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STATE OF TEXAS 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COlVlMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Mr. Norman H. Cohn 
Shaw's 
203 East Houston 
San Antonio, Texas 78205 

Dear Mr. Cohn: 

1011 SAN JACINTO 
POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

}~rch 21, 1984 84-5 

This is to acknowledge receipt of your letter in which you ask for an 
expression of our opinion with regard to the addition to the unpaid 
balance of a retail charge agreement subjP.ct to Article 5069Chapter 6, 
V.T.C.S. of a charge made for a returned check given in payment of the 
amount or of a portion thereof owed on such account • 

In 1983 the Texas Legislature passed Senate Bill 921, now codified as 
Article 9022, V.T.C.S., i~hich authorizes the holder of a check upon its 
return following its dishonor by a payor to charge the drawer or endor­
ser a processing fee not to exceed $15.00. 

Since the enactment of Chapter 6 in 1967 it has been the position of 
this office that sine~ there was no statutory authorization for the 
assessment of a returned check charge for a dishonored check given in 
full or partial·payment of an account balance on a Chapter 6 retail 
charge agreement that a merchant was not authorized to make such a 
charge. Because of this position that such a charge was not proper it 
necessarily followed that any such charge could not properly be added to 
a retail charge agreement balance. It is now our view that Article 9022 
authorizes a creditor to charge a returned check charge for a dishonored 
check given in full or partial payment of a balance on a Chapter 6 
retail charge agreement. The more difficult question is whether such 
creditor may debit the customer's retail charge agreement balance for 
the amount of the returned check charge and charge a time price differ­
ential on the amount of the returned check charge. We think it clear 
that a returned check charge could not be debited to a retail charge 
agreement balance unless the underlying account agreement so provided, 
so the resolution of all related questions turns on whether a Chapter 6 
retail charge agreement may so provide • 
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There is of course no specific authorization in Chapter 6 for the 
inclusion in a retail charge agreement of a provision which would allow 
for the debiting of an account balance with a returned check charge. 
Conversely, there is no provision in Chapter 6 - similar to those in 
Chapters 3, 4 or 5 (3.15(8), 4.01(7) and 5.02(5)) - which specifically 
prohibits the contracting for or collecting of any charge not speci­
fically authorized. It can be argued that since Chapter 6 does not have 
such a prohibition that the creditor should be able to place a provision 
in the agreement that a returned check charge could be debited to an 
account balance. 

This office has through the years consistently taken the position that 
unless the Texas Legislature expressly states through legislation that a 
charge (whether it be interest, time price differential~ insurance, or 
some other) may be made on a credit transaction, then such charge may 
not be made. It has been and still is our basic approach that in the 
area of charges on credit transactions, since the legislature has 
repeatedly and comprehensively dealt with the issues, that this office 
as an administrative agency should not expand upon the allowable charges 
on a credit transaction. It is true that this instance of a returned 
check charge is different from the usual "other charge" issue which we 
have had to deal with because the legislature in Article 9022 has stated 
that the holder of a returned check has the authority to make a charge. 
But, Article 9022 contains no authorization for a merchant creditor to 
add such a charge to a retail charge agreement balance. 

As previously mentioned, although Chapter 6 does not have a correspond­
ing section to the "other charges prohibition" sections found in Chapters 
3, 4 and 5, we have taken the position that if a charge is not authorized 
by Chapter 6 to be provided for in and made pursuant to a retail charge 
agreement that such a charge may not be made. We believe this position 
to be correct for several reasons. For example, in Title 79, Article 
5069, Declaration of Intent, Section 1(5) is found the following statement: 

"(5) These facts conclusively indicate a need for a comprehensive 
code of legislation to clearly define interest and usury, to class­
ify and regulate loans and lenders, to regulate credit sales and 
services, and place limitations on charges imposed in connection 
with such sales and'services •••• "· (Emphasis added) 

It seems apparent that the Legislature intended to place restrictions 
and limitations on charges in connection with credit sales by enactment 
of the provisions of Article 5069. Additionally, Article 8.0l(a) pro­
vides as follows: 
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"(a) Any person who violates this Subtitle by contracting for, 
charging or receiving interest, time price differential or other 
charges which are greater than the amount authorized by this 
Subtitle, shall forfeit to the obligor twice the amount of interest 
or time price differential and default and deferment charges con­
tracted for, charged or received, and reasonable attorneys' fees 
fixed by the court." 

As can be seen, violations occur if charges greater than those author­
ized by Subtitle Two of Article 5069 are made. This provision does not 
ref er to charges authorized by law other than Article 5069 but rather 
only to those authorized by Article 5069. 

Also, Article 6.03(3) and (4) set out what time price differential 
charges and other provisions for which the retail charge agreement may 
provide. After providing for the time price differential charges in 
6.03(3) and (4), the last sentence of (4) states as follows: 

"In addition, such retail charge agreement may provide for the 
payment of an attorney's reasonable fee where it is referred for 
collection to an attorney, not a salaried employee of the holder of 
the contract, and for court costs and disbursements." 

The legislature has thus provided that certain other charges may be 
provided for in a retail charge agreement and it seems that an appro­
priate inference may be drawn that there was no legislative intent that 
other unnamed charges could be authorized in the contract. 

Therefore, in view of the language in the Declaration of Legislative 
Intent, the restrictive nature of the penalty sections in Chapter 8, the 
fact that the Legislature has authorized certain items such as attorneys' 
fees to be provided for in the agreement infers that other charges are 
not authorized, and because of our basic attitude that this office 
should not by administrative interpretation expand upon the area of 
allowable charges in connection with a credit transaction in the absence 
of clear legislative intent to that end, it is the position of this 
office that a Chapter 6 retail charge agreement should not contain a 
provision which would allow for an Article 9022 returned check charge to 
be debited to the account balance. The creditor would of course be 
authorized to debit the account balance for the amount represented by 
the returned check and would be authorized to assess and collect an 
Article 9022 charge separate·from·the Chapter 6 account balance. 

s*·nc ely, 

, t:l/l?V 
/ 
Sa Kelley 
Consumer Credit Commiss oner 


