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~ STATE OF TEJW; 

JFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. Robert J, Clary 
Johnson, Bromberg & Leeds 
AtLorneys at Law 
4400 Republic National Bank Tower 
Dallas, Texas 75201 

Dear Nr. Clary: 

POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

1011 SAN JACINTO BOULEVARD 
512/-475-2111 

March 26, 1982 No. 82-9 

This is to acknowledge receipt of your letter dated February 16, 1982 in which you 
request our views concerning a proposed open-end credit program to be offered by a 
national bank and which program would be subject to Chapter 15, Article 5069, 
V.T.C.S. 

You state in your letter that the bank would apply an interest charge to advances 
under the program as authorized by Art. 1.04, Article 5069. The participants in 
the program would be issued "special checks" which would be identical in form to 
those checks utilized in connection with the bank's regular checking accounts. 
The "special checks" would be coded so that when a draft in the form of a "special 
check" is received by the bank, the bank makes what it terms a "cash loan" to the 
maker instead of debiting the maker's checking account. The participants could 
use the "special checks" in various ways including paying for purchases of goods 
from retailers. However, the bank would have no agreement with third parties such 
as merchants that the "special checks" could be accepted in payment of goods and 
services, and there would be no third party participation in the program. You ask 
our opinion as to whether Art. 15.02(d), which requires a "free period" on pur­
chases, would be applicable to the credit plan outlined in your leiter in the 
event the "special checks" were used to pay for purchases. 

It is our opinion that Art. 15.02(d) would not be applicable to the program out­
lined in your letter. It is our view that Chapter 15 authorizes t~o basic types 
of open-end credit plans. The fir§t is set out in 15.0l(k) and labeled a "Revolving 
loan accoGnt" and is an arrangement between a creditor and a customer establishing 
an open-end line of credit whereby the customer may obtain loans from the creditor. 
No mention is made in (k) of any involvement of third parties nor of purchases; 
only loans. On the other hand, Art. 15.01(1) authorizes a "Revolving triparty 
ac:::ount" under which the customer may obtain cash loans as under a revolving loan 
account but may in addition, by use of a credit card, lease or purchase goods or 
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services from participating lessors or sellers. Purchases are referred to and 
contemplated by Art. 15.01(1) relating to triparty accounts but are not mentioned 
in Art. 15.0l(k) relating to revolving loan accounts where the plan involves only 
the creditor and the borrower and no third party. 

It is our view that the type of program outlined in your letter is a "Revolving 
loan account" as defined by Art. 15.0l(k) and that the transactions made pursuant 
to the plan are considered loans and not purchases as that term is contemplated in 
15.02(d). It is our view that 15.02(d) was intended to be applicable to "pur­
chases" made pursuant to a "Revolving triparty account" as defined by Art. 15.01(1) 
and in which goods or services are obtained from a third party participant in the 
credit plan. Therefore, as previously stated, it is our opinion that the pro­
visions of Art. 15.02(d) would not be applicable to the open-end credit plan as 
proposed in your letter. 

Sincerely yours, 

fvw . 4f/a 
Sam Kelley 
Consumer Credit Commissioner 
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