if the purchase of the debt contemplates a renewal, extension· or ~edification 
of a second lien originally made by a seller but renewed and extended at the 
time of and immediately prior to the purchase of the debt and second lien by 
a Chapter 3 licensee?" 

Response: My answer is not any different. 

;c:;;;· 
Sam Kelley 
Consumer Credit Commiss 


