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STATE OF TEXAS 

OFFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

AL ENDSLEY, Commissioner 

Ms. Cynthia J. Harkins 
Liddell, Sapp, Zivley, Hill 

and LaBoon 
1200 Texas Comnerce Tower 
2200 Ross Avenue 
Dallas, Texas 75201 

Dear Ms. Harki~s: 

2601 NORTH LAMAR 
AUSTIN, TEXAS 78705-4207 

(512)479-1280 
(21.C)263-2016 
(713)461-.C074 

Writer's Direct Number: 479 1292 

June 30, 1988 
Letter Interpretation 88-2 

You have proposed a sooewhat different scenario for the financing of 
hospital patients' accounts than has been previously addressed in numbered, 
interpretive letters. Those letters are 85-1, 85-3 and 85-ll . 

Letter Interpretation 85-1 essentially provides that financing by a third 
party at an interest rate of 10% per annum or less is authorized by Article 
5069-1.02, Vernon's Texas Civil Statutes, and Art. 16, _Section 11 of the 
Texas Constitution, does not require licensing. Such loans are not subject 
to Art. 5069-1.04 or to Subtitle II or Chapter 15 of Art. 5069. Letter 
Interpretations 85-3 and 85-11 may be summarized to permit hospitals to 
enter into open end or closed end interest bearing accounts subject to Art. 
5069 - Chapter 1. Interest as authorized by Art. 1.04 is permitted. 
Accounts may be assigned to others and such assignments may require 
repurchase of delinquent accounts. Such accounts are not subject to Art. 
5069 - Subtitle II. 

The proposed method of operation is described in your letter as follows: 

"Under the contemplated method, the hospital would complete the bank's 
copy of a document containing the necessary loan information, inserting 
the amount of the loan, as well as the rate and the term thereof. 
This document would be sent by courier to the loan division of the 
bank. The bank would originate a standard loan contract which would 
show the hospital and the patient as co-makers. The hospital would 
pick up the document or the bank would deliver it to the hospital and 
the hospital would arrange for the patient to be at the hospital in 
order to sign the contract or the hospital would mail the contract to 
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the patient. As mentioned, the hospital and the patient would sign as 
co-makers. Once signed, the note would be couriered to the bank and 
the bank would fund the amount of the loan into the hospital's 
operating account. The bank would be responsible for any required 
disclosures as well as mailing the payment book to the patient. If the 
note becomes 90 days past due, the bank would debit the hospital's 
account at the bank and assign the contract to the hospital." 

You have also stated that you understand the program to be in compliance 
with the provisions of Art. 5069 - Chapters 3 and 4 to the extent that those 
provisions are applicable to the bank and that if structured as an interest­
bearing transaction it would be subject to Art. 1.04. 

I believe that the underlying questions and issues may be addressed as 
follows: 

1) The transaction is a loan of money by the bank and would be subject 
to Chapter 3 or 4 of Art. 5069. The hospital's participation as a co­
maker in two or more loans subject to Chapter 3 may violate Art. 
3.15(7). 

2) If structured as interest-bearing the transaction may or may not be 
subject to Art. 1.04. Art. 3.15(3) and (4) and 4.01(3) and (4) provide 
for certain types of interest-bearing accounts. If subject to Chapter 
3, the transaction could not be subject to Art. 1.04 since Chapter 3 
does not adopt the alternative rates of Art. 1.04. If subject to 
Chapter 4 and in conformity with Art. 4.01(1), (2) and (3) or ~4) the 
transaction is not necessarily subject to Art. 1.04. If an interest 
charge in excess of that authorized in Art. 4.01(1) or its equivalent 
yield is charged, then the transaction is subject to Art. 1.04 but not 
to the exclusion of Chapter 4 provisions. 

3) While the hospital is not considered to be a lender of money in the 
proposed transactions and would not require licensing as a lender Art. 
3.01(1) and l.04(n)(l), in slightly different language, require 
licensing of persons negotiating or arranging loans which are subject 
to Chapters 3 or 4. It is my view that the activities of the r?spital 
as you have described them constitute negotiating or arranging loans 
and would therefore require licensing of the hospital under Chapter 3. 
Art. 3.01(1) also provides that only a licensed person (or bank or 
savings and loan association) may charge or receive any charges on 
loans which are greater than would be permitted if that person were not 
an ~uthorized lender. Based on this language it is also my view that 
any person receiving assignments of loans subject to Chapters 3 and/or 
4 must be licensed unless expressly exempt. 

S:Jrt,A 
Al Endsley0 
Commissioner 


