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\~ 

OFFICE OF CONSUl\1ER CREDIT COMMISSIONER 

SAM KELLEY, Commissioner 

Hr. Dan L. Nicewander 
Gardere and Wynne 
Attorneys and Counselors 
1700 RepublicBank Building 
Dallas, Texas 75201 

Dear Nr. Nicewander: 

1011 SAN JACINTO 
POST OFFICE BOX 2107 
AUSTIN, TEXAS 78768 

April 30, 1985 85-5 

This is in response to your recent question concerning the appropriate 
rate ceiling applicable to the rescheduling of an Article 5069 - Chapter 
6 contract which initially was subject to Article 5069 - l.04(q) because 
it was the result of a home solicitation sale. A portion of your letter 
is set out below. (All statutory references are to various sections of 
Article 5069, V.T.C.S.) Your letter states, in part, as follows: 

" •.. assume that a customer has entered into a retail installment 
transaction at his home so that the rate of interest is limited to 
the add-on rates set forth in Article 6.02(9) because the trans­
action is a home solicitation transaction subject to Article 
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l.04(q). Assume further that the customer defaults on the retail 
installment contract and later requests the holder of the retail 
installment contract to restate or reschedule the unpaid balance 
thereof pursuant to Article 6.02(12)(b). Article 6.02(12)(b) 
provides that a charge may be computed for the term of the amended 
contract at the applicable rate of charge as provided in Article 
6.02. Assume further that the amendment to the retail installment 
contract is signed at the office of the holder of the retail install­
ment contract and not at the home." 

As you point out in your letter Article 6.02(15) provides that as an 
alternative to the rates in Article 6.02(9)(a) the rates authorized in 
Article 1.04 may be charged on a Chapter 6 contract. However, Article 
l.04(q) provides that the Article 1.04 rates do not apply to " ••• agree­
ments under which credit is extended for a home solicitation trans­
action ••• " Since the rescheduling and amendment of the described 
Chapter 6 contract would not be done at the home of the obliger, your 
question is whether upon such amendment the contract remains a home 
solicitation contract subject to Article l.04(q) or whether the alter­
native Article 1.04 rates may be charged on the amended contract. 
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Article 6.02 (12)(c) reads as follows: 

"Any amendment to a retail installment contract must be confirmed 
in writing and signed by the buyer, and a copy of the writing shall 
be delivered to the buyer at the time of execution of same •. Said 
writing together with the original contract and any previous amend­
ments thereto shall constitute the retail installment contract." 
(Emphasis added). 

In view of the facts that Article l.04(q) restricts the rate on home 
solicitation agreements, that Article 6.02(12)(c) requires that the 
original contract and the rescheduling amendment shall-constitute the 
contract (agreement), and that the Article 1.04 rates could not be 
charged on the contract at its inception, it is the position of this 
office that the contract remains subject to Article l.04(q) at the time 
of and subsequent to the amendment and the Article 1.04 rates may not be 
charged on such a contract. 

Sincy,ely, 
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Sam Kelley . ~ 
Consumer Credit Commissioner 
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