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I STATE OF TEXAS 

I 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY. Commissioner 

Mr, Jack Welch 
Attorney at Law 
P .. 0. Box 568 
}~rlin, Texas 76661 

Dear Mr. Welch: 

POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

1011 SAN JACINTO BOULEVARD 
512/ 475-21 h 

February 10, 1983 No. 83-2 

This is to acknowledge receipt of your recent letter concerning procedures 
which might be used by a creditor who wishes to reduce the rate of finance 
charge on open-end accounts which are subject to the provisions of Article 
5069-1,04, V.T.C.S. (All statutory references herein are to provisions 
of Article 5069, V.T.C.S. unless otherwise noted.) 

For the purpose of this response it is assumed that a retailer is extending 
credit by use of an open-end account program subject to the provisions of 
Chapter 6, Article 5069. The retailer has previously, effective October 1, 
1981, implemented a time price differential charge equivalent to a rate of 
21% per annum subject to the annualized ceiling. Since the annualized 
ceiling on this plan was implemented as of October 1, 1981, the time price 
differential rate charged on the program was subject to adjustment on 
October 1, 1982, (at which time it was not required to be reduced) and 
will not be subject to a possible mandatory adjustment again until October 1, 
1983. However, the retailer just described wants to voluntarily lower the 
time price differential charge assessed under the program on new purchases 
made on and subsequent to March 1, 1983. 

You then pose several questions in your letter relating to this proposed 
change in the rate of charge. I will state your questions and set out my 
response directly following each question. 

Question No. 1. May the retailer reduce the rate without giving the notice 
set out in Article 5069-l.04(i)? What notice would be required, if any? 

Response to Question No. 1. It is our opinion that the above described 
retailer may reduce the rate of charge on purchases made ·pursuant to the 
plan on and after March 1, 1983 without giving the notice described in 
Article 5069-l.04(i). The participants (obligors) ·in the program have 
previously agreed to a rate of charge of 21%. Such charge on the plan will 
be an authorized charge at least until October 1, 1983. Article l.04(g) 
provides as follows: 
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"(g) Unless otherwise agreed, when the parties have agreed to 
a rate, they are considered also to have agreed to any lesser rate 
that the creditor may elect, or is required under Section (h) of 
this Article to implement." 

It is our view that Article l.04(g) authorizes a creditor to elect to charge 
a lesser rate than that previously agreed to by the obligors if the creditor 
elects to do so. In addition, I can think of no policy reason which would 
argue against a creditor being able to voluntarily reduce the rate of charge 
on such a program as described. It is our position that the earlier de-­
scribed retailer may reduce the rate of charge on the described plan as 
of March 1, 1983 and not be required·to give the notice described·in 
Article l.04(i). If the open-end·account plan is subject to Article l.04(h)(l) 
the only notice requirements would be those of Regulation Z of the Truth in 
Lending Act. 

Question No. 2. On new accounts established after }~rch 1, 1983, may the 
retailer use present agreements which include an agreement to pay a rate of 
21%, and charge only 18% on these, or must new agreenents with an 18% rate 
be prepared? 

Response to Question No. 2. On new accounts established after }!arch 1, 1983 
the retailer may use present agreements which provide for a finance charge 
of 21% per annum but charge a rate of only·l8% on those accounts. Again, 
the 21% rate on this program will be' lawful until October 1, 1983. Also, 
Article l.04(j) provides that a previously implemented lawful ceiling on an 
open-end account plan will also be the ceiling for any new participants 
entering the program while that ceiling is in effect. Therefore, in our 
view, the retailer may use the agreements providing for a rate of charge 
of 21% per annum for new customers.entering the program after March 1, 1983 
and prior to October 1, 1983. 

Question No. 3._ If the retailer desires for the rate change to apply only 
to purchases made after March 1, 1983, may he· continue to-charge the 21% 
rate on purchases made between October 1, 1981 and·March 1, 1983? If 
he .may do so, would this change-your answer to any of the· other questions 
raised? 

Response to Question No. 3 •. The retailer may apply the new rate of charge 
of 18% per annum·only to new purchases.made·on·or·after·March 1, 1983 and 
continue to charge the rate of 21% per .annum to purchases made on or after 
October 1, 1981 and prior to March 1, 1983. The 21% rate has been, still 
is, and will be an authorized charge on this program at least until 
October 1, 1983. Since the reduction in the rate·from 21% to 18% is voluntary 
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on the part of the creditor and has ncr been mandated by a reduction in the 
annualized ceiling applicable to this plan, the rate of charge of 21% on 
balances incurred from October 1, 1981 to March 1, 1983 will be lawful 
until and including September 30, 1983. Article lA.01 is not applicable 
to those purchases made under the plan on and after October 1, 1981 since 
they would not be part of any bal~nce existing as of the implementation of 
the provisions of Article 1.04 by the creditor. 

Question No. 4. Assume that the retaile·r has determined that the balances 
that were in existence-en -all-, or a ·definable group, -of· his customers' 
accounts as of October 1, 1981, have now been reduced to $500 or less. 
These balances were incurred under an agreement that a rate of 18% applied 
to balances of $500 or less. On such accounts where the balance "grand­
fathered" under Article lA.01 is now $500 or less, may the retailer combine 
that "grandfathered" balan~e with the new balance being incurred at 18% for 
purposes of disclosure, conputation of fin&nce charge, etc.? 

