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512/479-1291 

January 24, 1997 

Interpretation Letter Request 96-1 

You have requested an interpretation of Title 79 pursuant to the provisions of TEX. REV . 
C1v. STAT. ANN. art. 5069-2.02A(l0) (Vernon 1995). Your request details the following 
queries: 

• If a consumer installment loan has an interest rate of 10% or less, does 
Section 5.202 of the Texas Banking Act (Banking Act) pennit loan fees on 
that loan as well as late charges? 

• Since this section of the Banking Act specifically provides that these fees 
are not interest, does that mean that they are not interest for purposes of 
the usury law? 

• Since Chapter 15 prohibits fees and charges that are not authorized by 
other law, does Section 5.202 constitute the "other law" and therefore 
authorize fees and charges if assessed by a bank? 

A consumer installment loan with an interest rate of 10% or less is made under the 
authority of art. 5069-1.02 and the provisions of the Texas Constitution. The Texas 
Banking Act provides for fees and expenses as follows: 

Sec. 5.202. LOAN EXPENSES AND FEES. (a) A bank may require a 
borrower to pay all reasonable expenses and fees incurred in connection 
with the making, closing, disbursing, extending, readjusting, or renewing 
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of a loan, regardless of whether those expenses or fees are paid to third 
parties. A fee charged by the bank under this section may not exceed the 
cost the bank reasonably expects to incur in connection with the 
transaction to which the fee relates. Payment for these expenses may be 
collected by the bank from the borrower and retained by the bank or paid 
to a person rendering services for which a charge has been made, or the 
payments may be paid directly by the borrower to a third party to whom 
they are payable. This section does not authorize the bank to charge its 
borrower for payment of fees and expenses to an officer, director, 
manager, or managing participant of the bank for services rendered in the 
person's capacity as an officer, director, manager, or managing 

· participant. 

(b) A bank may charge a penalty for prepayment or late payment. 
Only one penalty may be charged by the bank on each past due payment. 
Unless otherwise agreed in writing, prepayment of principal must be 
applied on the final installment of the note or other obligation until that 
installment is fully paid, and further prepayments must be applied on 
installments in the inverse order of their maturity. 

(c) Fees and expenses charged and collected as provided by this 
section are not considered a part of the interest or compensation charged 
by the bank for the use, forbearance, or detention of money. 

(d) To the extent of any conflict between this section and a 
provision of Subtitle 2, Title 79, Revised Statutes (Article 5069-2.01 et 
seq., Vernon's Texas Civil Statutes), or Chapter 15, Title 79, Revised 
Statutes (Article 5069-15.01 et seq., Vernon's Texas Civil Statutes), the 
provision of Title 79, Revised Statutes, prevails. 

These provisions authorize the assessment of expenses, fees, and penalties on loans 
outside of Subtitle 2, Title 79, or Chapter 15 of Title 79. Loans subject to Subtitle 2 are 
(1) loans made under the authority of Subtitle 2; (2) loans made under the authority of 
art. 1.04 extended for personal, family, or household use but not for business, 
commercial, investment, agricultural, or other similar purposes, or primarily for the 
purchase of a motor vehicle, other than a heavy commercial vehicle as defined in 
Section (n), art. 7.01, and that are payable in two or more installments, not secured by 
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a lien on real estate; or, (3) loans that are payable in monthly installments and qualify 
as a secondary mortgage loan as defined in art. 5.01 [art. 5069-1.04(n)(l) and (n)(2)]. 
A loan made by a bank written at a rate of interest authorized by art. 1.02 is outside of 
Subtitle 2, Title 79 or Chapter 15 of Title 79, and, thus, the provisions of the Banking 
Act apply. The assessment of fees, expenses, and penalties on such a loan would be 
authorized by these provisions. Therefore, the answer to your first question is yes. 
While these provisions authorize the assessment of additional charges, an analysis of the 
character of these charges is fundamental in determining whether these charges 
constitute interest. This, essentially, is your second question. The significance of this 
issue centers on whether the assessment of additional fees and charges would make the 
transaction usurious. The basic tenet of all usury law stems from the definition of 
interest: compensation for the use, forbearance, or detention of money. TEX. REV. CIV. 
STAT. ANN. art.5069-1.0l(a) (Vernon 1987); Cavnar v. Quality Con(rol Parking, Inc., 
696 S.W.2d 549, 552 (Tex. 1985) . 

