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STATE OF TEXAS 

OFFICE OF CONSU1\1ER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Ms. Barbara N. Perkins 
Liddell, Sapp, Zivley, Brown & LaBoon 
Texas CoI!l!!1erce Tower 
Houston, Texas 77002-3095 

Dear Ms. Perkins: 

1011 SAN JACINTO 
POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

July 13, 1983 83-9 

This is to acknowledge receipt of your letter dated June 27, 1983 
concerr-ing the applicability of recently enacted Senate Bill 405, 
codified as various sections of Article 5069, V.T.C.S., to certain 
electronic transfer services offered by a bank(s). I will first 
describe the programs outlined in your letter • 

The Bank, in compliance with applicable law, issues to customers who 
apply for electronic funds transfer service a personal identification 
nunber ("PIN") and a plastic card (such PIN and plastic card are 
collectively referred to as the "Access Device"), which Access Device 
nay be used at an appropriate unmanned teller machine ("ATH"). The 
Access Device may be used at an ATM to obtain cash from the customer's 
asset accounts (savings, demand deposit, or NOH a'ccounts); to make 
inquiries as to the balance of the customer's asset accounts; transfer 
funds between the customer's savings, demand deposit and NOH accounts; 
and make deposits to the customer's asset accounts. The Access Device 
allows a customer to access his/her asset account electronically; such 
customer can accomplish no more with respect to the asset accounts 
(other than to make balance inquiries via an ATM) than a custOl!ler with 
a checkbook and savings withdrawal slips. Neither the card itself nor 
the Access Device may be used to purchase goods or services on credit, 
nor can a customer present the Access Device at a teller window to 
obtai~ access to the customer's asset accounts. The sole purpose of 
the Access Device is to allow a customer to electronically access his/her 
accounts, alleviating his/her visiting the bank during normal banking 
hours • 

(512)475-2111 
(214)263-2016 
(713)461-4074 



• 

• 

• \. 

Ms. Barbara N. Perkins 
Page Two 

July 13, 1983 83-9 

Separate and apart from the electronic funds transfer service, the 
Bank offers two types of overdraft protection services (collectively 
referred to herein as "Overdraft Protection") to qualified customers 
for particular asset accounts such as checking and NOW accounts ("check­
ing accounts"). Both Overdraft Protection services operate in the 
same fashion, except that the preapproved line of credit c~nnected 
with the one service ("AMEX Overdraft Protection") may be used not 
only to cover any insufficiencies in a checking account but also to 
pay American Express Gold Card bills if the customer authorizes American 
Express to draft directly on such customer's line of credit. An American 
Express Gold Card holder does not borrow any r.ioney from t:he Bank when 
he purchases goods and services by using his Gold Card. A draw is made 
on the customer's line of credit only in the event: the customer does 
not wish to pay his American Express bill and the customer instructs 
An.erican Express to draft on his ~!EX Overdraft Protection line of 
credit at the Bank. 

Each such Overdraft Protection agreement is subject t:o Articles 5069-1.01 
and 5069-15.01 ~ ~· of the Texas Revised Civil Statutes, The Bank ' 
elected the indicated ceiling as the ceiling for usury purposes for 
the Overdraft Protection lines of credit; however, the Bank has limited 
this rate to a fixed rate of 18% per annum pursuant to the writ:ten 
agreements establishing the Overdraft Protection services. 

The amount of the Overdraft Protection line of credit 1s considered 
part of the available balance in a customer's asset account, available 
at all times for withdrawal by the .customer. Both Overdraft Protection 
lines of credit are as a general rule activated by writing a check for 
more than exists in a customer's checking account. The balance in the 
checkins account is used first, and then funds are automatically 
advanced from the Overdraft Protection line of credit in increments 
of $100 to the checking account to cover the check. The Overdraft 
Protection line of credit may also be activated by a customer's calling, 
writing, telexing or visiting the Bank in advance of an expected 
deficiency and requesting the Eank t:o transfer funds in an estimated 
amount fror.i the Overdraft Protection line of credit to the customer's 
checking account (thus triggering finance charges from t:he time the 
instruction is received as opposed to the tine of the deficiency). 

The Bank views the electronic funds transfer service and the Overdraft 
Protection service as separate entities. The former is designed to 
provide electronic access to asset accounts so that a customer may obtain 
cash at convenient locations at convenient times, without going to the 
Bank during normal banking hours to write a check and presenting the 
check t:o a teller; the latter 1s designed for the credit convenience 
of a customer who desires a pre-approved line of credit in various 
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amounts (typically in the $2,000 range) and does not want to pay 
interest on the funds until he actually uses the funds. Not all 
holders of Access Devices have Overdraft Protection and there is no 
requirement that a Eank customer have either or both. 