Response to Question No. 4. Our reply to this ctuestion is "Yes." Prior to 
October 1, 1981 a rate of charge of 18% per annum was lawful on these types 
of accounts on amounts of $500 or less. Any balances in existence on 
October 1, 1981 would have had to have been "grandfathered" at their old 
rate of charge because of Article lA.01. If the existing balances were 
in excess of $500 such excess amount would have to have been "grandfathered" 
at a rate less than 18%. However, ff it is assu~cd that all such balances 
have now been reduced to $500 or less, a rate of charge of 18% is lawful 
on such balances. Since the r,ste of -t:.harge on new purchases under the 
program as of March 1, 1983 will be assessed at the sace·rate of charge 
(18%) any such remaining "grandfathered" balances of $500 or less may be 
combined with the new balances incurred on and after March 1, 1983 on 
which a rate of charge of 18% is assessed. 

Question No. 5 •. Assume that the ~etailer will ch5rge the new 18% rate 
on charges made after March 1, 1983, but that charges made between Octob~r 1, 
1981 and March 1, 1983 will continue to accrue a charge of 21% per annum (as 
described in Section 3 above). May the retailer apply·payments received 
first to the balance which accrues interest at the rate of 21% and there­
after to the balance which accrues interest at the rate of 18%? Must the 
retailer so apply payments, or may he apply them in any manner that would 
otherwise be legally permitted? 

Response to Question No. 5. It is our opinion- that· -the- retailer may apply 
payments received first to the balance which· accrues interest (time price 
differential) at the rate of 21% per annum and thereafter to the balance which 
accrues interest (time price differential) at the rate of 18%.per annum unless 
for some reason the agreements under the plan mandate otherwise. The Article 
lA.01 language relating to application of payments is permissive in nature and 
neither that section nor any other of Article 5069 requires any particular 
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method of application of payments. If there is no contractual impediment, the 
retailer may utilize the above described method of payment application or some 
other. It should be noted, however, in the event payments are first applied to 
the balances with a rate of 21% and some accounts have old balances of $500 or 
less which have been "grandfathered" from the implementation date of the Article 
1.04 provisions those old balances might not be paid off for some time. If the 
retailer at some future date should wish to increase the rate of charge on the 
program in excess of 18% care should be taken that any then still existing 
"grandfathered" balances not be assessed a rate of charge in excess of 18%. 

Question No. 6. Assume that the retailer implemented a floating rate formula 
under Article 5069 - l.04(h)(2) on October 1, 1981, rather than implementing a 
particular numerical rate under Article 5069 - l.04(h)(l). Would this factor 
change your answer to any of the other questions? 

Response to Question No. 6. Our answers would be the same as previously given 
if the plan were subject to Article l.04(h)(2). The notice requirements of 
Article 1.04(h)(2), second paragraph, would not be required since the rate 
change is not brought about by the operation of an index, formula or provision 
of law. 

Question No. 7. Assume that after reducing the rate actually charged to 18% the 
creditor later wanted to charge 19% (or any other rate not exceeding 21%) on the 
account of a customer who had signed an agreement agreeing to pay 21% or agree­
ing to a formula which at that later, time produced a rate of 21% (or as to whom 
the creditor had sent the customer a notice setting out the 21% rate or the 
formula producing that rate, in accordance with Article 5069 - l.04(i)). What 
notice, if any, would be required by Texas law? I understand that the Federal 
Truth In Lending law might well require a notice. I also understand that 
changes produced by the formula used in an Article 5069 - l.04(h)(2) type of 
agreement would require a notice to the customer of the change dictated by the 
formula previously disclosed. However, would Texas law require any notice when 
the creditor simply returns to a rate not exceeding the rate previously dis­
closed under Article 5069 - l.04(h)(l) or, in the case of an account subject to 
Article 5069 - l.04(h)(2), if the creditor simply returns to charging a rate 
which is equal to or less than the rate which the formula previously disclosed 
produces. For purposes of this question, assume that the new rate would be 
legal under the appropriate ceiling at the time that the new rate was 
charged. 

Response to Question No. 7. If the obligors·in a plan have previously agreed to 
pay a rate of 21% per annum or (if a variable rate program) agreed to pay a rate 
not in excess of 21% per annum, the above described creditor does not have to 
comply with Article l.04(i) if the creditor subsequently wishes to increase the 
rate charged on the program to some amount not in excess of 21% per annum. The 
parties have previously agreed to a rate not to exceed 21% per annum and no 
further agreement or notice is required. For the reasons stated in the response 
to question number 6 the notice requirements of Art. l.04(h)(2) would not be 
required in this instance on a variable rate program. Any notice required by 
the Federal Truth in Lending law should be given. 
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Question No. 8. If the creditc·r were not a retailer operating under 
Chapter 6, but a creditor op.eradng undersome othe.r Chapter of Article 
5069, would this change any of your answers? 

Response to Question No. 8. All ;:,f the abc~e given re.sponse.s would be the 
same for any type of creditor who is extending credit pursuant to an open­
end account credit program which is subject to the provisions cf either 
Articles 1.04(h)(l) or l.04(h)(2). 
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