Your second question pertains to Subsection (c) of Section 5.202 of the Banking Act. 
The language of Subsection ( c) refers to "fees and expenses charged and collected." 
The nature of these fees or charges is very important in analyzing potential usury 
violations. As the Texas Supreme Court held in Gonzales County Savings and Loan v. 
Freeman, 534 S.W.2d 903 (Tex. 1976), the substance of fees and charges inust be 
identified for their true purpose, rather than relying on the name or form of the 
additional charge. The court said "a charge which is in fact compensation for the use, 
forbearance or detention of money is, by definition, interest regardless of the label 
placed upon it by the lender ... where there is dispute in the evidence as to whether the 
charge is merely a device to conceal usury, a question of fact is raised for the jury," 534 
S.W.2d 906. In any transaction whereby fees and charges could be deemed to be 
interest, the loan must be cautiously structured to assure that the charges are indeed 
reasonable in light of the actual work done to prevent the loan from being usurious. 

A distinction must be made for penalty assessments such as for default or late payment. 
Late payment penalty charges are not expressly provided for by Subtitle 1 as an 
additional charge. Conversely, we find exactly the opposite in the loan chapters of 
Subtitle 2. In those chapters, the Legislature expressly provided for "additional interest 
for default." In the context of this response, the late payment penalty charge that is 
referenced is a charge that is assessed solely as a result of a borrower failing to tender 
a payment by the due date of an installment. A late payment penalty charge has 
historically been recognized as compensation for the use, forbearance, or detention of 
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money (specifically compensating for the payment being late). This charge has no direct 
correlation to any expense or fee charged or incurred by the lender, and does not include 
costs that a lender will incur in the collection of the delinquent account. Fees that are 
an additional charge supported by a distinctly separate and additional consideration, 
other than the simple lending of money, are not interest. First Bank v. Tony's Tortilla 
Factory, 877 S.W.2d 285 (Tex. 1994). Collection costs have historically only included 
expenses incurred in the collection of delinquent accounts. These collection costs and 
fees have not been included in the category of a late payment penalty charge. The 
category of late payment penalties has recognized charges associated with the use, 
forbearance, or detention of money (interest), while, the category of collection costs or 
fees has been associated with collection expenses. This letter assumes that the use of 
the phrase "late payment penalty charge" only refers to a charge by the lender against 
the borrower solely as result of failing to tender payment by the due date and does not 
include any expense incurred by the lender in the collection of the delinquent account. 

