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~-~; STATE OF TEXA.S 
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)FFICE OF CONSU1\1ER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Ms. Claudia B. Wilkinson 
Fulbright & Jaworski 
Bank of the Southwest Building 
Houston, Texas 77002 

Dear Ms. Wilkinson: 

1011 SAN JACINTO 
POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

June 27, 1983 83-6 

(512)475-2111 
(214)263-2016 
(713)461-4074 

This is to acknowledge receipt of your letter dated June 14, 1983, 
\·1herein you pose several questions concerning recently enacted Senate 
Bill 405, the relevant portions of which will be codified as various 
sections of Article 5069, V.T.C.S. I will first quote a portion of your 
letter and the questions you pose and then set out my response. Your 
letter reads as follows: 

"The interpretations requested in this letter are based upon the 
following fact situation. A state or national bank (the 'Bank') 
issues debit cards ('debit cards') to customers ('Depositors'), upon 
request, pursuant to an agreement (the 'Agreement') which provides that 
the debit card may be used at certain automated teller machines to 
\·ti th draw money from designated depo~i t accounts, to transfer money 
between deposit accounts, to transfer money from a deposit account to 
make a payment to the Bank, to make deposits to deposit accounts and 
to inquire as to the balance in the deposit accounts. Not all trans­
actions may be performed at all automated teller machines which may 
be used by the Depositors. 

"The impact of H. B. 1091 68th Tex. Leg. dealing with point of sale 
terminals is uncertain at this time. However, after the effective date 
of H. B. 1091, it is likely that it wi11 also be possible for a Depositor 
to use a debit card at a point of sale terminal to transfer funds from 
a deposit account to make a payment to a seller of goods or services. 
This type of electronic transaction by the Depositor will be basically 
equivalent to a check written by the Depositor to the seller . 
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"The Agreement does not provide for any extension of credit to the 
Depositor. The Agreement provides that any withdrawal from a deposit 
account at an automated teller machine will be handled by the Bank as 
other transactions, such as checks, are handled by the Bank. Pursuant 
to the Agreement, the Depositor agrees not to enter or permit a trans­
action which will result in an overdraft on any account unless arrange­
ments, other than the Agreement, have been made with the Bank. As 
discussed below, even if other arrangements have been made, the Depos­
itor cannot withdraw money from an online automated teller machine in an 
amount which is more than he has in his account regardless of any credit 
line. If an overdraft somehow occurs on the account, the Depositor 
agrees to repay on demand the full amount of the overdraft together 
\·Ji th any charges customarily imposed by the Bank for overdraft i terns. 

11 As a completely separate product, the Bank has an open-end line 
of credit agreement (the 'Credit Agreement'). Under the terms of the 
Credit Agreement, a customer (the 'Borrower') has several options. The 
credit line may be accessed by a special draft dra1·m by the Borrower. 
If the Borrower elects, the credit line may be used as the credit line 
which must exist in connection with an American Express Gold Card, 
as described below. The Credit Agreement also allows the Borrower to 
elect to use the credit line for 'Optional Balance Protection' which 
may op~rate as an ov~rdr~ft llne for a designated deposit account. If 
the Borrower has requested O~tional Balance Protection and the designated 
checking or NOW account reaches the minimum balance designated by the 
Borro1;1er, the Bank will 'loan to the.Borrower sufficicent funds in $100 
increments by transfer of funds to the account to maintain the balance 
in the account above the designated level. 

