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This is to acknowledge receipt of your letter dated September 30, 1982 
in which you pose several questions concerning a proposed open-end 
variable rate credit program to be offered by a bank. I have decided to 
quote from your letter the proposed fact situation and your questions • 
My responses to your questions follow the quote from your letter which 
is as follows: 

"Hy client, a national bank, is considering an open-end, variable 
rate program whereby a customer, from time to time, may obtain 
loans primarily for personal, family, or household use. The 
bank will use the quarterly ceiling under Article 1.04 as its 
interest rate index. However, a customer's contractual interest 
rate will be based on the bank's commercial prime rate - whatever 
the prime rate is on the last day of the billing cycle. For 
example, assume the billing cycle ends on the 25th of the month. 
Also assume statements will be prepared and forwarded on the 
5th day of the following month. The statement will reflect 
the finance charge which accrued during the subject billing 
cycle and the annual percentage rate used to compute that 
finance charge. The statement also will advise the customer 
of the interest rate in effect for the billing cycle which 
began on the 26th day of the preceding month. 

"Against the backdrop of this program,. I have the following 
questions which involve an interpretation of Article l.04(h)(2): 

"(a) The bank may prefer to employ the indicated (weekly) rate 
ceiling rather than the quarterly ceiling in this program. 
However, Article l.04(h)(2) appears to prohibit a rate change 
during.any billing cycle. Is the weekly ceiling available 
in the program described above - with the understanding the 
weekly ceiling may push the contractual rate down during the 
billing cycle? 
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"(b) Does the phrase 'any changes,' in the second paragTaph of 
Article l.04(h)(2), include a decrease as well as an increase in 
the interest rate? In other words, is it necessary to advise the 
customer if there will be any adjustment in the interest rate in 
the succeeding billing cycle? 

"(c) The customer would not receive his billing statement (and 
thus notice of an interest rate adjustment) until a few days after 
the new billing cycle had begun. . Will this satisfy the requirement 
that notice of a change be given, ' ••. on or with the billing state­
ment for a billing cycle preceding the first cycle as to which the 
change in the rate is effective ••• '? 

"(d) For .purposes of disclosing the interest rate adjustment, is it 
necessary to identify the actual rate or may the bank tell the 
customer that his interest rate will increase or decrease by a 
certain percentage? Recall that the actual interest rate for the 
previous cycle will be specifically identified. As an alternative, 
could the bank advise the customer of its prime rate as of the last 
day of the billing cycle and leave the computation of the contractual 
rate to the customer (by adding the designated percentage to the 
prime rate as contracted for in the original agreement and disclosure 
statement)? 

"(e) Assuming that the interest rate never floats above the cap 
disclosed in the original agreement and disclosure statement, do 
you consider a rate adjustment from one billing cycle to another as 
an 'amendment' under Article 15.05?" 

Response to question (a). 

If a creditor were to .make applicable the indicated (weekly) rate ceiling 
to a variable rate open-end account credit program the ceiling would of 
course be subject to weekly adjustment. Such a plan is feasible in 
commercial/business transactions but not in those pursuant to which 
credit is extended for personal, family or household use because of the 
notice requirements of Article l.04(h)(2)(second paragraph). Section 
l.04(h)(2) requires that in variable rate open-end account credit programs 
primarily for personal, family, or household use that the creditor must 
disclose any changes in the rate which result from the operation of the 
index, formula or provision of law. This notice must be given on or 
with the billing statement for the billing cycle preceding the first 
cycle as to which the change in rate is effective (or by a separate 
mailing on the same time schedule). As a practical matter this notice 
requirement would preclude the use of the weekly ceiling in such a 
program since all such programs which I have seen are on a monthly billing 
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cycle basis. If the formula resulted in a rate change during the middle 
of a monthly billing cycle there would be no way to comply with the notice 
requirements of Article l.04(h)(2). Thus, as a practical matter the 
quarterly and annual ceilings are the only ones which may be effectively 
utilized in open-end account variable rate credit programs pursuant to 
which credit is extended for personal, family, or household use. 

Response to question (b). 

It is our View that the phrase "any changes" in the second paragraph of 
Article l.04(h)(2) refers to decreases as well as increases in the rate 
and therefore the (h)(2) notice must be given if there is any change in 
the interest rate in the next succeeding billing cycle. 

Response to question (c). 

Compliance with the notice requirements of Article l.04(h)(2) will result 
in the customer's receipt of the notice of the interest rate adjustment a 
few days after the new billing cycle has begun. We believe the require­
ments of Arti~le l.04(h)(2) have been met even though a few days of the 
new billing cycle have elapsed prior to receipt of the notice of the new 
rate. 

Response to question (d). 

It is our position that Article l.04(h)(2) requires that notice be given 
of the actual rate which will be charged. We do.not believe it sufficient 
that notice of the percentage of the Tate change is given. 

Response to question (e). 

If the interest rate charged on the account never floats above the maximum 
disclosed in the original .agreement and the disclosure statement, it is 
our position that a rate adjustment from one billing cycle to another is 
not an "amendment" to the agreement as that term is used in Article 5069-
15. 05, V.T.C.S. Thus, that provision is not applicable to the ~ype of 
interest rate adjustments described above-.~ 

ZA 
Sam Kelley 
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