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ST A TE OF TEXAS 

OFFIC;E OF CONSUl\1ER CREDIT CO~IMISSIONER 

SAM KELLEY, Comminioner 

}rr. Harold J. Dollinger 
Attorney at Law 
One Glen Lakes Park 
8140 Walnut Hill Lane, Suite 805 
Dallas, Texas 75231 

Dear Mr. Dollinger: 

1011 SAN JACINTO 
POST Oi'FICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

May 3, 1984 No. 84-6 

This is to acknowledge receipt of your recent letter concerning certain 
home solicitation contracts which are subject to Chapter 6, Article 
5069, V.T.C.S. The specific question presented by your inquiry is as 
follows: 

Hay a home solicitation contract which is subject to the provisions 
of Article l.04(q) and to Chapter 6 have a time price differential 

·charge computed in a "simple" manner rather than "add-on" so long 
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as the rate on the contract will not exceed the equivalent rate of 
the "add-on" charges authorized by Article 6.02(9)(a)? (All stat­
utory references are to various provisions of Article 5069, V.T.C.S.) 

I 

There are several statutory provisions which have relevance to the 
question presented •. Prior to the enactment of H.B. 1228 (effective Hay 
8, 1981) the only type charges applicable to a closed-end retail install­
ment transaction subject to Chapter 6 were of the "add-on" type (Article 
6.02(9)(a)). It was therefore our position until that date that there 
could be no "simple" type computation of the charge on such a contract. 
However, a section of H.B. 1228, which section is now codified as Arti­
cle l.04(n)(4), allows the parties to any contract (including a Chapter 
6 contract) to agree to any rate or amount allowed by that chapter or 
any simple·or precomputed ra~r amount not exceeding those allowed by 
Article 1.04. Although a "simple" method of computation of time price 
diffferential is a departure from the historical concept of that type of 
charge it seems clear that the legislature intended such change. (Ref­
erence our Letter Interpretation No. 84-3, February 24, 1984) • 
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However, in H.B. 1228 the legislature provided in what is now Article 
l.04(q) that the maximum rates authorized by Article 1.04 do not apply 
to a home solicitation transaction as defined by Chapter 13 if the 
agreement is secured by a lien on the obligor's homestead. The wording 
of this section probably could have been more precise but it.precludes 
the use of the Article 1.04 maximum rates on such contracts and does not 
preclude the applicability of other provisions of Article 1.04. It is 
not clear what is meant by the term "maximum rates" in this context, but 
certainly Article l.04(q) did nothing to prevent the charging of the 
rates or amounts authorized by Article 6.02(9)(a) on home 'solicitation 
contracts. (Reference our Letter Interpretation No. 81-4, June 4, 
1981). 

Also to be considered is Article 6.02(15) which provides, among other 
things, that the parties to a Chapter 6 retail installment contract may 
agree to any rate or amount of time price differential not exceeding a 
rate or amount authorized by Article 1~04. (This section is of course 
limited somewhat by Article l.04{q)). 

All of these four mentioned sections must be considered not only indi­
vidually but also as they relate to each other in order to arrive at what 
is thought to be the proper statutory construction. Our Office has 
reached the following conclusions. Article l.04(n)(4) allows for the 
"simple" method of calculation of a time price differential charge on a 
Chapter 6 retail installment contract. Both Article l.04(n)(4) and 
Article 6.02(15) provide that the rates or·amounts of charge authorized 
by Article 1.04 may be agreed to by the parties to a Chapter 6 contract. 
These rate authorization sections arJ limited ho~ever by Article l.04(q) 
which restricts the rate of charge on the defined home solicitation 
Chapter 6 contracts to an equivalent rate that does not exceed the add­
on charges provided for in Article 6.02(9)(a). 

It is the position of this Office that a Chapter 6 retail installment 
contract which is subject to Article l.04(q) may be structured so as to 
calculate the time price differential in a "simple" manner so long as 
the rate so calculated does not .exceed the equivalent "simple" rate of 
the "add-on" charges authorized ·by Article 6.02(9)(a). 

I would point out that Article 6.02(9)(a) is subject to the provisions 
of Article 2.08 and thus the brackets establishing dollar amounts of 
balances on which certain time price differential charges may be assessed 
are subject to change on July 1 of each year. Until July 1, 1984, the 
amounts of the brackets in Article 6;02(9)(a) are $1,400 and $2,800. 

Sincerely, 

~~ 
Sam Kelley 
Consumer Credit Commissioner 


