
• STATE OF TEXAS 

~FFICE OF CONSUMER CREDIT COMMISSIONER 

AL ENDSLEY, Commissioner 
2601 NORTH LAMAR 
AUSTIN, TEXAS 78705-4207 

(512) 419-1280 
(214) 263-2016 
(713) 461-4074 

• 

• 

Sam Kelley 
301 Congress, Suite 2100 
Austin, Texas 78701 

Dear Mr. Kelley: 
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You have requested an interpretation of the various statutes which determine the 
time price differential ceiling(s) applicable to open-end retail charge 
agreements subject to Article 5069 - Chapter 6, Vernon's Annotated Texas 
Statutes. In providing background on this issue you have advised that your 
client implemented the provisions of Art. 5069-1.04 in 1981 and made all of its 
retail charge agreements subject to the annualized ceiling. All such accounts 
have continued to be subject to such ceiling since that timF. 

You have specifically asked whether your client may lawfully: 

''(l) amend the agreements made pursuant to the program, which agreements 
are now subject to the annualized ceiling, so as to make the agreements 
subject to the quarterly ceiling authorized by Art. 5069-1.04; and 

"(2) if such an amendment is effected and the quarterly ceiling ts 
implemented, whether at some future date the agreements may again be 
amended so as to make them once again subject to the annualized ceiling. 

"(3) If (1) and (2) above are answered in the affirmative, I would also 
request your interpretation of whether all of the provisions of Art. 5069-
1 .04(i)(l) and (2) must be complied with when the amendments are made even 
though there is no increase in the rate charged on the agreements at the 
time of the amendments." 

Art. 5069-l.04(a) clearly provides the general authority for a creditor to choose 
among the three rate ceilings, indicated, quarterly and annual, in connection 
with written contracts (subject to certain limitations set forth in other 
sections). Art. 5069-1.04(h)(l) is more specific in addressing open-end accounts 
and authorizing the various ceilings on such accounts . 
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Sam Kelley 
l'age Two 

August 30, 1989 

Art. 5069-l.04(i)(l) contains statutory authorization for a creditor to amen<l 
open-end account agreements by notice to the customer. Such amendments may 
include '' ... terms, including the rate, or index, formula, or provision of law 
used to compute the rate •.•. •" I find no statutory provisions that i.vould prohibit 
a creditor from amending existing retail charge agreements by notice, to provide 
for a change in the provision of law used to compute the rate, that is, to change 
the applicable rate ceiling from annual to quarterly or from quarterly to annual. 
A creditor is not limited in the number of times such changes may be made but 
may only do so at the expiration of the previously elected rate ceiling period 
of three or twelve months. 

Art. 5069-l.04(i)(l) clearly sets forth a notice that is required to effect the 
amendment described above. Subsection (F) specifies exact language to be 
incorporated in the notice if the rate is increased by the amendment. It is 
recognized that switching between ceilings may not involve an increase in the 
rate at the time of amendment. I know of no reason for a creditor to switch from 
the annual to the quarterly ceiling except the anticipation of charging an 
increased rate at an earlier future date than would otherwise be permitted. In 
keeping with the spirit of notice to an obligor of an increased rate and the 
account termination options extended to him in Art. 5069-2.04(i)(2), I believe 
that the creditor should treat such amendment as a rate increase. 

In summary, a holder of retail installment contracts subject to the annualized 
ceiling may by notice conforming to all the requirements of Art. 5069-l.04(i)(l) 
and (2) amend such contracts so as to make them subject to the quarterly ceiling 
and may take similar future action to again make the contracts subject to the 
annualized ceiling. 

Sincerely, 

W-02l/ 
Al Endsley 
Commissioner 


