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OFFICE OF CONSUMER CREDIT C01\1MISSIONER 

SAM KELLEY, Comminioner 

Nr. Keith O'Gorman 
500 First Federal Building 
1100 N.E. Loop 410 
San Antonio, Texas 78209 

Dear Mr. O'Gorman: 

November 3, 1983 

1011 SAN JACINTO 
POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

83-11 

This is to acknowledge receipt of your letter concerning recently enacted 
Senate Bill 921, now codified as Article 9022, V.T.C.S. and its applicability 
to transactions made pursuant to Article 5069 - Chapter 6A, V.T.C.S. 

Article 9022 (Senate Bill 921) now provides that the holder of a check 
which has been dishonored and returned to the holder may charge the 
drawer or endorser a reasonable processing fee not to exceed $15. Your 
inquiry is whether a person or entity which is financing a Chapter 6A 
contract may charge the obliger on the contract a fee·as authorized by 
Article 9022 in the event a check given by the obligor as payment on the 
Chapter 6A obligation is dishonored and returned to the holder of the 
check who is also the obligee on the Chapter 6A contract. 

This office in the past has always taken the position that since there 
was no statutory authorization in Chapter 6A nor any other statute for 
the assessment of a returned check charge in connection with a check 
given as payment of an installment amount due on a Chapter 6A contract 
that any attempt to assess such a charge was improper. Because of the 
enactment of Article 9022 we are changing that position. There is no 
language in Chapter 6A which specifically prohibits a returned check 
charge, and Article 9022 now authorizes same. Because of the very broad 
nature of Article 9022, because it is a subsequent expression of legislative 
intent, and because there is no language in Chapter 6A which would 
indicate that Article 9022 should not be applicable to a Chapter 6A 
transaction, it is the opinion of this office that the provisions of 
Article 9022 are applicable to checks given in payment of an installment 
due pursuant to a Chapter 6A contract • 
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Although you did not raise the same question with regard to transactions 
subject to Chapters 6 and 7 of Article 5069, it is our view that the 
above set out reasoning is also applicable to those transactions. 
Therefore, (Senate Bill 921) is applicable (assuming appropriate cir­
cumstances) to transactions entered into pursuant to Chapter~ 6, 6A and 7 
of Article 5069, V.T.C.S. 

This is not our position with regard to loans which are subject to the 
provisions of Chapters 3, 4 or 5 of Article 5069, V.T.C.S. Each of 
those chapters .has a provision (3.15(8), 4.01(7) and 5.02(5)) which 
specifically prohibits any charges other than those provided for in the 
various chapters from being received either directly or indirectly in 
connection with making, servicing, collecting or enforcing a· loan. 
Since the above set out provisions of Chapters 3, 4 and 5 were not 
amended or repealed by Senate Bill 921 it is our positon that Article 
9022 is not applicable to loans subject to the provisions of Chapters 3, 
4 and 5 of Article 5069, V.T.C.S. 

Sincerely, 

clt:Z?1v 
Sam Kelley 
Consumer Credit Corr.missioner 