The Bank's existing data processing system and the Bank treat with-
drawals at an ATM in exactly the same manner as withdrawals at the 
teller windows where the customer has used a check or savings with-
drawal, except that the Bank furnishes the customer using the ATM 
services the required Regulation E periodic statement and recP.ipt 
descriptions. When a customer uses the ATH to make an inquiry as to his 
current balance in his checking account, the ATI-1 response is the customer's 
available balance, which includes the money in the customer's checking 
account (which may include actual previous advances under the Overdraft 
Protection line of credit) plus any amounts available for withdrawal 
from the customer's Overdraft Protection unused line of credit. The 
customer would receive the same response to a balance inquiry from a 
teller in person, by phone or letter. Advances of funds under an Over­
draft Protection line of credit are generally automatically initiated 
by a deficiency in the customer's checking account balance or by the 
specific instruction, whether oral or written. Any withdrawal of funds 
frol".l an ATM with the customer's Access Device which results in a 
deficiency in his asset account automatically triggers an advance 
under the Overdraft Protection line of credit, just as an asset defi­
ciency caused by the writing of a check would automatically trigger 
the Overdraft Protection line. For example, if a customer has a check­
ing account with a balance of $100 and an unused Overdraft Protection 
line of credit of $2.000 and he goes to the teller to cash a check for 
$250, he obtains $250. He then has a balance of $200 under the Over­
draft Protection Agreement (upon which finance charges are assessed), a 
balance of $50 in his checkinz account and $250 in cash. Rather than 
wait in line at the teller window, the customer could have taken his 
Access Device to the ATM in the Bank's lobby to obtain $250 in cash 
and the result would have been the same. Without ·manually examining 
the customer's statement, the Bank cannot determine whether or not an 
ATH transfer or a check indirectly resulted in actual usuage in the 
line of credit; if an ATM transaction and a check are posted on the 
same day, there may be no conclusive method of establishing which 
activated the credit line. 

Response 

In Letter Interpretation Number 83-6 dated June 27, 1983 we expressed 
our view that the Sections 29-37 of Senate Bill 405 were enacted to 
apply to the typical bank and retail credit card extensions of credit. 
1 think it is clear that the Legislature did not intend that the rele­
vant provisions of Senate Bill 405 apply to all open-end credit plans but 
only to typical credit card programs. ln Letter Interpretation Number 
83-6 we expressed our opinion that the debit card plan in connection 
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with an overdraft protection plan and the American Express Gold Card 
Plan described therein were not plans pursuant to which "credit card 
transactions" as defined in Article 5069-1.0l(g) were made. Although 
there are some differences in the plans described in your letter and 
those discussed in Letter Interpretation Number 83-6, it is also our view that the plans outlined in your letter are not ones pursuant to 
which a "credit card transaction" is or may be made. 

The debit card issue has been a difficult one with which to deal. 
I was to some extent involved in the Senate Bill 405 legislative process and have knowledge .of.the fact that no one ever expressed any intent that debit cards should be affected by the legislative changes intended for typical credit cards. On the other hand, it is fair to state that 
no one directly involved with Senate Bill 405 knew and was ever apprised 
of the various ways \.;hich debit cards might be used to debit an asset 
account in connection with which account there might be a separate 
overdraft protection plan. As far as I kno~, the issue was just never fully considered other than to assuoe that the new legislation in 
Senate Bill 405 would not affect debit cards • 

I believe as a general rule that an administrative agency should not "legislate" by using its interpretive authority to expand the scope 
of legislative enactments. Arguments can be made that the Access Device plan in connection with the Overdraft Protection Plan described in your letter could be considered a plan pursuant to which "credit card trans­
action(s)" may be made. However, use of the d~scribed Access Device 
al~ays debits an asset account; it does not debit an open-end account 
as required by Article l.Ol(g). It is true that the debit to the asset account may result in funds being advanced to that account, but this is brought about by another agreement separate from the debit card 
agreement, and such advance may also be the result of a debit to the 
asset account caused by the writing of a check, which was clearly not 
intended to be subject to the definition of "credit card transaction." 

It is the position of this office that transactions made pursuant to the described Access Device program and American Express Gold Card Plan in conjunction with the Overdraft Protection Plan do not· constitute "credit 
card transaction(s)" as that tern is defined in Article 5069-1.0l(g), v.T.c.s. 

It should be noted that the plans here discussed had been in existence 
sometime prior to the enactment of Senate Bill 405, and involve trans­actions on "bona fide" asset accounts. The programs were not estab­
lished with any intent of circumventing the new provisions of Senate 
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Bill 405. If programs were established in the future with more or less 
"dummy" asset accounts so as to off er some sort of open-end account 
credit program with the purpose of evading the restrictive provisions 
of Senate Bill 405 as they relate to credit card transactions our views 
of the progran would probably not be those expressed herein. 

Si net:: 
~feiley 
Consumer Credit Conmissioner 