"The Credit Agreement may be used-with a Borrower's American 
Express Gold Card if the Borrower so elects. Under the Gold Card program, 
a Borrower-applies ·for and receives a Gold Card from American Express 
and obtains an open-end line of credit from a lender such as Bank. 
Bank does not arrange to have merchants honor a Gold Card or receive a 
merchant discount in connection with a Gold Card transaction. Bank 
does not provide authorization services in connection·wtth Gold Card 
transactio.ns .. or arrange for payment of sa.l es drafts to merchants. 
American Express receives an·annual fee, but· does not charge interest 
on the outstanding balance of an account. The balance·must be paid in 
full to American Express each month. Each month, the Borrower must pay 
the full amount. to American .Express directly or, if the· Borrower wants 
to defer payment of all or part of the balance, the Borrower may draft 
upon available funds under the Credit Agreement to pay: American Express. 
The Bank may refuse to. pay such a draft if, for example;,· the amount of . 
the draft would.cause the outstanding credit to exceed the Borrower's credit 
limit under the Credit Agreement. Gold Card charges·are not automatically 
debited against the credit line. 
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"The Credit Agreement is structured under Chapter 4 now and was 
structured under Chapter 4 before H. B. 1228. Interest is charged at 
a fixed rate which does not exceed the annualized ceiling. 

"The facts set forth above apply to many banks. Only two· of those 
banks issue credit cards such as Visa or MasterCard. The Credit Agree­
ment is a separate program from the debit car.d Agreement. Both the Credit 
Agreement and the debit card Agreement are separate from any credit 
cards issued by those banks which issue credit cards. Borrowers are 
not required to have a debit card or a credit card from Bank or an 
affiliate. Depositors are not required to have a Credit Agreement or 
credit card with Bank or an affiliate. Indeed, a research report pre­
pared in September, 1982 dealing with several banks in. the Houston area 
showed that out of all of the Credit Agreement c~stomers at those banks, 
less than half of those Borro\'1ers also had debit cards. 

"Even if a Depositor has made arrangements with Bank for a Credit 
Agreement and has elected Optional Balance Protection, the Depositor 
cannot withdraw more money from his account than the records show as 
the balance. At an online automated teller machine, a debit card will 
not access any credit line which is available under a Credit Agree-
ment by causing an overdraft in the deposit account. Assume, that a 
Depositor has entered into a Credit Agreement with Bank and has requested 
Optional Balance Protection for a zero balance in connection with a 
checking account accessible by the Depositor's debit card. If that 
Depositor uses his debit card at an.online automated teller machine to 
request a withdrawal which exceeds the posted balance of the checking 
account, the withdrawal will be refused, no overdraft w111 be created 
and no funds will be advanced under the Credit Agreement. If an auto­
mated teller machine is "down" or offline, an overdraft may inadver­
tently be created by a \·rithdrawal by any .Depositor using a debit card 
whether or not the Depositor has entered into a Credit Agreement in 
connection with the deposit account. 

"Based upon the foregoing, we ask your interpretation of the 
following: 

11 1. Is any use of a uebit card or an American Express Gold Card 
a "Credit Card Transaction" as that term is defined in Article 1.0l(g) 
added by S. B. 405? 

"2. Is the Credit Agreement or the debit Agreement a "Lender Credit 
Card Agreement" as that term is defined in Article 1.0l(f) added by 
S. B, 405? 

''3. May the Credit Agreement continue to be structured under Chapter 4? 11 
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Before responding to your specific questions I would 11ke to outline 
what I believe to be the legislativ€ intent of the relevant sections 
of S. B. 405. 

Sections 29-37 of Senate Bill 405 were enacted to apply to the 
typical bank and retail credit card extensions of credit. Throughout 
the various relevant provisions will be found the repeated use of the 
phrase 11 credit card transaction(s), 11 There were a number of other 
bills introduced during the 68th Legislative Session which would have 
been applicable to many other types of extensions of credit, none of 
\'lhich bills were enacted. I believe it accurate to st.ate that Sections 
29-37 represented a compromise of most of the interested parties and 
it was the understanding of those involved that the final product 
(S. B, 405) would be applicable only to "credit card transactions. 11 

With that as the objective, Article l.Ol(g) (Sec. 29) was written so as 
to define a "credit card transaction" as a transaction· in \·1h1ch a card 
is or may be used to debit an open-end account when the card is or 
may be used for personal, family or household use. 