You have suggested that due to the language of the Banking Act and the Finance 
Commission's administrative rule (7 TAC 12.32) that a late payment penalty charge 
should not be construed as interest. The language in the Banking Act does not provide 
that late charge penalties are not interest. Subsection ( c) of 5 .202 provides that "fees and 
expenses" do not constitute a part of the interest. The Banking Act provisions are similar 
but not identical to language in the Savings and Loan Act, as analyzed by the Supreme 
Court in Gonzales County Savings and Loan v. Freeman. In the Gonzales case, the 
Supreme Court was not persuaded that the open-ended language that fees and charges 
did not constitute interest was blanket authority to charge any kind of fee or penalty that 
the lender desired, and held that whether a fee or charge is interest, is a fact question to 
be determined by the judge or jury. "It is evident that the Legislature established no 
maximum rate allowable on those charges termed 'reasonable expenses' or 'penalties' ... 
further, penalties need bear some reasonable relationship to the amount of loss or 
inconvenience suffered by the lender due to prepayment or late payment by the 
borrower," Gonzales, 534 S.W.2d 908. Several cases have construed late payment 
penalties to be interest, Seiter v. Veytia, 756 S.W.2d 303 (Tex. 1988); Dixon v. Brooks, 
604 S.W.2d 330 (Tex. Civ. App.-Houston [14th Dist.] writ refd n.r.e. 678 S.W.2d 728); 
Watson v. Cargill, Inc. Nutrena Division, 573 S.W.2d 35 (Tex. Civ. App.-Waco, 1978 
writ ref d n.r.e.). Also other authorities have continued to opine that late charges do 
constitute "interest." For example, the United States Supreme Court in Smiley v . 
Citibank (South Dakota), N.A., 116 S. Ct. 1730, (1996) held that late charges are a 
component of "interest." While not necessarily controlling in the question at hand, the 
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Comptroller of the Currency, the Federal Deposit Insurance Corporation, and the Office 
of Thrift Supervision have all taken the position that late charges constitute interest [12 
C.F.R. Section 7.4001(a); FDIC Advisory Opinion 93-27; Letter of Karen Solomon, 
Deputy Chief Counsel ofOTS, 94 CC-18, September 29, 1994]. As stated in Consumer 
Credit Commissioner Interpretation Letter 84-11 "[ w ]e do not consider it the function 
of this office to attempt by interpretation or otherwise to change or supersede existing 
authorities and we do not intend to do so." Certain individuals have expressed that it 
was the intent of the Banking Act to accomplish a different treatment of late charge 
penalties in terms of defining interest. I do not find that the provisions of Section 5.202 
change the long-standing treatment of characterizing a late charge as compensation for 
the detention of money. If, indeed, it is the desire of the banking industry to change the 
definition of interest as it relates to late payment penalties, or perhaps, to provide for 
additional interest for default, which may be more desirable and consistent with Subtitle 
2, then a legislative solution would be the appropriate means to accomplish this . 

Your third question concerns the charging of fees on a revolving triparty account 
governed by the provisions of Chapter 15. Two statutory provisions are controlling in 
this analysis. Section 5.202 specifically provides that "to the extent of any conflict 
between this section and a provision of Subtitle 2, Title 79, Revised Statutes, or Chapter 
15 of Title 79, Revised Statutes, the provision of Title 79"Revised Statutes prevails." 
Art. 5069-15.02(f) provides: "No fees shall be charged to or collected from the customer 
in connection with an account subject to this Chapter unless authorized by statute." 
Your question appears to reference the phrase "authorized by statute." The apparent 
conflict between these two statutory subsections is clear. The Banking Act defers to the 
provisions of Chapter 15. The Texas Legislature in adopting Chapter 15 did not specify 
which statute. Generally if the Legislature desired to restrict the application to a 
particular statute or section, the Legislature has employed terms that are restrictive. For 
example, various provisions of art. 1.04, specifically utilize the phrase "this article." 
When the Legislature employed the word "article," it restricted the scope. When the 
Legislature used the phrase "unless authorized by statute" it expanded the authority to 
include any Texas statute adopted by the Texas Legislature. The phrase itself is plain 
and unambiguous. 

There are numerous Texas cases that stand for various propositions that include the 
phrase "unless authorized by statute." In every one of the following cases, the reference 
is to a different statute other than the particular statute in question: International 
Turbine Service, Inc. v. Lovitt, 881 S.W.2d 805, 808 (Tex. App.-Fort Worth 1994 writ 
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denied); Burke v. Satterwhite, 525 S.W.2d 950, 955 (Tex. 1975); Lewis v. Lewis, 853 
S.W.2d 850, 854 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1993, no writ); City of Grand Prairie 
v. Sisters of the Holy Family of Nazareth, 868 S.W.2d 835, 846 (Tex. App.-Dallas 1993, 
writ denied); Bethke v. Polyco, Inc. 730 S.W.2d 431 (Tex.App.-Dallas 1987, no writ). 
Therefore, the construction of the phrase "unless authorized by statute" to include 
references to statutes outside of Chapter 15 is reasonable. 

Consequently, it appears that Section 5.202 of the Banking Act would not conflict with 
the provisions of Chapter 15 and would authorize the assessment of fees and charges. 
Again the analysis of substance over form becomes imperative to determine if particular 
fees and charges do indeed constitute interest, potentially resulting in usury violations. 

Sincerely, 

LLP:jjm 

Approved by the Finance Commission January 24, 1997 


