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This is to .:icknow]edge receipt of your letter dated November 18, 1985 
wherein you request an interpretation by this office of various provisions 
of Article 5069, V.T.C.S. as they relate to a proposed open-end lin~ of 
credit. The question posed by your letter is as follous: 

"Is a Texas lender entitled to extend credit to consumers under 
an open-end plan accessed by drafts secured by first lien real 
estate (and second liens which do not qunlify under Chapter 5) 
under the authority of Chapter l of the Texas Credit Code?" 

For several years within our office we have discussed .the issue you 
present and it is probably fair to say that our only conclusion has 
been that the relevant statutory provisions are not clear. In a recent 
Letter Interpretation No. 85-10 dated August 9, 1985, I made the state­
ment that with one exception (in Chapter 5 of Article 5069) there is no 
statutory authorization for an open-end loan agreement made primarily 
for personal, family or household use secured with real estate. 

Chapters 3, 4 and 15 of Article 5069 (all of which have open-end credit 
provisions) prohibit the taking of real estate as collateral on a trans­
action subject to their provisions. Chapter 5 allows second liens 
in connection with an open-end credit plan but only on d~ellings designed 
for occupancy by four families or less, and makes no allowance for the 
taking of first liens. We therefore have the situation where none of 
the open-end loan chapters allow for the taking of first liens on real 
estate as collateral and only Chapter 5 authorizes the taking of second 
liens and then only in limited circumstances. 
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When house JH l 1 1228 WJS enni.:tcd by the Texas. Legisl~1ture in 1981 one 
of the many new provisions added to Article 5069 was Article 1.04(5) 
which provides as follows: 

"Any person (except a person subject to Chapter 24 of the Insurance 
Code) engap,ed in the business of extending open-end credit pri~arily 
for personal, family or household use and charging a rate or amount 
under authority of this Article 1.04 shall be subject to either 
the applicable Chapter in Subtitle 2 of this Title or Chapter 15 
of this Title, as applicable, except to the extent inconsistent 
with this Article; the parties to such open-end accounts and their 
assignees shall comply with and have all other rights, duties 
and obligations under the applicable Chapter, except to the extent 
inconsistent with this Article." 

The basic intent of this provision (as well as other similar provisions) 
was to ensure that if a type of transaction had been subject to one of 
the Subtitle Two Chapters or to Chapter 15 prior to the enactt:lent of 
H.B. 1228 then that type transaction would still be st1hject to th<lt 
Chapter after the passage of House Bill 1228. It will be noted that 
Article 1.04(5) refers to the aDolicable chapter in Subtitle Two, or 
Chapter 15 as applicable. So it seems to me that the answer to your 
question depends on what happens if none of the Chapters of Subtitle 
Two nor Chapter 15 is aonlicable to the transaction. 

It is my view thnt even though there is no specific authorization in 
Chapter 1 of Article 5069 for an open-end loan plan for personal, 
family or household use accessed,by drafts and secured by a first lien 
on real estate or by a second lien which is not of the type defin~d in 
Chapter 5 that such a plan may be irnple~ented pursuant to Chapter 1. 
Prior to the enactment of H.B. 1228 the interest rate authorized by 
Article 1.04 was 10% per annu~. This office would have taken the position 
at that time that an open-end loan plan as discussed in this letter could 
have been made pursuant to that article as it then existed and either a 
first lien or a second lien on real estate be taken as collateral pro­
vided the interest charged was not in excess of 10% per annum. House 
Bill 1228 of course changed the interest rate ceilings in Article 1.04 
and Article 1.04(5) mandates that transactions subject to Subtitle 
Two or Chapter 15 be rnade pursuant to those chapters, but in our opinion 
if one of the chapters is not applicable to a type of transaction then 
that transaction may be made pursuant to Chapter 1 . 
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Therefore it i~ the position of this office that a lender may extend 
credit for personal, family or household use to consurr.ers under an open­
end credit plan accessed by drafts secured by first lien real estate 
(and second liens which do not qualify under Chapter 5) under the 
authority of Chapter 1 of Article 5069. Nothing herein should be con­
strued as being applicable to lender credit card agreements which 
are subject to Article 5069 - 15.02(d). 

~~ 
Sao Kelley ~ 
Consu~er Credit Corwrr.issioner 