Clearly there was legislative intent to exclude transact1ons that 
were not for personal, family or household use. Also, there can be 
no doubt that other types of open-end credit, even though for personal, 
family or household use, were intended to be excluded if no card was 
used to debit an open-end account in connection \·lith the· cred1t. 

I 

The definition of "Lender Credit Card .Agreement" in Art1cle 1.01 (i) 
(S. B. 405 - Sec, 29) includes all agreements for open-end accounts 
authorized or defined in various loan chapters of Article 5069 if "credit 
card transactions 11 may be made in connection with such agreements. 
Here again is found legislative intent not to include all types of 
open-end accounts which are authorized by Chapters 3, 4 or 15 but only 
those pursuant to which "credit card transactions 11 may be made. Also, 
transactions which are due and payable in full each month and on which 
no interest is charged when the obliger pays in accordance with the 
terms are excluded. 

Following the definitions of "Credit Card Transaction 11 (Art. LOl(g)) 
and "Lender Credit Card Agreement"· (Art. l.Ol(i)), Art1cles l.04(b)(6) 
(S. B. 405 - Sec. 30) and l5.02(d)(S. B. 405 - Sec. 34) provide that 
open~end accounts authorized by Chapters 3, 4 or 15 ~ursuant to which 
credit card·traRsactions-may be made are subject to Article 15.02(d). 



• 

• ' 

Claudia Wilkinson 
Page Five 

June 27, 1983 83-6 

To summarize at this point, there is a common thread throughout 
the various pertinent provisions·of Senate Bi11·405·with·regard to what 
types of transactions w111 be subject thereto. I believe those trans­
actions can be described as revolving open-end accounts which open-end 
accounts are or may be debited by using a credit card for loans or 
purchases which are for persona1, family or household use. I might add 
that we feel the Legislature did not intend·to apply S. B. 405 to 
transactions in which some sort of special checks or drafts might be 
used to draw on previously established open-end lines of credit but only 
those types of credit in connection with which the cardho1der is issued 
a typical credit card. 

The debit card agreement, by itself, d~scribed in your inquiry 
does not provide for any extension of credit, but rather prohibits same. 
If an overdraft somehow occurs, the obliger has agreed to repay on demand 
the full amount of the overdraft. Article 15.02(d) would not be applicable 
to this agreement standing alone. But in the situation described, a 
customer who has a debit card may be able to enter into another agreement 
which the bank makes available to customers. This agreement, which is 
utilized by many customers who do not have debit cards, has a feature 
called Optional Balance Protection. However, if a debit card holder has 
this feature of the credit agreement, the cardholder cannot withdraw 
money from an online automated teller machine in an amou.nt which is more 
than he has in his account regardless of any credit line. 

With regard to the American Express Gold Card Plan described in 
your letter, when the cardholder uses the Gold Card to make a transaction, 
no extension of credit is made by the bank under· the Credit Agreement. 
So long as the cardholder pays American Express the·full amount each 
month, the cardholder may use the Gold Card without ever triggering any 
extension of credit by the bank. Credit .is only extended under the 
Credit Agreement in connection with.the Gold Card program if the card­
holder goes beyond the use of the:·card and drafts·on the line of credit. 
Also, in the .case of the Gold Card program; the card issuer (American 
Express) is not the creditor which extends the open-end credit. 

Therefore, based upon the facts outlined in your letter it is the 
position of this office that: · 

l~ The :use of the described debit.card or the-described American 
Express Gold Card is not a 11 Credit Card Transaction" as that term is 
defined in Article l.Ol(g); 
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2. The described Credit Agreement and the described Debit Agree­
ment are not "Lender Credit Card Agreements" as that term is defined 
in Article 1.0l(i); and 

3. The Credit Agreement may continue to be structured under 
Chapter 4. 

It should be emphasized that. the above conclusions apply only to 
the described fact situations. It may well be that our views would be 
different with regard to other programs, particularly any dual purpose 
cards which you mentioned. 

Sin~ 

2~1ey 
Consumer Credit 

SK:aw 


