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:~·· ~~J STATE OF TEXA~ 
·· ..... -;. ........ 

)FFICE OF CONSUl\1ER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Ms. Claudia 8. Wilkinson 
Fulbright & Jaworski 
Bank of the Southwest Building 
Houston, Texas 77002 

Dear Ms. Wilkinson: 

1011 SAN JACINTO 
POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

June 28, 1983 83-7 

(512)475-2111 
(214)263-2016 
(713)461-4074 

This is to acknowledge receipt of your letter dated June 23, 1983 
wherein you pose two questions concerning Senate Bill 405, the relevant 
sections of which are various provisions of Article 5069, V.T.C.S. 
I will first quote a portion of your letter and your questions and then 
respond. Your letter is, in part, as follows: 

"The interpretations requested in this letter are based upon the 
following fact situation. A bank (the 'lender') issues credit cards 
and extends credit pursuant to an agreement subject to Chapter 4 (the 
'Agreement'). The Agreement provides, in part, as follows: 

'We figure the FINANCE CHARGE on your account by applying 
a periodic. rate of 1.75% per month (corresponding ANNUAL 
PERCENTAGE RATE of 21%) to the Average Daily Balance of 
your account-(including current transactions). This rate 
wi 11 be in effect for a 12-month period commencing July 1, 
1982 and will remain in effect for successive 12-month 
eriods until chan ed in accordance with the law.' 
Emphasis added. 

"Significant changes to the credit card laws in Texas become effective 
on July 1, 1983 which is also the first anniversary date of· the annualized 
rate adopted in ·the Agreement. Your office·has announced a new 'Annual 
Rate Applicable to Pre-July 1, 1983 Retail Credit Card·and Lender Credit 
Card Balances with Annual.implementation. Dated from 7/01/83-9/30/83.' 
That rate is 18.31% and it becomes effective on July 1, 1983. The 
lender plans to .lower the rate which is applicable to the unpaid princi­
pal b'aTa·n·ce·l:frt·ransactions made.·on or after· July l, 1982 and before 
July 1, 1983 (the 'Annualized Balance') from 21% per ·annum to 18.3% 
per annum . 
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"Under Article lA.01, when the lender adopted Article 1.04 rates, 
the cardholders had to be allowed to pay off the balance existing in 
their account at the time of the rate change 'at the rate previously 
agreed to.' The cardholders had previously agreed that interest would 
be charged (i) on that portion of the average daily balance not above 
$1,500 at an annual rate of 18 percent; and (ii) on that portion of the 
average daily balance above $1,500 and not above $2,500 at an annual 
rate of 12 percent and (iii) on that portion of the average daily balance 
above $2,500 at an annual rate of 10%. Currently, these rates (the 'Old 
Rates') apply to the unpaid principal balance of transactions made before 
July 1, 1982 (the 'Old Balance'). 

"After July 1, 1983, the Old Rates generally will continue to apply 
to the Old Balance. However, if the amount of ·unpaid Dld Balance in 
an account as of the first day of the first billing cycle for the account 
after July 1, 1983 is greater than $2,500 and there is an Annualized 
Balance in the account, the provisions related to an annual percentage 
rate of 12% \·lil 1 not apply, and a periodic rate of interest which does 
not exceed an annual rate of 10% will apply to the average daily balance 
of the amount of Old Balance in excess of $1,500. The result, under those· 
circumstances, is that an_annual percentage rate which does not exceed 
10% will be charged on that portion of the average daily balance of the 
Old Balance which is above $1,500 and not above $2,500 instead of an 
annual percentage rate of 12% as previously agreed. 

"Based upon the foregoing,· we request you·r interpretation of the 
fo 11 m·ti ng: 

"l. As to each of its credit card accounts, may the 1 ender 
reduce the rate which is applicable to transactions made on or 
after July 1, 1982 and before July 1, 1983.from 21% per annum 
to 18.3% per annum as of the first day of the first billing 
cycle of such account beginning after July 1, 1983? 

11 2. May the lender charge a rate which is less than the rate 
previously agreed to on a portion of the Old Balance without 
violating article 1A.Ol? 11 

Section 37 of Senate Bill 405 provides in part as follows: 

"Provided, that· if a creditor bills its customers on a monthly 
billing cycle and the effective date of those sections does not 
coincide with the beginning of a monthly billing cycle for some 
or all of that creditor's accounts on which credit card trans­
actions can be made, the creditor may, at its option, comply 
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with the law in effect immediately before the effective date 
of this Act as to each such account until the first day of the 
first monthly billing cycle beginning after the effect1ve· date 
of those sections, and the amendments made by Sections 29 through 
36 of this Act take effect as to each such account on the first 
day of the first monthly billing cycle beginning after the effec­
tive date of those sections. 11 

The above quoted language was included in Senate Bill 405 because 
the Legislature was aware of the fact that if all credit card issuers 
were forced to make the ·change·from the ·old law to the new as to all 
cardholders on July 1, 1983 that great difficulties could possibly be 
imposed on creditors with no significant benefits· resulting for the 
cardholders. For·this reason, the creditors were given the option of 
changing as of July l; 1983 or waiting until the first billing cycle 
immediately following July l, 1983. If a creditor chooses the latter 
method, Section 37 states that the creditor may comply with the law 
in effect immediately before the effective date of Senate Bill 405, 
which is July 1, 1983~ The lawful rate on the ·contracts described in 
your letter prior to July 1, 1983.was 21%. It is our opinion that the 
legislature intended to allow the creditor described in your letter to 
leave the 21% rate in effect until the various billing cycle dates 
immediately following July 1, 1983, at which time·the rate on the accounts 
will be lowered to 18.3%. Therefore, the answer to·your first question 
is "Yes. 11 

1 

Our response to your second.question also is "Yes." Article 5069 -
l.04(g) provides in part that '' ... when the parties have agreed to a rate, 
they are considered also to have agreed to any lesser rate that the 
creditor may elect ... " In your described situation the lender may 
charge a rate which is less than the rate previously agreed to on a 
portion of the Old Balance without violating Article lA.01 . 


